14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Ανατολικό ζήτημα δημιουργήθηκε για μια ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής, που γνωστοποιεί στους γιατρούς ότι οι συνομιλίες με τους ασθενείς πρέπει να γίνονται στην ελληνική γλώσσα.
-Και πολύ καλώς έπραξε βέβαια γιατί την ώρα που προσέρχεται κάποιος στα επείγοντα και παίρνει το ιστορικό του ασθενούς ένας ειδικευόμενος γιατρός, που συνεννοείται σε άλλη γλώσσα, (τουρκικά, ρωσικά, πομακικά και ρομανί), ο ειδικός γιατρός και οι νοσηλευτές περιμένουν την μετάφραση για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.
-Αυτό το μπάχαλο και το αλαλούμ της Βαβυλωνίας, να ακούς όλες τις γλώσσες και πολλές φορές να συνεννοείσαι με νοήματα, μόνο στο νοσοκομείο Κομοτηνής συμβαίνει. Και η επισήμανση του διοικητή προφανώς έχει να κάνει με σωστή αντιμετώπιση της υγείας και την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης των ασθενών, ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις ιατρικών λαθών.
-Βέβαια να διευκρινίσουμε σε όσους σήκωσαν ψηλά τον αμανέ, ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες είναι η ελληνική, πού οφείλουν να γνωρίζουν όλοι όσοι ζουν σε αυτόν το τόπο.
-Και να δεχτούμε ακόμα ότι κάποιοι μουσουλμάνοι μεγάλης ηλικίας από τα χωριά δεν γνωρίζουν ελληνικά και χρειάζονται βοήθεια, η οποία τους παρέχεται πάντοτε. Αλλά οι μέσης ηλικίας και τα νέα τα παιδιά που έχουν πάει στο σχολείο και γνωρίζουν ελληνικά, πρέπει να τους παρέχουν ειδικό μεταφραστή για να συνεννοηθούν με τον γιατρό;
Και αντί λοιπόν να εστιάσουν την κριτική τους και να προβληματιστούν πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιχάν Καραγιουσούφ που άνοιξε τον διάλογο, υπέρμαχος των δίγλωσσων νηπιαγωγείων και της καλύτερης μειονοτικής εκπαίδευσης, δεν αναρωτιέται άραγε ποτέ τις πταίει, που Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν ελληνικά, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται χωρίς μεσάζοντες με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της πατρίδας τους;
-Αυτό δεν το καυτηριάζει κανένας, ούτε ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ, που προσπαθεί καλώς βέβαια με νομικά επιχειρήματα να στηρίξει την απόφαση του διοικητή, που είναι νόμιμη και πρέπουσα όπως αναφέρει.
-Σκοπός του όμως είναι να τα βάλει και με τον αντίπαλο του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αιχάν Καραγιουσούφ, που σχολιάζοντας πρώτος την ανακοίνωση του διοικητή περί ακατάληπτης γλώσσας στο ελληνικό ΕΣΥ, κάνει λόγο για φασιστική νοοτροπία.
-Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όμως έστειλε την ανακοίνωση του αυτή μόνο στην τουρκική γλώσσα, αγνοώντας ότι πρέπει να πληροφορηθούμε και εμείς, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως μεταφραστής με την απάντηση του ο Ιλχάν Αχμέτ.
-Και τα τουρκόφωνα ΜΜΕ ανακάλυψαν τον νέο διοικητή Κώστα Ναλμπάντη, για να τον ρωτήσουν πονηρά αν συμφωνεί να μιλούν μόνο ελληνικά στο νοσοκομείο. Θαρρείς και απαγορεύεται να μιλούν σε όποια γλώσσα θέλουν γιατροί και νοσοκόμες . Σε ιδιωτικό επίπεδο βέβαια, όπως θέλει μιλάει ο καθένας και κανείς δεν το απαγορεύει.
-Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι γίνεται πάλι ένα ανίερο παιχνίδι εντυπώσεων, που σώνει και καλά θα καταλήξει στο αίτημα να προσλάβουμε διερμηνείς στην τουρκική γλώσσα. Για να παγιώσουν την τουρκική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Θράκη.
Γιατί η λίμνη Βιστωνίδα δεν θα μπορούσε άραγε να αξιοποιηθεί τουριστικά όπως η λίμνη Πλαστήρα ή η λίμνη Κερκίνη, μας ρωτούν εύστοχα φίλοι αναγνώστες; Αφορμή για το ερώτημα στάθηκε μια σειρά ντοκιμαντέρ στο MEGA, που έδειχνε βέβαια πώς μπόρεσαν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, τις περιοχές εκείνες.
-Φθάνοντας στο σημείο να δέχονται πλήθος τουριστών, τόσο για την ορνιθοπανίδα, αλλά και με πολλές επιχειρήσεις τριγύρω να προσφέρουν γαστριμαργικές απολαύσεις.
-Όσο και για την ικανοποίηση πολλών που ενδιαφέρονται για το ψάρεμα δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες έναντι αμοιβής, να απολαμβάνουν το σπορ που τους αρέσει. Δηλαδή αντί να καρπούνται τα οφέλη της λίμνης 10 ψαράδες, ο τουρισμός μπορούσε να τα προσφέρει αυτά απλόχερα και πολλαπλασιαστικά.
-Βέβαια για την λίμνη Βιστωνίδα, μια που το ανέφεραν οι αναγνώστες μας, είναι γνωστό ότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και η υπόθεση του Βατοπαιδίου δεν άφησαν να γίνονται μακρόπνοοι σχεδιασμοί. Πλην βέβαια των μεγάλων σχεδίων για το βυζαντινό χωριό, που σκέφτηκαν οι Βατοπεδινοί και ναυάγησε στην δίνη των εξελίξεων.
- Όσο για το ψάρεμα με τους τουρίστες ακόμα και ιστιοπλοϊκοί αγώνες ήταν στους σχεδιασμούς των γειτονικών καποδιστριακών δήμων, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, γιατί σκόνταψαν στο ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
-Έτσι όλα αυτά, αποτέλεσμα είχαν να διαθέτουμε μεν μια πανέμορφη λίμνη απλώς για να ψαρεύουν κάποιοι και ο μόνος πόλος τουρισμού είναι τα γραφικά μοναστήρια στο μετόχι του Αγίου Νικολάου. Αλήθεια που βρίσκεται η υπόθεση τώρα και σε ποιον ανήκει η λίμνη; Και προφανώς εκεί που έφτασαν τα πράγματα, ένας συνολικός σχεδιασμός αξιοποίησης θα μπορούσε πλέον να γίνει μόνο σε περιφερειακό επίπεδο.
Αντί λοιπόν να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι ευκαιρίες, αφού οι υποδομές είναι υπαρκτές όπως και στο αμπελουργικό φυτώριο της Αιγείρου που τα 360 στρέμματα του, οι αμπελώνες τα οινοποιία και οι ταβέρνες θα μπορούσαν να προσφέρουν δεκάδες θέσεις εργασίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε παλιές μεθόδους επιχειρηματικότητας.
-Έτσι μαθαίνουμε ότι άναψε το πράσινο φως για να τρέξει το πρόγραμμα «Ανάσα» για 6.000 νέους αγρότες που θα εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και θα λαμβάνουν κλιμακωτές ενισχύσεις οι δικαιούχοι, από 10.000-20.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.
-Δηλαδή παγιδεύουν πάλι νέους ανθρώπους με δέλεαρ το μπόνους για την επιστροφή στην ύπαιθρο, θαρρείς και με αυτό το μικρό ποσό θα μπορέσει κάποιος να κάνει μια σοβαρή γεωργική εκμετάλλευση. Μάλιστα προϋπόθεση για να πάρεις αυτά τα χρήματα είναι να είσαι έως 40 ετών και να παραμείνεις αγρότης για τα επόμενα 10 χρόνια. Είτε καταστραφείς είτε όχι.
-Τα προγράμματα αυτά για νέους αγρότες έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και με μαθηματική ακρίβεια έχουν αποτύχει, αφήνοντας καταχρεωμένους στις τράπεζες νέους ανθρώπους, που το είδαν ως χρυσή ευκαιρία για να επιστρέψουν στην επαρχία και την πάτησαν κυριολεκτικά.
-Χωρίς την δυνατότητα να μπορούν να απεγκλωβιστούν. Ας ρωτήσουν τους νέους αγρότες στην Ροδόπη που ακόμα περιμένουν να πάρουν αυτά που τους υποσχέθηκαν.
-Άρα η μόνη περίπτωση να αξιοποιηθούν σωστά τα διαθέσιμα αυτά ποσά των 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι να επιδοτηθούν οι εν ενεργεία νέοι αγρότες, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στον τόπο τους και να μην αφήσουν στο έλεος των δανειστών, τις φαλιρισμένες ήδη επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News