Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Από κεκτημένη ταχύτητα, ακαδημαϊκή προσέγγιση, προσωπική εκτίμηση, επιστημονική θεώρηση, εν τη ρύμη του λόγου του, ή λανθάνουσα γλώσσα που λέει την αλήθεια, οδήγησαν τον πρώην υφυπουργό και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο, να κάνει αυτή τη δήλωση, για το πόσο παρωχημένη είναι η συνθήκη της Λωζάννης;
Που έφερε και ντόμινο αντιδράσεων, από την κριτική την οποία άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Στέφανος Κασσελάκης, θεωρώντας ότι αυτή η ατυχής δήλωση είναι δώρο στην διπλωματία Ερντογάν και αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για την αναθεώρηση της συνθήκης.
Ο Άγγελος Συρίγος βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει, αφού παλιότερα σε συνέντευξη στο Χρόνο, είχε αναφέρει ότι οι συνθήκη σε πολλά σημεία της έχει ξεπεραστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολεί την πάγια θέση της χώρας μας στην οριοθέτηση των συνόρων για τη δημιουργία κρατών.
Που θα πρέπει να είναι σεβαστά από όλους και δεν αλλάζουν ούτε με μονομερείς ενέργειες, ούτε με προσωπικές δηλώσεις, από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί από ένα σύνολο χωρών και διακυβεύονται συμφέροντα πολλών.
Συνεπώς ο διάλογος για τέτοιου είδους θέματα, ο αντίλογος, η παρερμηνεία, αλλά και τα αυθαίρετα συμπεράσματα είναι αυτά που προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στη χώρα μας διπλωματικά.
Πέραν από την ατυχή δήλωση του κου Συρίγου, που ήδη βέβαια έχει τοποθετηθεί, ανασκεύασε και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις διορθώνοντας τις πρώτες του δηλώσεις.
Αφού καταλάγιασαν οι έντονοι προεκλογικοί ρυθμοί στην αυτοδιοίκηση, που το μόνο που ακούγαμε είναι ότι πολλά έργα είναι σε εξέλιξη, δημοπρατημένα και έτοιμα να ξεκινήσουν και αφού μεσολάβησε η περίοδος των γιορτών και της κατανομής των αξιωμάτων, τη σκυτάλη πλέον διαδέχεται, η περισυλλογή.
Και φυσικά ο εύλογος χρόνος για την απαραίτητη ενημέρωση, ειδικά όσων αναλαμβάνουν τα ηνία της εξουσίας πρώτη φορά και κυρίως η …αφωνία. Αφού στην παρούσα φάση φαίνεται ότι κανείς δεν έχει να πει κάτι σοβαρό, ή να ανακοινώσει κάτι που είναι σε εξέλιξη.
Και οι αργόσυρτοι αυτοί ρυθμοί θα συνεχιστούν όπως φαίνεται και τους επόμενους μήνες, για να αναρωτιούνται οι πολίτες άραγε ποια είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε; Αυτή που ακούγαμε προεκλογικά, ή αυτό που θα αντικρίζουμε τώρα μετεκλογικά;
Και όχι μόνο με την ανάληψη της εξουσίας από νεότερους, αλλά και αυτούς οι οποίοι συνεχίζουν το έργο τους. Γιατί στην παρούσα φάση, κανένα από τα δεκάδες χρηματοδοτούμενα έργα περιφέρειας, ή δήμων και δημοπρατημένα, δεν έχουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν.
Πλην αυτών που είχαν ήδη ξεκινήσει. Ενώ υποτίθεται υπάρχουν κλειδωμένες χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα, η κεντρική εξουσία με τις διευκρινίσεις που ζητά συνεχώς, με τις αλλαγές και με τις ενστάσεις που προβάλει, οδηγούν σε μία στασιμότητα στα έργα, που θα έπρεπε να πάρουν σάρκα και οστά εδώ και πολύ καιρό.
Πότε θα ξεκινήσουν, μάλλον άγνωστο. Άρα θα ολοκληρωθούν οι κατανομές των αξιωμάτων, θα αναλάβουν όλοι καθήκοντα και ίσως τότε θα αντιληφθούν οι περισσότεροι, και ποια είναι η νέα πραγματικότητα που τους περιμένει με τους γνωστούς ελληνικούς ρυθμούς του δημοσίου.
Η ηρεμία αυτή εν μέρει οφείλεται σε κάποιο βαθμό βέβαια και στο γενικότερο μούδιασμα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση σε όλες τις βαθμίδες από την περιφέρεια και τους δήμους και θα συνεχιστεί.
Και ενδεχομένως οι πρώτες συγκρούσεις θα γίνουν ουσιαστικά όταν έρθουν στη φόρα πολλά από τα χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν και έντεχνα αποκρύβονταν, ή τα λαβράκια που θα ανακαλύψουν οι νεότεροι.
Χρέη που οφείλονται κυρίως στο μεγάλο ενεργειακό κόστος, σε επιπλέον δαπάνες που έχουν γίνει την προεκλογική χρονιά που εξανέμισε τα αποθέματα σε αρκετούς κωδικούς, αλλά και από τη μεταφορά χρεών από τις σχολικές επιτροπές.
Που δεν θα είναι αρμοδιότητα των δήμων, αλλά θα περιέλθουν στα σχολεία, αλλά προφανώς τα χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν από την ενεργειακή κρίση, θα δοθούν ως δώρο στις νέες δημοτικές αρχές.
Και εκεί φαίνεται υπάρχουν μεγάλα ποσά ως οφειλές ιδιαίτερα στο μητροπολιτικό δήμο. Και αν βέβαια μέσα στο χρόνο καταργηθούν και οι ΔΕΥΑ, άραγε γνωρίζει κανείς που θα μεταφερθούν αυτά τα χρέη, κυρίως από το ενεργειακό κόστος;
Δηλαδή το αφήγημα που είχε δημιουργηθεί σε αρκετούς δήμους για την οικονομική ευρωστία και για πλήθος έργων που ήταν να δημοπρατηθούν, ενδεχομένως θα δώσει μία εντελώς διαφορετική διάσταση και εικόνα, όταν θα μεταφερθούν στους δήμους.
Και επόμενο είναι ότι θα εξανεμιστούν τα όποια αποθέματα, αλλά ενδεχομένως το ύψος τέτοιων χρεών ίσως θα οδηγήσει κάποιους ακόμα και σε δανεισμό. Και αυτή την εικόνα θα πρέπει να διαχειριστούν οι νέες δημοτικές αρχές.
Των φρονίμων τα παιδιά όμως πριν πεινάσουν μαγειρεύουν όπως τα λέει κι ο λαός και θα πρέπει ο δήμος Κομοτηνής και κυρίως η ΔΕΥΑΚ να κινηθούν πιο μεθοδευμένα και γρήγορα, για να εισπράξουν οφειλές που προκύπτουν από δικαστικές διαμάχες με τα έργα υποδομών που είχαν γίνει στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.
Που αυτά θα μειώσουν το μέγεθος των χρεών λόγω της ενεργειακής κρίσης, γιατί ουδείς από το κεντρικό κράτος τους διαβεβαιώνει, ότι αν τελικά καταργηθούν οι ΔΕΥΑ, τα χρέη αυτά θα τα αναλάβει το δημόσιο.
Και σαφώς θα πρέπει να κινηθούν πιο δραστήρια πλέον ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρέος και να διεκδικήσουν φυσικά να πάρουν κάποιες επιδοτήσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και για το μεγάλο άνοιγμα που έχουν στη χρηματοδότηση των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών.
Ειδάλλως αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο εύκολα μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα της οικονομικής ευρωστίας που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν. Να δούμε ακόμα τι θα βρει και ο νέος δήμαρχος Ιάσμου σε ένα εν διαλύσει δήμο.
Όπως ακριβώς, με βάση αυτά που μας αναφέρει σήμερα στη συνέντευξη του στο Χρόνο ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, με τα πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας, αποδομείται κατά πολύ το μεγάλο έργο που υποτίθεται άφησε παρακαταθήκη ο προκάτοχος του.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News