Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Την ώρα της μάχης βέβαια επικρατεί η λογική ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, γιατί ο απολογισμός θα έρθει αργότερα και οι ευθύνες θα καταλογιστούν. Μέχρι τότε όμως δεν χρειάζεται να επικρατεί η ανθρωποφαγία, που τη βλέπουμε να εξελίσσεται και στη Ροδόπη αυτή τη στιγμή.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία 140 συλλήψεις που έγιναν για εμπρησμούς, οι 117 ήταν για αμέλεια και 23 από πρόθεση. Και οι περισσότερες εξ αυτών σχετίζονται με θερινές αγροτικές εργασίες.
Πέραν όμως όλων αυτών, σαφώς και θα πρέπει να επισημάνουμε πολλά, ειδικά στις περιπτώσεις της Ροδόπης, που από ότι φαίνεται οι περισσότερες μάχες για κατάσβεση της φωτιάς δίνονταν αφού είχε φουντώσει και με μεγάλη καθυστέρηση.
Πλην της χθεσινής ημέρας που λειτούργησαν πιο συγκροτημένα και μεθοδικά, με περισσότερες δυνάμεις και απέδωσαν καλύτερα. Με τη λογική της μισοτελειωμένης δουλειάς φθάσαμε σε διαχειριστικά λάθη.
Μεγάλη μάχη έδωσαν εκ των υστέρων και αργά με πτητικά μέσα στα χωριά δήμου Ιάσμου, που ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν υπήρχε καθυστέρηση από τις πρώτες ώρες και δεν απασχολούνταν τα πτητικά μέσα σε άλλες περιοχές, για να μην κινδυνέψουν κάτοικοι και σπίτια.
Στο δεύτερο μέτωπο της Γρατινής οι κάτοικοι υπέστησαν κυριολεκτικά σκωτσέζικο ντους, τόσο με την πρώτη πυρκαγιά που εκκένωσαν τον οικισμό και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, όσο και στη δεύτερη.
Με μισοτελειωμένη όμως τη δουλειά και με τη φωτιά να σιγοκαίει έρπουσα σε μερικές εστίες, από προχθές αντί να ρίξουν το βάρος εκεί από τις πρωινές ώρες για να κλείσουν αυτό το μέτωπο, το άφησαν πάλι να εξελιχθεί.
Γιατί προφανώς μία έρπουσα φωτιά αν βρει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει και όταν συναντά δάσος, αναζωπυρώνεται. Και αυτό το γνώριζαν. Αλλά φθάσαμε στο σημείο να χρειαστεί και δεύτερη εκκένωση πληθυσμού.
Και αφού τους δώσανε την εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, η φωτιά ξαναφούντωσε. Πέρασε πολύτιμος χρόνος για να καταλάβουν ότι μόνο με πτητικά μέσα θα την έσβηναν. Ποια επιχειρησιακή λογική έχουν όμως όλα αυτά;
Τα ίδια συνέβησαν και στο πρώτο μεγάλο μέτωπο στα χωριά του Σώστη, που την άφησαν να υποβόσκει και θα μπορούσε να σβήσει εντελώς με μικρές παρεμβάσεις και κινδύνεψε τελικά η Κερασιά, το δάσος στην Πόα καίγεται και φυσικά σε λίγο θα περάσει στη Βουλγαρία για να τη σβήσουν.
Το τρίτο μέτωπο στα όρια του δήμου Μαρωνείας-Σαπών ήταν αναμενόμενο όμως αφού γνώριζαν ότι η μεγάλη φωτιά και τα μέτωπα που υπήρχαν στο νομό Έβρου και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης πλησίαζε επικίνδυνα.
Αλλά προχθές βράδυ πολλά χωριά του δήμου Μαρωνείας-Σαπών αναγκαστικά εκκενώθηκαν την τελευταία στιγμή πάλι κυριολεκτικά και αφού η κατάσταση είχε ξεφύγει, λόγω έλλειψης πτητικών μέσων.
Που δεν πρόλαβαν βέβαια να κάνουν τη δουλειά στο ελάχιστο διάστημα που επιχείρησαν, παρά τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για πυρόσβεση με εναέρια μέσα, αφού τα επίγεια δεν επαρκούν κι ούτε μπορούν να προσφέρουν πολλά.
Και έδωσαν τιτάνιο αγώνα πυροσβέστες, κάτοικοι, δημοτική αρχή, ενάντια στο πύρινο μέτωπο και έτρεχαν την τελευταία στιγμή για να μην κινδυνέψουν περιουσίες και σπίτια. Συνεπώς βλέπουμε ότι λειτουργούν με ένα πνεύμα του κατόπιν εορτής και άφηναν μισοτελειωμένα τα μέτωπα.
Συμπερασματικά, ενώ με ελάχιστες ρίψεις θα μπορούσαν να κλείσουν τα δύο τουλάχιστον πρώτα μέτωπα εδώ και να ρίξουν το βάρος στο τρίτο, για να έχουν πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα δεν το έπραξαν.
Πιστεύουμε και εκτιμούμε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια θα έπρεπε να γίνονται από την Πολιτική Προστασία και από την Πυροσβεστική ξεκάθαρα και ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις για να ικανοποιήσει ο καθένας το δικό του ψηφοθηρικό ακροατήριο, αποδιοργανώνουν την αποτρεπτική ισχύ των πτητικών μέσων.
Με αποτέλεσμα αντί να προλαμβάνουν το κακό και στο ξεκίνημα κάποιες φωτιές, τρέχουν να σβήσουν μετά πολύ μεγάλες. Και όταν ο δείκτης δυσκολίας έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω.
Από την άλλη όμως θα πρέπει να επισημάνουμε και την πλήρη έλλειψη ενός συγκροτημένου και συντονισμένου σχεδίου, που θα προκύπτει από καθημερινές συσκέψεις διαδικτυακά μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να υπάρχει μία συνολικότερη εικόνα και εκτίμηση, πριν τη δράση.
Και φυσικά την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης που δίνεται με το σταγονόμετρο και κατόπιν πιέσεων, ή προκύπτει πολλές φορές από τα σχετικά ρεπορτάζ. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα πάντα σε τέτοιες καταστάσεις.
Καλές οι ειδοποιήσεις μέσω του 112 για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά κάποιος που φεύγει από το σπίτι του και το χωριό του, θα πρέπει να είναι βέβαιος και ήσυχος ότι η ελληνική πολιτεία μεριμνά βάσει των επιχειρησιακών τους σχεδίων και υπηρεσιών, να προστατεύει τις περιουσίες τους.
Εκκενώνονται τα χωριά, αλλά υπάρχει επαρκής αριθμός πυροσβεστών και μέσων για να τα προστατέψουν;
Μήπως κάποιοι κάτοικοι όπως έγινε στον Ίασμο και στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών και ιδιώτες επαγγελματίες, με τα μηχανήματά τους, τις υδροφόρες και με τα τρακτέρ τους, υπό με την εποπτεία φυσικά της πυροσβεστικής, μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες αυτές τις δύσκολες ώρες;
Πόσοι από τα χωριά του Σώστη για να επανέλθουμε στο πρώτο μέτωπο της φωτιάς, άκουσαν τις εκκλήσεις των αρχών και έφυγαν από το χωριό τους; Αλλά και πόσοι παρέμειναν μη έχοντας πλέον εμπιστοσύνη σε κανέναν, για να διαφυλάξουν οι ίδιοι τα σπίτια και τις περιουσίες τους;
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής μας έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται άμεσα σε πολλά αιτήματα, όπως και με τα μικρά μέτωπα από πυρκαγιές που ξεφυτρώνουν τελευταία στο νομό, παρά τη λαίλαπα των μεγάλων. Και ότι επιτελεί με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της.
Συνεπώς το μεγαλύτερο μπαλάκι της ευθύνης πέφτει στο χειρισμό και στο συντονισμό από τα κεντρικά, με το πώς κατανέμονται τα πτητικά μέσα, με τις προτεραιότητες που τίθενται από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο.
Και ίσως θα έπρεπε να γίνεται συνείδηση αλλά και κανόνας για τη λήψη των αποφάσεων τους, ότι αποτελεσματικότητα υπάρχει όταν οι επεμβάσεις γίνονται εν τη γενέσει μιας πυρκαγιάς και εκεί θα πρέπει να εστιάζουν πρώτα.
Την τελευταία στιγμή, όπως προχώρησαν με τις συντονισμένες χθεσινές εναέριες παρεμβάσεις τους στο νομό μας στα τρία μέτωπα, έδειξαν ότι λειτούργησαν σωστά και μεθοδικά, διορθώνοντας τα επιχειρησιακά τους λάθη, οργανώθηκαν καλύτερα και έφεραν αποτελέσματα.
Γατί στη ζωή και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην κοινωνία ακόμα, όταν έχεις να διαχειριστείς πέντε προβλήματα και προσπαθείς να τα λύσεις συγχρόνως, το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να …αποτύχεις παταγωδώς.
Λύνεις τα μικρά και πιο απλά γρήγορα, κλείνεις τα μέτωπα και επικεντρώνεσαι στο μεγάλο. Και αυτό θα έπρεπε να πράξουν από την αρχή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News