Μικροκομοτηναίικα 06-12-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 06-12-2023

06/12/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 06-12-2023

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, 3.500 αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές στο δρόμο, ανιχνευτές βομβών, σκύλους και με τη συνεπικουρία των μυστικών υπηρεσιών, δόμοι ανοιχτοί για να κινηθεί γρήγορα η αποστολή, πραγματοποιείται η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρύσουν οι πολίτες της πρωτεύουσας που θα ταλαιπωρηθούν αύριο με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.
Η επανεκκίνηση του διαλόγου και η δημιουργία νέου θετικού κλίματος, μάλλον απαιτούν θυσίες. Και οι καιροί είναι πονηροί και δύσκολοι, με ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα, που ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις κάποιων ενδεχομένως ακραίων, κατά του Τούρκου προέδρου.
Βέβαια ας μην ανεβάζουμε ψηλά και τον πήχη των προσδοκιών γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είδη έχει αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του με την με τη γενική του έκφραση «καζάν- καζάν» δηλαδή μισά-μισά και σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί.
Και είναι φυσικό τα μισά αυτά του Τούρκου προέδρου να αφορούν και αυτά που δεν του ανήκουν, αλλά όσα διεκδικεί στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και την νομή των οικοπέδων του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Ακόμα και την αποκρατικοποίηση ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, αλλά και γενικότερα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με τη γαλάζια πατρίδα του.
Μέχρι στιγμής πάντως να αναφέρουμε ότι δεν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί τη Θράκη όπως ήδη ανέμεναν πολλοί συμπολίτες μας μουσουλμάνοι πέριξ του προξενείου και προετοιμάζονταν για αυτό.


-----------

Πρόσφατα και έγκαιρα με άρθρο στην εφημερίδα μας επισημάνθηκε στο πόσο επιζήμια για το ειρηνικό κλίμα στην περιοχή μας, μετά και από το διχασμό των πρόσφατων εθνικών εκλογών για τη «ροζ» Ροδόπη, θα ήταν μία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
Ελπίζουμε να το έλαβαν γνώση στα κεντρικά, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος, γιατί στην ελληνική Θράκη οι πολίτες ασχέτως θρησκεύματος, δεν χρειάζονται σωτήρες, πάτρωνες και προστάτες, που λειτουργούν διχαστικά.
Πάνω στο επίπεδο αυτό κινήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις και έγινε εκτενής διάλογος των διπλωματών όπως πληροφορηθήκαμε μεταξύ των δυο πλευρών, με το αν θα έρθει ο Ερντογάν στη Θράκη, ή όχι.
Και με την σταθερή στάση της Ελληνικής πολιτείας αποφεύχθηκε τελικά. Και το σκεπτικό ότι αν θέλουν οι δύο πλευρές να χτίσουν ένα θετικό πνεύμα φιλίας και συνεργασίας, δεν χρειάζονται άσκοπες εντάσεις και άστοχες δηλώσεις.
Εξάλλου αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπως μαθαίνουμε, που τελικά συντόμευσε και το χρόνο της παραμονής του στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, που δεν θα διανυκτερεύσει, αλλά θα φύγει αυθημερόν.
Και αυτό το οποίο συζητούν τώρα, αν προλαβαίνει και το επιθυμεί, είναι για να συναντηθεί με ψευτομουφτήδες, μέλη του μειονοτικού κόμματος, αλλά κι επιλεκτικά βουλευτές, στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας.


Επίσης να επισημάνουμε και το γεγονός, ότι ενώ χρειάζονται τόσα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για κάθε επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, γιατί σε αντίθεση με τις ιδιωτικού τύπου επισκέψεις που επιλέγει να κάνει στη Θράκη, τα μέτρα είναι πολύ πιο χαλαρά;
Δεν κινητοποιούνται λόγου χιλιάδες αστυνομικοί, drones, μυστικές υπηρεσίες και ελεύθεροι σκοπευτές και όλος αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας που χρειάζεται για την προστασία του αντίστοιχα στην πρωτεύουσα.
Προφανώς υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και κανόνες και εδώ, αλλά επ’ ουδενί όλα αυτά που δρομολογούνται για τη φύλαξή του στην Αθήνα. Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό; Είναι πιο εύκολη υπόθεση φύλαξης ενός ξένου ηγέτη σε μία επαρχιακή πόλη, παρά στην πρωτεύουσα; Υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα φυσικά σε ιδιωτικού τύπου επισκέψεις και επίσημες, αλλά εδώ αναφερόμαστε στο ίδιο ακριβώς πρόσωπο. Και σε μία επίσκεψη αρχηγού κράτους στην ελληνική επικράτεια.
Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι η Θράκη είναι πιο ασφαλής τόπος για ένα Τούρκο πρόεδρο, αλλά για ποιο λόγο; Η έχουν την αίσθηση ότι έχει απόλυτο δικαίωμα να αλωνίζει ανεξέλεγκτος, να δηλώνει ότι θέλει, για να τον αποδείξουμε ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα; Εκτός αν υπάρχουν σύνδρομα ενοχής και πνεύμα δικαιολογίας ακόμα.


Νέα αριστερά βαφτίστηκε τελικά η κίνηση της ομάδας των 11 βουλευτών και επικεφαλής αυτής ο Αλέξης Χαρίτσης. Πόσο αριστερά βέβαια και πόσο νέα μπορεί να είναι η κίνηση αυτή που κατά πλειοψηφία διαθέτει πολιτικούς από το παλιό υλικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δοκιμάστηκαν στην πράξη σε υπουργικές θέσεις;
Και όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσουν αντί να ξεδιπλώσουν την αριστερή τους πολιτική, εφάρμοσαν μνημόνια, έφεραν επώδυνους νόμους και διατάξεις, για επαγγελματίες, συνταξιούχους, εργαζομένους και αποδοκιμάστηκαν από το ελληνικό λαό;
Προφανώς κάποιοι δεν αισθάνονται ότι αυτοί ήταν τα βαρίδια του κόμματος. Ούτε αντιλήφθηκαν ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα, ως την τελευταία ελπίδα για να απαγκιστρωθούν από τα μνημόνια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια.
Και όχι τις αριστερές ιδέες που ξαναφέρνουν για φρέσκο αφήγημα, στο παιχνίδι εντυπώσεων. Και για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, αναφέρουν ότι το κόμμα ξεστράτισε από τις θέσεις της αριστεράς.
Πάντως ήδη άρχισαν και οι πρώτες διαφοροποιήσεις στη βουλή με το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, που η ομάδα των 10 ψήφισε παρόν, διαφοροποιήθηκε δηλαδή από το ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε όχι, ενώ ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ συντάχθηκε με την γραμμή των παλιών του συντρόφων. Θέλουν δρόμο μάλλον για να συντονίσουν δυνάμεις.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr