Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να βάζουν ήδη λουκέτο και στην πόλη μας ενόψει της εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τεκμαρτά εισοδήματα, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.
Ρωτήσαμε χαρακτηριστικά τρεις επιχειρηματίες που έκλεισαν και ο πρώτος μας προέβαλε το επιχείρημα, ότι με τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα ωράρια που χρειάζονται για να αυξήσει το τζίρο, προκειμένου να επιβιώσει.
Ο δεύτερος μας επικαλέστηκε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τα παιδιά, αλλά επ’ ουδενί δεν δέχονται να κληρονομήσουν τη μικρή τους επιχείρηση, βάζοντας κάτω τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές.
Και ο τρίτος επίσπευσε τις διαδικασίες συνταξιοδότησης του, έστω και αν βγει σε πρόωρη μικρότερη σύνταξη, αφού δεν ήθελε να συνεχίσει να κρατά μία επιχείρηση που θα δουλεύει αυτός για να πληρώνει το κράτος.
Υπάρχουν βέβαια εκατοντάδες άλλοι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο. Και τα λουκέτα θα αυξηθούν όταν αντιληφθούν στην πράξη, ότι η τεκμαρτή φορολόγηση έχει συνδεθεί πλήρως με την αύξηση του κατώτατου μισθού και αντίστοιχα θα αυξάνεται και η φορολογία.
Και η φορολόγηση θα είναι μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν ένα αφορολόγητο ποσό όπως οι εργαζόμενοι. Διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στη μικρή επιχειρηματικότητα της πόλης μας.
Σαφώς δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο των συχνών διαμαρτυριών από αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, που θα οξυνθούν περισσότερο για όλους με την τεκμαρτή φορολόγηση.
Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό ώστε να δοθεί και το τελικό χτύπημα όπως λένε ορισμένοι, προηγήθηκαν πολλά και απαξιώθηκαν στην πράξη πλήθος επαγγελμάτων με συχνές αλλαγές στην νομοθεσία.
Και μέσα σε απανωτές και παρατεταμένες κρίσεις, οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή. Και η ακρίβεια που ήρθε και μένει για να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συρρικνώνοντας ακόμα την αγοραστική δύναμη.
Απαξιώθηκαν τα περίπτερα που κλείνει το ένα πίσω από άλλο με το μικρό ποσοστό κέρδος που άφησαν για τα καπνικά προϊόντα, ενώ η κρατική φορολογία βρίσκεται στα ύψη για το ίδιο προϊόν. Μετά ήρθε η σειρά των ταξί για να ανοίξει υποτίθεται το επάγγελμα, όπως και στα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, που αντίθετα αυτό οδήγησε σε μεγάλη πτώση του εισοδήματος τους.
Απαξιώθηκε και το επάγγελμα βέβαια του αγρότη, με τις μειωμένες τιμές παραγωγής, αλλά τις υψηλές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και το τεράστιο καλλιεργητικό κόστος. Όπως πολλοί μικροί επαγγελματίες έχασαν την πελατεία τους, γιατί ομοειδή προϊόντα πουλιούνται πλέον και σε πολλά μεγάλα market και καταστήματα.
Η συνεχόμενη μείωση του τζίρου αρκετών επιχειρήσεων, τα πολλά και εξοντωτικά πρόστιμα με τους συνεχείς ελέγχους, δημιούργησαν μια γενιά εγκλωβισμένων επιχειρηματιών, που ναι μεν χρωστάνε πολλά στα δημόσια ταμεία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν μπορούν εύκολα να απαγκιστρωθούν.
Γιατί δεν έχουν και τίποτα άλλο να πράξουν με τόση ανεργία που επικρατεί. Αλλά αν δεν βγάζουν κέρδος τον κατώτατο μισθό να κλείσουν τους λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση. Και να προστεθούν δηλαδή και αυτοί στην πυραμίδα των ανέργων.
Αλλά την ώρα βέβαια που συμπιέζεται ο τζίρος πολλών μικρών επιχειρήσεων, αυξάνουν τα υπερκέρδη στους μεγάλους ομίλους, από τις κακές προφανώς πολιτικές φορολόγησης και χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου, όπως οφείλει να κάνει η πολιτεία.
Ιδιαίτερα όταν κάποιοι αισχροκερδούν όπως φάνηκε με τις εταιρίες καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, πολυεθνικές και αλυσίδες τροφίμων, αλλά και μεγαλέμποροι μεσάζοντες, αφήνοντας το μεγάλο κόστος στις πλάτες των πολιτών.
Στο λαό που αρκείται κατευναστικά κατά πάγια τακτική σε μία επιδοματική πολιτική όπως μας έχουν συνηθίσει. Μόνο που αυτό δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά συγκρατεί και την ακρίβεια.
Την ανάπτυξη μάλλον τη βλέπουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες, οι επενδυτές που έχουν ειδικό καθεστώς φορολόγησης και μεγαλύτερη πρόσβαση στο μεγάλο κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μιας στρεβλής ανάπτυξης όμως που μπορεί να φέρνει κέρδη και να αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας για να ευημερούν οι αριθμοί και να αξιολογούμαστε θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά δυστυχώς δεν διαχέεται στους μικρούς επιχειρηματίες και πολίτες.
Κοινωνίες δύο ταχυτήτων, δύο μορφών ανάπτυξης, ανισοκατανομής του πλούτου και των κοινωνικών ανισοτήτων. Και σαφές είναι ότι οι όποιες μικρές αυξήσεις έρχονται σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια.
Η άλλοτε ευημερούσα μεσαία τάξη παλεύει για να κρατήσει μία αξιοπρεπή καθημερινότητα και επιχειρηματίες για το μεροκάματο.
Οι κάλπες έκλεισαν εδώ και δυο μήνες, τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο, οι ορκωμοσίες θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών κι όμως εκκρεμεί ακόμα μία ένσταση δημοτικού συμβούλου στο δήμο Κομοτηνής.
Που δεν έχει τελεσιδικίσει η επανακαταμέτρηση των ψήφων, με δεδομένο ότι υπάρχει μικρή διαφορά του τελευταίου εκλεγέντα με τον πρώτο επιλαχόντα. Και η διαφορά αυτή θα διευθετηθεί όπως πληροφορούμαστε τη νέα χρονιά.
Δεν γνωρίζουμε φυσικά τι βρέθηκε και αν μπορεί να υπερκαλυφθεί η διαφορά αυτή με την ακύρωση κάποιων ψηφοδελτίων του εκλεγέντα, ή την κατοχύρωση για τον επιλαχόντα κάποιων άλλων ψηφοδελτίων.
Που αυτό φυσικά θα το κρίνει το αρμόδιο Πρωτοδικείο όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Για να προχωρήσουν όμως μέχρι εκεί κάτι υπάρχει. Η ένσταση αυτή έχει γίνει από σύμβουλο της αντιπολίτευσης.
Ο κύκλος των επανακαταμετρήσεων των ψήφων που ζητήθηκε και από άλλους αρχικά και στη συμπολίτευση, έχει κλείσει οριστικά. Θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει, ή θα υπάρξουν αλλαγές; Θα φανεί τον επόμενο μήνα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News