Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Η χρονική περίοδος της διάρκειας των χριστουγεννιάτικων αγορών από τους καταναλωτές συρρικνώνεται συνεχώς και τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό σε όλους ότι η μεγάλη κίνηση διοχετεύεται τις τρεις τελευταίες ημέρες και όχι ένα μήνα πριν, όπως γίνονταν στο παρελθόν.
Τότε βέβαια υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση και έγκαιρα κάποιος έκανε τις αγορές του. Υπήρχε κάποιο οικονομικό λίπος και δεν περίμεναν να πέσουν τα δώρα όπως λέει ο λαός και να γίνουν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων από το κράτος στο παρά πέντε των γιορτών.
Τίποτα δεν κινήθηκε κυριολεκτικά πριν και άγνωστο πόσο θα κινηθεί τώρα, με τους επαγγελματίες βέβαια να αγωνιούν για αυτές τις τελευταίες μέρες, ώστε να ρεφάρουν ζημιές και να εισπράξουν, για να κάνουν τις πληρωμές τους.
Και οι πληρωμές που έχουν να κάνουν οι περισσότεροι είναι πολύ μεγάλες με το κλείσιμο της χρονιάς. Αλλά μισθοί και συντάξεις είναι τόσο καθηλωμένες κατά την περίοδο της κρίσης, που παρά τη μικρή αύξηση που θα δοθεί, δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.
Και συνήθως οι προτεραιότητες πάντοτε τον πολιτών που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, είναι τα είδη πρώτης ανάγκης για το γιορτινό τραπέζι και κυρίως δώρα που απευθύνονται σε παιδιά.
Κι αν περισσέψει κάτι σε κάποιους συνήθως, αυτοί είναι οι εν δυνάμει πελάτες των μικρών επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης. Επιχειρήσεις που περιμένουν υπομονετικά αυτή την τονωτική ένεση για να κρατηθούν εν ζωή και λειτουργία. Αν και φέτος ούτε τα εποχιακά είδη δεν δούλεψαν όπως έπρεπε.
Λιγότερα ακόμα και τα ρεβεγιόν που κατά κόρον γίνονταν στο παρελθόν στην περιοχή μας, αφού τα τραπέζια ήταν δυσεύρετα για όσους καθυστερούσαν να τα κλείσουν. Ενώ τώρα πολύ λιγότεροι οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις.
Το κόστος συνήθως είναι υψηλό για οικογένειες όμως, που για ένα ξενοδοχείο, ή χώρους διασκέδασης τα 4 άτομα προκειμένου να απολαύσουν το ρεβεγιόν τους κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ. Ένα σεβαστό και υπολογίσιμο ποσό για αυτή την εποχή.
Παρόλα αυτά όμως το ταπεραμέντο του Έλληνα, για να δώσουμε και ένα αισιόδοξο μήνυμα, είναι ότι σε τέτοιες ημέρες, συνήθως και παραπάνω καταναλώνει και ενδεχομένως μπορεί να αφήσει στην άκρη κάποιες άλλες υποχρεώσεις, για να δώσει και κάτι στον εαυτό του.
Στο ευ ζην όπως λένε οι περισσότεροι, ώστε να ξεφύγει λίγο από το πνεύμα της υστέρησης και του υπολογισμού των πάντων, ακόμα και των μικρότερων εξόδων.
Λίγο η γιορτινή ατμόσφαιρα, λίγο το πνεύμα το γιορτών, το κάνουν το θαύμα τους, συνεπικουρούμενα από τις εκδηλώσεις και τα θεματικά μας πάρκα. Γιατί για όλους θα πρέπει να έχει ο Θεός σε μία μικρή κοινωνία που ζούμε. Και το να δουλέψει η αγορά, σημαίνει ότι μπορούν να κρατηθούν και οι θέσεις εργασίας, για να κάνουν γιορτές όλοι.
Αλλαγές δεν θα υπάρξουν μόνο στους δήμους με τις ανατροπές και τους νεότερους που αναλαμβάνουν, αλλά σειρά έχουν και τα δυο μεγάλα αυτοδιοικητικά όργανα που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο.
Και αναφερόμαστε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων αλλά και την ΔΙΑΑΜΑΘ, που έχει ως αντικείμενό της τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια και λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός.
Παρόλα αυτά όμως πολλές φορές επιβάλλει και μία αυξημένη τιμολογιακή πολιτική, αναγκάζοντας και τους δημάρχους να έρθουν σε αντιπαράθεση με το θεσμικό τους όργανο και να απορρίπτουν τις αυξήσεις.
Όσον αφορά την ΠΕΔ ήδη έχουμε αναφέρει σε σχόλιο μας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Βασίλης Μαυρίδης αν και είχε τη δυνατότητα αυτή. Αφού οι καλές σχέσεις με τον νυν περιφερειάρχη και οι γνώσεις του στην αυτοδιοίκηση, μάλλον τον οδηγούν σε θέση ειδικού συνεργάτη στην περιφέρεια.
Ώστε στην πράξη να υπάρχει ο συνδετικός αυτός κρίκος με τους δήμους, που επιθυμεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Προς το παρόν το μόνο όνομα που ακούγεται, αφού ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί, ως υποψηφίου για την προεδρία, είναι του δημάρχου Νέστου.
Η εκπροσώπηση των δημάρχων στην περιφέρεια μας, ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα στη γενική συνέλευση, είναι κατά τα 2/3 ΝΔ και κατά το 1/3 ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Και η εκλογή των προκατόχων, Βαγγέλη Λαμπάκη και Βασίλη Μαυρίδη έγιναν κοινή συναινέσει, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που ανέδειξε αντίστοιχα προέδρους και από τα δύο κόμματα.
Αυτή τη φορά όμως θα ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο στις κάλπες και θα συμφωνήσουν όλοι να στηρίξουν μία υποψηφιότητα, ή ενδεχομένως θα δούμε και παραταξιακά ψηφοδέλτια, που θα τους οδηγήσουν σε εκλογική μάχη;
Ποιος όμως θα επικρατήσει όσον αφορά και την προεδρία της ΔΙΑΑΜΑΘ, που εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί ρόλο δεν παίζουν πλέον αριθμητικά οι δήμοι, αλλά πληθυσμιακά, αφού οι μεγαλύτεροι διαθέτουν πολύ πιο μεγαλύτερες μετοχές, που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα;
Συνεπώς όταν οι μεγάλοι δήμοι, λόγου χάριν Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, που διαθέτουν τις περισσότερες μετοχές, έχουν δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα επιδιώξουν άραγε να εκλέξουν κάποιον από τους τρείς;
Οι μικρότεροι δήμοι έχουν λιγότερες μετοχές για να μπορέσουν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Πάντως στις προηγούμενες διαδικασίες και στη ΔΙΑΑΜΑΘ προτιμήθηκε η κοινή συναίνεση και η προεδρία δόθηκε στον πρώην δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.
Θα επαναληφθεί και εδώ το πνεύμα της συνεργασίας και της συνεννόησης, ή θα πάμε σε ένα νέο σκηνικό διαμάχης με δύο υποψηφιότητες όπως πληροφορούμαστε; Θα φανούν πολύ σύντομα όλα αυτά.
Αφού με την αρχή της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αναδειχθούν τα νέα συμβούλια και να αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι πρόεδροι, στην ΠΕΔ και στη ΔΙΑΑΜΑΘ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News