Μικροκομοτηναίικα 16-12-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 16-12-2023

16/12/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 16-12-2023

Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι από τη παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, αφού επετεύχθη η   συμφωνία μεταξύ των κρατών, υιοθετώντας ακόμα και την πρόταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  που έχουν συμφέροντα βέβαια να πουλούν ορυκτά καύσιμα.

Αλλά με την παράταση που δόθηκε γα τη μετάβαση σε ΑΠΕ  κέρδισαν χρόνο τα ΗΑΕ να εξαντλήσουν τα αποθέματα τους.  Όσο για τις άλλες χώρες που δεν διαθέτουν ορυκτά καύσιμα,  πετρέλαιο και φυσικό αέριο,  τους δόθηκε η δυνατότητα να επενδύσουν σε πιο περιβαλλοντικές εναλλακτικές λύσεις.

 Αφού θα περάσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  δηλαδή στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Και σταδιακά  θα ανεβάζουν το ποσοστό των επενδύσεων στις ΑΠΕ, από  αυτό που έχει οριστεί στην ΕΕ,  γιατί μέχρι στιγμής το καύσιμο που χρησιμοποιεί ο πλανήτης κατά 80% είναι από ορυκτά.

Συνεπώς προβλέπουμε ότι θα έρθουν  καινούργια προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Άσχετα αν  εμείς στην περιοχή διαμαρτυρόμαστε για άδειες που δίνονται σε αιολικά πάρκα ακόμα και δίπλα στην πόλη, αλλά και στα καμένα δάση.

Και ήδη  υπάρχουν στην περιφέρεια ΑΜΘ πολλές αιτήσεις που εκκρεμούν  και  περιμένουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν.  Εκτιμούμε ότι θα γίνουμε ένα απέραντο αιολικό πάρκο με τεράστιες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στον κάμπο της Ροδόπης και τα ορεινά.

Εξάλλου η περιφέρεια καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο έχει, αφού οι τελικές αποφάσεις   παίρνονται από τα κεντρικά, όπως και τα προγράμματα χρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνουν  υπόψη  τις ανησυχίες αλλά και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών.


Είναι πάγια τακτική των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και τελευταία ενέργειας, να διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο με εργαζόμενους,  χαμηλόμισθους, ή να αμείβονται με το «κομμάτι»,  για να επικοινωνούν όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες την ημέρα με τους εν δυνάμει πελάτες,  για να πουλήσουν το προϊόν τους. Δελεάζοντάς τους με τις καλύτερες τιμές, προσφορές και  εκπτώσεις,  ώστε να κλείσει η συμφωνία. Το ζήτημα είναι ότι τέτοια τηλεφωνήματα δέχεται ο καθένας μας καθημερινά πλέον, λόγω του πλήθους των εταιριών και του έντονου ανταγωνισμού.  Και τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά ξεσάλωσαν οι εταιρίες ενέργειας για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις ποιο χρώμα τιμολογίου  ηλεκτρικής ενέργειας θα επιλέξεις και αν σε συμφέρει, για να διαφημίσουν φυσικά και την δική τους προσφορά. Όλα αυτά είναι θεμιτά, αλλά  το ζήτημα είναι ότι από υπερβάλλοντα ζήλο, ή κατόπιν εντολών της εργοδοσίας,  μας ενοχλούν τις πιο ακατάλληλες ώρες και συνήθως κοινής ησυχίας.  Δεν σέβονται κυριολεκτικά κάποιον εν δυνάμει  πελάτη τους. Μήπως πρέπει να μπει φρένο με πρόστιμα από το υπουργείο,  σε τέτοιες τακτικές και πρακτικές;    


Το καμπανάκι της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 4 χρόνια για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα ειδικά για τους νέους εργαζόμενους και όχι από τα 62 με   40 χρόνια ασφάλισης,  χτύπησε η νέα έρευνα του ΟΟΣΑ. Που ξεχνά να αναφέρει ότι ήδη στην Ελλάδα χρειάζονται 67 χρόνια για πλήρη σύνταξη. Με την κυβέρνηση βέβαια και τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι αύξηση ορίων ηλικίας για την Ελλάδα δεν τίθεται,  τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια και αυτό θα αποφασιστεί όταν διαπιστωθεί κατά πάγια τακτική, ότι ανεβαίνει το προσδόκιμο όριο ζωής. Το προσδόκιμο όριο ζωής όμως και οι αντοχές δεν είναι ίδιες για όλες τις δουλειές, ιδιαίτερα τις χειρωνακτικές και συνάμα δεν θα σημαίνουν ποιότητα ζωής στα στερνά με τις  συντάξεις που θα παίρνουν οι νέοι.  Δημιουργήθηκαν δυο γενιές σχεδόν προνομιούχων εργαζομένων και συνταξιούχων με μεγάλους μισθούς, αναπλήρωση που ξεπερνούσε και το 100%, με μεγάλα εφάπαξ και τώρα τη νύφη θα την πληρώσει η νέα γενιά; Ευνοήθηκαν ακόμα για  δεκαετίες και συνεχίζουν συνταξιούχοι πολιτικοί, δικαστικοί, πρόεδροι οργανισμών και φορτώνουν τα βάρη σε άλλους;    


Ξέχασαν παντελώς όλοι  όσοι αποφασίζουν για τη συνταξιοδοτικό των πολιτών, ότι  με τα μνημόνια λεηλάτησαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, κούρεψαν τα αποθεματικά τους, οδήγησαν  εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην παραγωγική ηλικία στο εξωτερικό και  οι μικροί μισθοί και  εισφορές δεν επαρκούν να καλύπτουν πλέον το αναδιανεμητικό σύστημα στη χώρα. Και λανθασμένα υπολογίζουν πάλι ότι θα οδηγείται στη σύνταξη κάποιος με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.  Ούτε καν αναλογίζονται αν υπάρχουν πλέον δουλειές για να δουλεύουν οι νέοι τόσα χρόνια, στον εργασιακό της βίο. Όταν  35 και 40 ετών πολλές φορές μετά βίας έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια μόνο ένσημα. Άνεργοι χρόνων που ζουν με τους γονείς τους και πορεύονται με τη σύνταξη του παππού. Και κάποιοι με διακοπτόμενα οχτάμηνα προγράμματα υπουργείων και ΟΤΑ επί χρόνια. Μιλούν και αποφαίνονται μετά  παρρησίας θαρρείς και όλα λειτουργούν φυσιολογικά στον εργασιακό βίο. Καλύτερες  συντάξεις όμως σημαίνει καλά αμειβόμενες δουλειές στους νέους και με ανεργία σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Και να μπορέσουν με ξένες επενδύσεις,  ή εγχώριες,  να φέρουν και τους νέους από το εξωτερικό, για να λυθούν τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Γίνεται κάτι σοβαρό όμως προς την κατεύθυνση αυτή;  Η θα εξαναγκάσουν έμμεσα πολλούς να οδηγηθούν στην ιδιωτική ασφάλιση όπως στο εξωτερικό, για να ζήσουν  αξιοπρεπώς τα τελευταία χρόνια της ζωής τους; Γιατί όμως τότε θα πρέπει να τους πληρώνει κάποιος τόσα, όταν δεν βρίσκει την αντίστοιχη ανταπόδοση;             

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr