Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε για άλλη μία φορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στα δάση κυρίως στον Έβρο, αλλά και στη Ροδόπη, προς την κατεύθυνση προτάσεων και μελετών αποκατάστασης που θα χρειαστεί, προσεγγίζοντας ολιστικά το πρόβλημα.
Έτσι ο πρύτανης συγκρότησε ομάδες εργασίας από καθηγητές των τμημάτων και των σχολών που έχουν γνώση του αντικειμένου, δασολόγους, αγροτικής ανάπτυξης, διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων και μηχανικούς περιβάλλοντος και ξεκίνησαν ήδη τις επίσημες συναντήσεις με θεσμικούς φορείς.
Με απώτερο στόχο να αποτυπωθούν στην έρευνα τους προτάσεις που θα αφορούν την πλήρη ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, την αναδάσωση, την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και τη στήριξη ακόμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας.
Καλή η πρωτοβουλία που προφανώς θα χρησιμοποιηθεί ως οδικός χάρτης απαραίτητος σε όλους, δασαρχεία, περιφέρεια και δήμους, που θα αναλάβουν το μεγάλο έργο της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης του χώρου για την επόμενη μέρα.
Οργανώνοντας καλύτερα τα δάση με υδροταμιευτήρες, αντιπυρικές ζώνες, διασφάλιση της ποιότητας και του πόσιμου νερού όμως, λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Και ήδη οι μελέτες και η έρευνα είναι σε τέτοιο στάδιο που θα παρουσιαστούν και άμεσα μάλιστα την επόμενη εβδομάδα.
Το μυστικό είναι ότι πολλοί καθηγητές που συμμετέχουν, ασχολούνται ήδη εδώ και χρόνια με αυτό το αντικείμενο, με μελέτες και διατριβές. Αλλά συγχρόνως στέλνουν και ένα μήνυμα ότι το επιστημονικό, διοικητικό και υπηρεσιακό προσωπικό που διαθέτουμε στην περιοχή μας, μπορεί να προτείνει λύσεις και στην κεντρική πολιτεία, σε πολλά τέτοια σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Θράκη.
-------------
Πριν μερικά χρόνια είχαμε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα για κάτι που σπανίως έως και ποτέ συναντάται στη χώρα μας. Τρεις Φορείς (Δημοτική Επιχείρηση Νερού, ΔΕΔΔΗΕ/ρεύμα και ΟΤΕ/τηλεπικοινωνίες) δεν άνοιξαν κι έκλεισαν 3 διαδοχικές φορές ένα μεγάλο πεζοδρόμιο, αλλά συγχρονίστηκαν προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες διαδοχικά.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών ήταν να δαπανηθούν λιγότερα χρήματα, λιγότερος κόπος, λιγότερος συνολικός χρόνος ανοικτού σκάμματος και να υπάρξει μικρότερη ταλαιπωρία για τους διερχόμενους.
Το παραπάνω, φυσικά, αποτελεί όχι τον κανόνα, αλλά το αντικείμενο ενός ρεπορτάζ περί επιτυχούς συντονισμού των αρμοδίων. Και δεδομένων των συνθηκών. Στην ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο όμως να συντονιστούμε για τα μικρά, πόσο δε μάλλον για τα μεγάλα.
Γι’ αυτό λοιπόν να κρατάτε όχι μικρό καλάθι αλλά το μικρότερο δυνατό καλαθάκι που θα βρείτε, όταν ακούτε ανακοινώσεις για αντιπυρικές, ή αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης, τέτοιες δηλαδή που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες, εάν θέλαμε να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα καθαρισμού ενός δάσους από σκουπίδια, καύσιμη ύλη, νεκρά δέντρα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες επικαλούνται αναρμοδιότητα, τα αρμόδια Δασαρχεία επικαλούνται υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και οι κυβερνήσεις κάνουν την πάπια.
Και το καλύτερο για το τέλος. Το πόσο πολλαπλάσια μεγαλύτερο είναι το κόστος καταστολής κι αποκατάστασης ζημιών, από την πρόληψη αυτών. Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιου Λέκκα: «Το κόστος της αντιμετώπισης μιας καταστροφής ουσιαστικά είναι επτά φορές μεγαλύτερο, από ότι είναι το κόστος της πρόληψης».
Διαχρονικά βέβαια και όπως είθισται και κατά πάγια τακτική των επικεφαλής, είτε αφορά αυτό εθνικές εκλογές, είτε αυτοδιοικητικές, υπάρχει μία ανανέωση σε πρόσωπα των συνδυασμών τους και του ψηφοδελτίου τους, που πολλές φορές υπερβαίνει και το 50%.
Και αυτό είδαμε βέβαια και στα εθνικά ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές, σχεδόν σε όλα τα κόμματα, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, που πολλά νέα πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν τη μάχη.
Πολλές φορές αυτά προέρχονται από διορθωτικές κινήσεις των αρχηγών, για κάποιους οι οποίοι δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις προηγούμενες εκλογές, βάζοντας νέους υποψηφίους που ενδεχομένως θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.
Άλλες φορές αποσύρονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι γιατί βάζουν πλώρη για το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, ή ακόμα και τον πρώτο, ανάλογα με τις προσωπικές τους επιλογές και εκτιμήσεις, όπως έγινε και σε πρόσωπα από το δήμο Κομοτηνής.
Και ενίοτε κάποιοι αποχωρούν για προσωπικούς λόγους, ή επειδή δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν να συνεργαστούν με αυτούς που ήθελαν. Άλλοι γιατί αλλιώς τα περίμεναν και τελικά αλλιώς τα βρήκαν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περίεργες αλλαγές και μεταγραφές που δεν δικαιολογούνται με αυτοδιοικητικούς όρους.
Ακόμα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εν ενεργεία αιρετών που ίσως νιώθουν ότι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι άλλο, ή και περισσότερα από το θεσμικό τους ρόλο και αποφασίζουν κλείσουν τον κύκλο τους.
Όπως και περιπτώσεις που δεν βρέθηκε ικανοποιητική λύση με τα γνωστά παζαρέματα, στο πώς θα αξιοποιηθούν από τον επικεφαλής την επόμενη ημέρα. Άλλοι ακόμα γιατί διέγνωσαν στο παρά πέντε ότι θα πρέπει να αλλάξουν παράταξη, αλλά δεν έγινε δεκτή τελικά η προσφορά τους και έτσι μένουν στα αυτοδιοικητικά αζήτητα.
Και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλα έγιναν με βάση αυτά που περιγράψαμε και από πολλούς υποψηφίους. Θα φανεί όμως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κατά πόσο ενήργησαν σωστά με τις επιλογές τους, η αν τελικά το εγχείρημα τους δεν τους βγήκε.
Γιατί μπορεί κάποιος να εκλέγεται άνετα με μια συγκεκριμένη παράταξη, αν υπάρχουν και κομματικά χαρακτηριστικά, ή παραταξιακά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα και σε μια άλλη.
Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι δίνουν τη μάχη ως επικεφαλής, ακόμα και ως υποψήφιοι σε άλλους συνδυασμούς στους δήμους τους, πιστεύοντας ότι θα εκτιμηθεί το έργο τους.
Αν και η κάθε μάχη από άλλο μετερίζι έχει πάντοτε διαφορετικά χαρακτηριστικά, γιατί παίζει μεγάλο ρόλο η σωστή χρονική στιγμή και οι συγκυρίες που υπάρχουν και φυσικά μπορεί η επιλογή τους να τους αποβεί και μπούμερανγκ, αν δεν υπολογίσουν σωστά τα πράγματα.
Σε αυτές τις εκλογές όμως διακρίναμε και δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εν ενεργεία συμβούλων έναν στο δήμο Κομοτηνής όπως είναι ο Νότης Χαραλαμπίδης και μία στην περιφέρεια ΑΜΘ όπως η Φελίνα Καζάκου, που δεν είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Και αναφερόμαστε σε αυτούς γιατί ήταν και οι δύο εκλεγμένοι των παρατάξεων και εκτιμούμε ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, αλλά από ότι φαίνεται σε αυτές τις εκλογές απέχουν για τους δικούς τους λόγους.
Σε ποια περίπτωση όμως από αυτές που αναφέραμε εντάσσονται; Άγνωστο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει και καμία επίσημη ανακοίνωση από τους ίδιους, για ποιο λόγο δεν θα συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News