Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Καταληκτική ημερομηνία χθες για να οριστικοποιηθεί η λίστα των εκλεγμένων συμβούλων στους δήμους, πρώτον λόγω της συμβατικής τους υποχρέωσης να επικαιροποιήσουν το αν θέλουν να συνεχίσουν, ή να παραιτηθούν λίγο πριν την ορκωμοσία, ώστε να σταλούν επίσημα οι προσκλήσεις για να παραστούν.
Και κατά δεύτερο λόγο υπάρχει υποχρέωση των υπηρεσιών του δήμου να ενημερώσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη λίστα των χρεών των δημοτικών συμβούλων προς το δήμο, τις επιχειρήσεις ύδρευσης και στα νομικά πρόσωπα κι αν είναι ρυθμισμένα ή όχι.
Στη δεύτερη περίπτωση όταν έχει κάποιος χρέη κηρύσσεται έκπτωτος και τη θέση του την αναλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών. Το οξύμωρο όμως είναι ότι μέχρι τώρα με βάση την κείμενη νομοθεσία υπήρχε η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο, να ρυθμιστούν αυτά τα χρέη μέχρι την ορκωμοσία.
Ενώ τώρα επισπεύστηκαν οι διαδικασίες, αφού καταληκτική ήταν η ημερομηνία των δέκα ημερών μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το πρωτοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως υπάρχουν κάποιοι σύμβουλοι από παρατάξεις που δεν το τήρησαν.
Άρα είναι πολύ πιθανόν να δούμε και κάποιες εκπλήξεις, δηλαδή να οδηγηθούν εκτός δημοτικού, ή τοπικών συμβουλίων κάποιοι, οι οποίοι δεν φρόντισαν, ή αμέλησαν έγκαιρα να εξοφλήσουν, ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους δήμους.
Και δεν υπάρχει περίπτωση κάλυψης, ή βοήθειας για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, επειδή επισείονται και ευθύνες που θα επιβαρύνουν κάποιους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ενήργησαν εγκαίρως για αυτό.
Πάντως έντονη είναι η ανησυχία σε όσους το αντιλήφθηκαν αργά σε πολλούς δήμους στην ΑΜΘ. Γιατί προφανώς το γνωρίζουν και έχουν ενημερωθεί από τους επικεφαλής, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κηρυχθούν έκπτωτοι για το πενιχρό ποσό των 300€ που ορίστηκε ως πλαφόν.
Τόσο αποτιμά ο νομοθέτης το τίμημα για να χάσει κάποιος την έδρα του. Με το σκεπτικό μάλλον ότι δεν δύναται να προσφέρει κάποιος στους δημότες και σε ένα δήμο, αν ο ίδιος δεν είναι εντάξει με τις μικρές συμβατικές του οικονομικές υποχρεώσεις.
Πάντως όσοι πληροφορήθηκαν την αλλαγή έτρεχαν την τελευταία στιγμή για να διορθώσουν την κατάσταση, αφού τους δίνεται το περιθώριο να ασκήσουν ένσταση και να προβάλλουν τους λόγους και τα επιχειρήματα που έχουν, προκειμένου να αρθεί η απόφαση.
Δεν γνωρίζουμε αν οι δήμοι στη Ροδόπη έχουν αποστείλει αυτές τις λίστες με τις οφειλές των συμβούλων στην Αποκεντρωμένη ως όφειλαν, γιατί ήδη στο νομό Έβρου αρκετοί σύμβουλοι δημοτικοί και τοπικοί σε δύο δήμους οδηγούνται στην έξοδο για οφειλές.
Ελπίζουμε στη Ροδόπη, που σύντομα θα βγουν και εδώ τα αποτελέσματα μετά την καταληκτική ημερομηνία και οι σχετικές αποφάσεις, να μην υπάρξουν τελικά έκπτωτοι σύμβουλοι. Αναμένουμε βέβαια με ενδιαφέρον.
Στην Αθήνα βρίσκονται αρκετοί δήμαρχοι προσπαθώντας να βγάλουν άκρη το πώς θα λειτουργήσουν διοικητικά από τη νέα χρονιά, με το συνεχές μεταβαλλόμενο τοπίο και τις συχνές αλλαγές και αποφάσεις, που δεν συνοδεύονται βέβαια ούτε με διευκρινιστικές εγκυκλίους.
Αφού ήδη με την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που πρέπει να περιέλθουν στο δήμο, δημιουργείται ένα κομφούζιο νέων υποχρεώσεων και διοικητικών αλλαγών, που επιβαρύνει κατά πολύ τη λειτουργία τους.
Ιδιαίτερα των περιφερειακών πόλεων όπως η Κομοτηνή, που δεν έχουν επαρκές προσωπικό να ανταπεξέλθουν. Και φυσικά είναι ηλίου φαεινότερο ότι τη νύφη θα την πληρώσει ακριβά και ο πολιτισμός με την κατάργηση της ΔΚΕΠΠΑΚ.
Επειδή είναι φοβερά δύσκολο να προϋπολογιστούν δαπάνες και να προγραμματιστούν εκδηλώσεις τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν, με όλες τις λεπτομέρειες και τα κόστη.
Λόγου χάριν όλα αυτά μπορούν να γίνουν για τα Ελευθέρια, τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ Φαναρίου, έκτακτες μεγάλες συναυλίες, ακόμα και για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2024;
Και να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα, χωρίς αλλαγές, απρόοπτα, όπως τη δημιουργία νέων δαπανών; Σαφώς και όχι, αφού πολλά θα χαθούν στην ερμηνεία και το γράμμα του νόμου.
Δύσκολη εβδομάδα όμως αυτή που διανύουμε και για το ζήτημα των ΔΕΥΑ, για αυτό στις 14 του μηνός πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση στην Αθήνα, για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν οι αιρετοί.
Ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους νέους δημοτικούς άρχοντες αν ο νόμος ψηφιστεί, αφού δεν φαίνεται να κάνει πίσω το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Που θα αλλάξει παντελώς το χάρτη στις επιχειρήσεις ύδρευσης με νέα περιφερειακή διοίκηση, ελεγχόμενη από τα κεντρικά.
Μπορεί οι δήμοι όμως να μπορούν πιο εύκολα να ενσωματώσουν το μόνιμο προσωπικό από τα νομικά τους πρόσωπα και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να γίνει με τις ΔΕΥΑ και το πολυάριθμο προσωπικό τους.
Ακόμα και αν οδηγηθούν σε απόλυση όλοι οι συμβασιούχοι που σημειωτέον είναι το μισό προσωπικό. Συνεπώς τα απόνερα αυτής της σκληρής απόφασης, ενδεχομένως θα αγγίξουν και εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Οι δήμοι για να ενσωματώσουν μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν και το κόστος της μισθοδοσίας τους, μέσω των προϋπολογισμών τους. Σκέφτεται άραγε κανένας από το αρμόδιο υπουργείο τις στρατιές αυτές των ανέργων που θα προκύψουν;
Νομοθετούν, παίρνουν αποφάσεις και μετά βλέπουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν όλα αυτά στην πράξη; Έχουν ένα οδικό χάρτη στο μυαλό τους τι μέλλει γενέσθαι και τι επιπτώσεις έχουν οι αποφάσεις τους;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News