Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Τίτλοι τέλους για τα κέντρα υποδοχής νεοσυλλέκτων στη Θράκη, μεταξύ αυτών και το στρατόπεδο Ηλιοπούλου στην Κομοτηνή, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, από την επόμενη ΕΣΣΟ.
Το σκεπτικό βέβαια είναι, να μην απασχολούνται οι οπλίτες 4ου Σώματος Στρατού με την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, για να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό στην ακριτική μας περιοχή.
Άποψη και απόφαση βέβαια εντελώς δικαιολογημένες. Άσχετα αν όλα αυτά σημαίνουν ένα επιπλέον πλήγμα για την αγορά της Κομοτηνής. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις.
Ίσως πολλοί γνωρίζουν βέβαια και πώς προέκυψαν τόσα πολλά κέντρα νεοσυλλέκτων στην Ελλάδα. Μερικά κατόπιν πολιτικών πιέσεων από υπουργούς, βουλευτές και πολλά εξ’ αυτών καθαρά στη βάση των ψηφοθηρικών αναγκών, ή για να ικανοποιήσουν τις δικές τους εκλογικές περιφέρειες.
Ενώ τα πολλά μεγάλα κέντρα νεοσυλλέκτων παλαιότερα βρίσκονταν κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, αφού πρόλαβαν και τα κατοχύρωσαν παλαιότεροι υπουργοί, που κατά συντριπτική πλειοψηφία τις προηγούμενες δεκαετίες, τοποθετούνταν από αυτές τις περιοχές.
Και ήρθε η ώρα να μπει και τάξη σε όλα αυτά, με επιχειρησιακή λογική και κριτήρια. Μόνο που το πληρώνει η Θράκη πάλι, χωρίς ανταπόδοση. Όταν οι ακρίτες συμβάλλουν και τα μέγιστα ακόμα για την άμυνα της χώρας, με τις ομάδες εθνοφυλάκων.
Σαφώς όλοι είμαστε υπέρ του να οργανώνεται ο στρατός με βάση την καλύτερη επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Αλλά χρέος της πολιτείας είναι όταν αποδυναμώνονται οι ακριτικές περιοχές, είτε αυτό αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη σιδηροδρομική μας απομόνωση, ακόμα και την επενδυτική μας άπνοια, ή το στρατό, να βρίσκει τον τρόπο να τις ενισχύει.
--------------
Λόγου χάριν έρχονται μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος εντός του Φθινοπώρου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά εστιάζονται και αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολύτεκνες οικογένειες και σε περιοχές που έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
Προφανώς δεν μας καλύπτουν, γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι όλη η Θράκη ακόμα και η περιφέρεια μας γενικότερα, έχει χαμηλές θερμοκρασίες και πολύμηνο Χειμώνα, σε σχέση με τη νότια και Κεντρική Ελλάδα.
Και τα ελαφρώς αυξημένα ποσοστά της επιδοματικής τους πολιτικής, καλύπτουν ένα πολύ μικρό κόστος για τη θέρμανση και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζονται για να ζεσταθούν οι πολίτες.
Συνεπώς αδικούνται οι πολίτες της Θράκης έναντι των κατοίκων που πού διαμένουν σε πιο προνομιούχες ενεργειακά περιφέρειες, αφού το δικό μας κόστος είναι πολλαπλάσιο συγκριτικά. Γιατί δεν παίρνουν οριζόντια μέτρα στήριξης για τις ακριτικές περιοχές όμως;
Όταν το γενικότερο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας ήταν να δοθεί επίσης ειδικό καθεστώς καυσίμων, κώφευσαν, ενώ υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός με τη γειτονική χώρα και αυτό οφείλεται στη δική τους φορολογική πολιτική, με υπέρογκους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα.
Και όταν μάλιστα ήδη τους έχουν παραδοθεί και μελέτες που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι το κράτος χάνει τεράστια έσοδα από τα καύσιμα, από πολίτες που πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να τα προμηθευτούν. Και σε αυτό δεν φταίει η Βουλγαρία, αλλά η ελληνική πολιτεία, που δεν έχει άμεσα αντανακλαστικά, για να διορθώνει τέτοιες στρεβλές καταστάσεις και αδικίες.
-------------------
Αν αναλογιστεί κανείς πώς άρχισαν τα γεγονότα στην Κομοτηνή τον Ιανουάριο του 88, πού μπορεί τα αίτια να ανάγονται στις πινακίδες που ξηλώθηκαν με την ονομασία «τουρκικός», αλλά η αφορμή που ξεκίνησε το κομβόι των διαδηλωτών με χιλιάδες μειονοτικούς και αρχηγό τους τον Αχμέτ Σαδίκ, αρχικά ήταν για μία αμμοληψία που έγινε στα χωράφια του μίσχου.
Ήταν και η εποχή που γίνονταν και η συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός. Έτσι τα γεγονότα του βανδαλισμού στα μουσουλμανικά νεκροταφεία στον Πολύανθο, να υποθέσουμε ότι δεν τα εκμεταλλεύονται τυχαία τρεις μέρες πριν από τη μνήμη των γεγονότων των Σεπτεμβριανών στην Κωνσταντινούπολη κάποιοι;
Που έγιναν με στόχο για να εκδιωχθεί η ελληνική μειονότητα και συνοδεύτηκαν με βανδαλισμούς σε νεκροταφεία, καταστροφές σε εκκλησίες και καταστήματα, ξυλοδαρμούς βιασμούς και την τουρκική αστυνομία να εθελοτυφλεί, η να βοηθά τους παρακρατικούς.
Μήπως τώρα με αφορμή την επέτειο κάποιοι θέλουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλο πεδίο, καθαρά με πνεύμα συμψηφισμού, προσφέροντας καλές υπηρεσίες στην Άγκυρα;
Βέβαια τώρα δεν υπάρχει Σαδίκ και προφανώς ούτε η μειονότητα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Αλλά μήπως κάποιοι προβοκάτορες πάλι, δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ελλάδα όμως λειτουργεί η δημοκρατία, υπάρχει δικαιοσύνη και διωκτικές αρχές και ελπίζουμε να εξιχνιαστεί γρήγορα η υπόθεση. Και να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά, ότι τον βανδαλισμό το καταδικάζουν δημόσια όλοι οι πολίτες.
Αλλά και η ελληνική πολιτεία, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο μουφτής, ο Μητροπολίτης και αυτοδιοικητικοί, χωρίς αστερίσκους και παρερμηνείες, έχοντας εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα.
Εν αντιθέσει με τη μαύρη προπαγάνδα κάποιων τουρκικών ΜΜΕ, την περίεργη στάση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αλλά και μία μερίδα του τουρκόφωνου τύπου, που σήκωσαν το θέμα με τέτοιο τρόπο, προφανώς για να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Προβοκατόρικες φωνές και μισαλλόδοξες τακτικές, που στόχο έχουν τη διχόνοια στην τοπική κοινωνία, αλλά και να προσφέρουν άλλοθι στο διπλωματικό μύλο της Άγκυρας.
----------------
Ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον περισσότερους υποψήφιους συναντά κάποιος στο δρόμο του και κεντρικά, παρά πολίτες, όσο και αν ακούγεται βέβαια λίγο υπερβολικό αυτό.
Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο στο δήμο Κομοτηνής οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι τουλάχιστον 650, ενώ υπάρχουν ακόμα και υποψήφιοι της περιφέρειας και από άλλους δήμους, γιατί πολλοί δημότες τους διαμένουν στην Κομοτηνή και οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται εδώ, τα πηγαδάκια στήνονται σε καθημερινή βάση, αποκτώντας ζωή και το κέντρο της πόλης.
Σε μία τέτοια συνάντηση σε κεντρικό καφενείο είδαμε χθες επτά υποψηφίους διαφορετικών παρατάξεων, στο δεύτερο και πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, να συνομιλούν με πέντε πολίτες ψηφοφόρους και τον …καφετζή.
Φυσικά το αναφέρουμε αυτό βέβαια χαριτολογώντας, γιατί ίδια κατάσταση θα επικρατεί και στην πλατεία της πόλης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που θα ξεκινήσει και κανονικά η προεκλογική περίοδος.
Και οι εκατοντάδες αυτοί υποψήφιοι θα κάνουν τις συναντήσεις τους στα καφέ της πόλης, προσπαθώντας να πείσουν ψηφοφόρους, να επηρεάσουν πυρήνες και υποστηρικτές, για τον προεκλογικό τους αγώνα και τους απαιτούμενους σταυρούς.
Συνεπώς οι πολίτες θα δέχονται πολλούς επισκέπτες ακόμα και για μία χειραψία, ή μία κάρτα, για να τους υπενθυμίσουν ότι δίνουν τον αγώνα για την αυτοδιοίκηση και αυτοί. Προεκλογική περίοδος είναι και θα περάσει.
Και προφανώς οι πολλοί ψήφοι δεν έρχονται χαιρετώντας όλοι το ίδιο άτομο, ή συγκεκριμένα μόνιμους θαμώνες που βρίσκονται στην πλατεία. Και θα το διαπιστώσουν στην κάλπη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News