Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Η πρόσφατη ηµερίδα της Παρασκευής, όπου παρευρέθηκαν στην Κοµοτηνή ο γενικός γραµµατέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωµάτων Γιώργος Σούρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο γενικός γραµµατέας αποκεντρωµένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και σχεδόν όλοι οι δήµαρχοι, φαίνεται ότι δεν δηµιούργησε το ενδιαφέρον για τον δήµαρχο Ιάσµου Καδή Ισµέτ.
-Αφού σε ελάχιστα λεπτά από την έναρξη της εκδήλωσης, σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα και σύµφωνα µε πληροφορίες απολάµβανε τον καφέ του στην πλατεία.
-Μάλλον ως δήµαρχος δεν είχε να πει τίποτα, ούτε να διεκδικήσει κάτι, από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και τους επίσηµους πολιτικούς του προϊσταµένους, ούτε να µάθει κάτι για την διαφθορά, ακόμα για τον κώδικα δεοντολογίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
-Φαίνεται ότι όλα αυτά τα γνωρίζει ο δήµαρχος, όπου αποφεύγει να συµµετέχει σε γεγονότα και ηµερίδες που αφορούν όλους τους δήµους, αφήνοντας αντικαταστάτες.
-Και προφανώς δεν έχει να πει τίποτα για τον δήµο του, ούτε δηµόσια, ούτε κατ’ ιδίαν µε ανθρώπους που δεν έχει την δυνατότητα να τους βλέπει καθηµερινά. Φαίνεται όμως ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, έχοντας την σιγουριά της επανεκλογής, κατά την εκτίμηση του.
Η απουσία του δηµάρχου Καδή Ισµέτ προκάλεσε την αγανάκτηση του πρώην δηµάρχου Κυριάκου Αµούτζα, ο οποίος ζήτησε τον λόγο και αναφέρθηκε στα ζητήµατα που απασχολούν τον δήµο του, αλλά ξεµπρόστιασε την αδιαφορία του νυν δηµάρχου να διεκδικεί και να συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις.
-Και αναφέρθηκε και στην άδικη µοιρασιά του Καλλικράτη που έγινε για τον δήµο Ιάσµου, στον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.
-Που άκουγε προφανώς για πρώτη φορά ότι η συµπολίτευση στον δήµο Ιάσµου είναι µόνο µουσουλµάνοι και ότι κάτι πρέπει να κάνει η πολιτεία για αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός που φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τι συµβαίνει πραγµατικά στην Θράκη, παρότρυνε τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη να δει αυτό το θέµα.
-Τι εννοούσε βέβαια άγνωστο, πάντως όχι αυτό όπου συµπέραναν ορισµένοι παρευρισκόµενοι. Ότι µαζί µε το σχέδιο νόµου που υπάρχει για τον διαχωρισµό νέων δήµων στα µεγάλα νησιά της Ελλάδας, να συµπεριληφθεί και µια νέα κατανοµή δήµων στην περιοχή της Ροδόπης και ειδικά στο δήμο Ιάσμου.
-Τελικά στο δήμο Ιάσμου προβλέπεται πάλι να πολωθεί το κλίμα με υποψηφίους τους ίδιους πάλι αντιπάλους και τον διαχωρισμό χριστιανών και μουσουλμάνων. Γιατί άλλες αξιόλογες κινήσεις μικτών ψηφοδελτίων δεν βλέπουμε να υπάρχουν προς το παρόν, παρά μόνο προθέσεις και αναβλητικότητα.
Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Μελέτη στην εφηµερίδα «Έθνος» µε τον εύγλωττο τίτλο «ο ιµάµης της Πενσυλβάνια τα ψέλνει στον Σουλτάνο», αναφέρεται στην κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι ένα θρησκευτικό πολιτικό κίνηµα σουνιτικό βέβαια, αλλά υποστηρίζει την ενσωµάτωση των µουσουλµάνων στις σύγχρονες κοινωνίες.
-Κηρύσσει την ανεκτικότητα και το διαθρησκευτικό διάλογο, αλλά και τον τουρκικό εθνικισµό µε ένα παγκόσµιο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυµάτων, φροντιστηρίων και µε επιρροή στον κρατικό µηχανισµό της Τουρκίας, που τελευταία βρίσκεται σε µεγάλη κόντρα µε τον πρωθυπουργό Ταγήπ Ερντογάν. Που ρέπει προς τον ισλαµισµό.
-Η αντιπαράθεση αυτών των δύο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα τελευταία χρόνια αγγίζει και την Θράκη, όπου το σύστηµα Ερντογάν εκπροσωπείται από τις οργανώσεις και τα ΜΜΕ που ξεφυτρώνουν, µε την ενίσχυση της θέσης στην περιοχή µας τόσο του Τούρκου υπουργού υγείας Αχµέτ Μουεζίνογλου, αλλά και του Χαλήτ Ερέν επικεφαλή του ιδρύµατος ισλαµικού πολιτισµού.
-Η κοινότητα όµως αναφέρει το ρεπορτάζ έχει διεισδύσει και αυτή στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Θράκη. Τα πρώτα δείγµατα είναι κάποια φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ξάνθη και την Κοµοτηνή, όπως και βιβλιοπωλείο, αλλά και τουρκόφωνη ιστοσελίδα. Που σύµφωνα µε το ρεπορτάζ χρηµατοδοτούνται από τον µεγιστάνα Τούρκο ιµάµη.
-Μάλιστα ισχυρίζονται ότι άνθρωποι του Φετουλάχ Γκιουλέν προσέλκυσαν Έλληνες εκπαιδευτικούς αλλά και Έλληνα εν ενεργεία διπλωµάτη, για να του προτείνουν συνεργασία για την ίδρυση ιδιωτικού σχολείου στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δείγµα γραφής αυτής της συνεργασίας, είναι η ελληνική µετάφραση ενός εκ των δεκάδων βιβλίων πού έχει υπογράψει ο ιµάµης και η ιστοσελίδα του ιδρύµατος που υπάρχει και στην ελληνική γλώσσα.
-Η εξαγωγή της κόντρας δηλαδή των δυο ηγετών αρχίζει να γίνεται και στην Ελλάδα, χρησιµοποιώντας µουσουλµάνους αλλά και χριστιανούς συµπολίτες µας. Και µείς αναρωτιόµασταν για ορισµένους πως πέρασαν από το επίπεδο πείνας και αφάνειας, στην αντίπερα όχθη.
-Ας όψονται τα ιδρύµατα, οι αφανείς χρηµατοδότες, καθώς και οι κόντρες των δυο ηγετών, που έδωσαν και απτά δείγµατα συµπεριφοράς και γραφής των δύο τάσεων, ακόµα και στο πρόσφατο συνέδριο για την συνθήκη της Λωζάννης.
Με τον τίτλο σάλος στην Θράκη ο ελληνικός στρατός προμηθεύεται σαπούνια από την Τουρκία, είναι η είδηση που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, προερχομένη από καταγγελίες της πομακικής εφημερίδας Ζαγάλισα. Μάλιστα τα συγκεκριμένα σαπούνια μάρκας Damla έχουν έδρα το Αιδίνιο της Τουρκίας και προσφάτως επιλέχτηκαν επειδή είναι πιο φτηνά από τα αντίστοιχα που προμήθευε η ελληνική εταιρεία.
-Και καταλήγει βέβαια το άρθρο, πως είναι δυνατόν να επιλέγονται τέτοιες αγορές και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο ελληνικός στρατός θέλει να στηρίζει την οικονομία του Αϊδινίου. Και να μην θέλει να στηρίξει την τοπική ελληνική οικονομία. Και εκφράζει την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους λάθη έχουν γίνει εκ παραδρομής και να διορθωθούν σύντομα.
-Δεν γνωρίζουμε αν η καταγγελία είναι βάσιμη, αλλά με αφορμή αυτό το γεγονός καλό είναι να θυμηθούμε ότι ο ελληνικός στρατός με τα καινούργια συστήματα των τροικανών και της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να καταφεύγει σε προμήθειες με διεθνείς διαγωνισμούς και δημοπρασίες, που πολλές φορές τον οδηγούν να προμηθεύεται τα προϊόντα που χρειάζεται από αντίπαλες η εχθρικές χώρες. Το απόλυτο παράλογο.
Ενώ υποτίθεται ότι εμείς διατηρούμε μεγάλες δυνάμεις και πληρώνουμε πολλά για τον στρατό. Και μάλιστα τεράστια ποσά που τα στερούμαστε από την καθημερινότητα μας. Έτσι πολλές φορές γράφτηκε μέχρι τώρα για τα ρεβίθια Τουρκίας που τρώνε οι στρατιώτες μας, τα φασόλια Κίνας και τα ρούχα από βιομηχανίες της νοτιοανατολικής Ασίας.
-Κάποιες συμφωνίες που πήγαν να γίνουν παλιότερα όπως να ράβουν ρούχα για το στρατό, ακόμα και ,από την βιομηχανία του αειμνήστου Νίκου Φαρασόπουλου στην Αίγειρο ναυάγησαν όλες. Όπως έκλεισαν και βιομηχανίες άλλες που προμήθευαν τον στρατό λόγω του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες.
-Είναι γνωστό επίσης ότι τα στρατόπεδα στην Κομοτηνή και δεν γνωρίζουμε αν συμβαίνει και τώρα αυτό, για μεγάλο χρονικό διάστημα που προμηθεύονταν όλα τα λαχανικά τους από το εμπόριο, αγόραζαν τα φτηνά τουρκικά προϊόντα που φυσικά ήταν σε μικρότερες και ανταγωνιστικές τιμές. Και ως γνωστό κατακλύζουν την αγορά της πόλης.
-Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα που το είχε αντιληφθεί ο διοικητής του 646 ταξίαρχος Γιώργος Θάλασσας, έδωσε αυστηρή εντολή να αγοράζονται μόνο ελληνικά προϊόντα. Γιατί το ηθικό ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις δισεκατομμύρια για έναν στρατό και τα οφέλη από την συντήρηση του να τα καρπούται η χώρα που μας αναγκάζει να διατηρούμε αυτόν τον στρατό.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News