Μικροκομοτηναίικα 11-01-2024 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 11-01-2024

11/01/24 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 11-01-2024

Θετικό το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ανοίγουν στη Ροδόπη έναντι αυτών που κλείνουν τη χρονιά που μας πέρασε, όπως ενημερωνόμαστε και από τα οικεία επιμελητήρια. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
Γιατί φαίνεται ακόμα και σε εποχές κρίσης που πλήττονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα και με την τεκμαρτή φορολόγηση και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που θέλουν να επιχειρήσουν.
Από την άλλη βέβαια περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε να δει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που ανοίγουν, έναντι όσων κλείνουν. Αν δηλαδή όπως φαίνεται ανοίγουν συνεχώς κυρίως καφέ και μπαρ, ενώ κλείνουν πιο παραγωγικές.
Και αν το ισοζύγιο είναι θετικό στην απασχόληση και σε θέσεις εργασίας. Εξάλλου τα λουκέτα στην πόλη μας είναι τόσο εμφανή πλέον, αφού πολλοί εμπορικοί δρόμοι θυμίζουν ξεδοντιασμένη οδοντοστοιχία, από τα κλειστά καταστήματα.
Και από την άλλη η έκθεση Πισσαρίδη έχει βάλει στο στόχαστρο όλη τη μικρή επιχειρηματικότητα, θέλοντας τους μικρούς αυτούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, να τους οδηγήσει στη μισθωτή εργασία, ή σε συμπράξεις και συνεργασίες με μεγαλύτερα σχήματα.
Παρόλα αυτά ο καθένας ελπίζει για κάτι καλύτερο για τον εαυτό του και για αυτό επιχειρεί. Το πόσοι θα αντέξουν σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, θα το δούμε στο διάβα του χρόνου. Ελπίζουμε οι περισσότεροι.


Διανύουμε σχεδόν δυο χρόνια από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που προέκυψε και δεν λέει να σταματήσει στην Ελλάδα και ακόμα αναρωτιούνται στην κυβέρνηση αν είναι παροδικό, ή εισαγόμενο κι αν με μικρές διορθωτικές κινήσεις μπορεί να λυθεί.
Και το διαπιστώνουν βέβαια ότι με ημίμετρα δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, αλλά ούτε με επιδοματικές και πρόσκαιρες πολιτικές. Ούτε φυσικά με τα καλάθια του νοικοκυριού και τη μείωση σε εκατοντάδες προϊόντα στο 5%, όπως επαίρονταν πρόσφατα.
Αλλά παρόλα αυτά επέμεναν στα ίδια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας ανακοίνωναν μια νέα πρωτοβουλία, με ανακοινώσεις ότι θα πάρουν δραστικά μέτρα, θα επιβάλλουν πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες και όσους αισχροκερδούν.
Και μετά από κάποια επικοινωνιακά πρόστιμα, υψηλά βέβαια σε ορισμένες εταιρείες, που τα κέρδη τους όμως με τις πρακτικές αυτές ήταν πολλαπλάσια, θεωρούσαν ότι έβαλαν τάξη στο πρόβλημα. Πρόστιμα που άγνωστο βέβαια είναι αν πληρωθούν και τι θα αποφανθεί τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τα χθεσινά μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ελλιπή. Για πληθωρισμό της απληστίας μίλησε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία, δίνοντας σαφές μήνυμα σε παραβάτες.
Η ακρίβεια όμως είναι τόσο διαδεδομένη στο σύνολο σχεδόν όλων των προϊόντων και σε πολύ μεγάλα επίπεδα μάλιστα, που επιλεκτικά όταν παίρνουν μέτρα για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, που στοχοποιήθηκαν στα ρεπορτάζ των δυο τελευταίων ημερών, σαφώς δεν λύνουν το πρόβλημα.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, αλλά η επιβολή του πλαφόν που φέρνουν, μάλλον καταρρίπτει αυτό το μύθο. Η ακρίβεια ήρθε και παραμένει στην Ελλάδα, παρόλο που σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα ίδια προϊόντα πουλιούνται σε μισή τιμή.


Άρα όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας προκύπτουν μάλλον από την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να βρουν λύσεις και από την πηγή ακόμα και να εξαναγκάσουν μεγάλες εταιρείες να δουλεύουν με το νόμιμο κέρδος.
Και αφού δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, με αποφάσεις και έρευνες από τα γραφεία και υπουργούς που δεν ψωνίζουν μάλλον οι ίδιοι από τα μάρκετ για να αντιληφθούν τι συμβαίνει πραγματικά και να αποκτήσουν ιδία αντίληψη πόσο ακρίβυναν όλα τα τρόφιμα, ας προχωρήσουν σε πιο γενναίες αποφάσεις.
Όπως η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής και του ειδικού τέλους στα καύσιμα, που με αυτά τα επιπλέον έσοδα κερδίζουν δις ευρώ στα ταμεία το κράτους, για να τα αναδιανείμουν ως επιδόματα.
Και αφού αποφάνθηκαν με το πλαφόν ότι δεν είναι εισαγόμενο το πρόβλημα, ας ακολουθήσουν και τα παραδείγματα των άλλων χωρών της ΕΕ που ακολουθούν άλλες πολιτικές και βλέπουμε να πετυχαίνουν.
Και είναι χρέος τους να το πράξουν αφού δεν είμαστε Μπανανία, για να μην εξανεμίζονται μισθοί και συντάξεις των οικογενειών από τα μέσα του μήνα. Να βρουν λύσεις δραστικές όμως, γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και η ακρίβεια είναι το πρώτο που προτάσσουν οι Έλληνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως το πιο βασικό πρόβλημα.


Η επιδοματική πολιτική που συρρικνώθηκε μόνο για τους φτωχούς και όχι σε όλους όπως το παρελθόν που πληρώνουν μεγάλο τίμημα για την ακρίβεια, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το διατηρεί.
Γιατί ακριβώς οι τιμές διατηρούνται υψηλές, τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα και τα πρόστιμα χαμηλά για να συνετίσουν τις πολυεθνικές και μεγαλεμπόρους να εξορθολογήσουν τις τιμές τους. Και εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών για να συνεχίσουν να αισχροκερδούν.
Αντί να εξαντλούνται σε παραινέσεις είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους με τσουχτερά πρόστιμα άμεσα για να τους αναγκάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσουν όλα τα στρεβλά.
Πολιτική απόφαση χρειάζεται όπως πολύ σωστά έπραξαν, αφήνοντας κατά μέρος τα σενάρια της εισαγόμενης ακρίβειας, ή των πολέμων, που συνεχίζονται όμως όπως στην Ουκρανία, αλλά το ηλιέλαιο κατέβηκε στο ένα τρίτο της τιμής. Ήταν και αυτό ένα παραμύθι που ακούγαμε πριν. Το ίδιο γίνεται και τώρα με άλλα προϊόντα.
Μπορεί λοιπόν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για να ελέγχει το σύστημα διανομής στα οπωροκηπευτικά στα κρέατα, αλλά και να βάζει πλαφόν στις πωλήσεις των μεγαλεμπόρων στα βρεφικά γάλατα και προϊόντα καθαρισμού, αλλά αυτό θα έπρεπε να το πράξει εδώ και πολύ καιρό.
Και φυσικά για να εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη χρειάζεται να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι κι στοχευμένοι και να πέφτουν πολύ μεγάλα πρόστιμα. Ειδάλλως η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει ως έχει, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr