Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως αντίστοιχα και των εθνικών, θυμίζει και λίγο τις πολυάριθμες ευχές που δεχόμαστε για τα γενέθλιά μας, λέγοντας ότι αν από αυτές πιάσουν το 10%, θα είναι καλύτερα τα πράγματα για μας.
Και το ίδιο ποσοστό αν υλοποιήσουν από αυτά τα οποία υπόσχονται ορισμένοι στο πρόγραμμά τους, τότε θα πάει καλύτερα ο τόπος. Να απογειωθούμε όμως με οράματα, όνειρα και θαύματα δεν γίνεται. Το διαπιστώσαμε πολλές φορές μέχρι τώρα.
Όπως δεν έγινε εδώ και δεκαετίες με την εναλλαγή στην εξουσία και τη διοίκηση, όλων, κομμάτων, παρατάξεων και υποψηφίων. Πάλι είναι έτοιμοι όλοι, ακόμα και οι υποψήφιοι σύμβουλοι, να μας φέρουν πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα, γνωστά και άγνωστα ακόμα.
Όπως να επιλύσουν αμέσως τα προβλήματα της καθημερινότητας, να μας βάλουν στην ηλεκτρονική εποχή και την ψηφιακή μετάβαση, κερδίζοντας το στοίχημα των έξυπνων πόλεων, της καλύτερης διαβίωσης κλπ.
Αλλά από την επόμενη μέρα με μαθηματική ακρίβεια βαδίζουν πάλι με ρυθμούς χελώνας, κατεβάζοντας γρήγορα τους προεκλογικούς ρυθμούς. Φταίνε πάντοτε για αυτό η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η υποστελέχωση και η κυβέρνηση, που δεν δίνει τα επαρκή κονδύλια.
Και η διαχείριση παίρνει τη σκυτάλη από τα έξυπνα συστήματα, τις έξυπνες πόλεις, που και αυτές όμως αποδεικνύονται ότι δεν είναι τελικά και τόσο έξυπνες, αφού ενίοτε πλημμυρίζουν , παρά τους αισθητήρες και τα ρομπότ που μετράνε και προβλέπουν τα πάντα.
--------------]
Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση όμως στην Ελλάδα και όλοι προχωρούν στα ίδια βήματα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, παίρνοντας ένα ή δύο προγράμματα παραπάνω, για να καθίστανται παραδείγματα προς μίμηση που επικαλούνται οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις.
Και όλοι οι διατελέσαντες αυτοδιοικητικοί στη διοίκηση κάτι έχουν αφήσει και κάτι έχουν πράξει. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερα, ανάλογα και με την κατάσταση που είχε παραλάβει και τις συνθήκες που επικρατούσαν σε εθνικό επίπεδο και αν τη χρονική στιγμή που διοίκησαν ευνοήθηκαν ή όχι.
Ο αυτοδιοικητικοί που δίνουν περισσότερα στο λαό, συνήθως χρεώνουν τους δήμους τους και αφήνουν πολλές οικονομικές τρύπες, ενώ όσοι προσπαθούν να βάλουν τάξη, καθίστανται μάλλον αντιδημοφιλείς.
Και φυσικά πάντοτε η υπερβολή και ο μηδενισμός βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, σε κάθε προεκλογικό αγώνα.
Και φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πολίτες και κρίνουν, ή επικρίνουν υποψηφίους σε πολλές διαστάσεις, λογικά, συνειρμικά, αξιολογικά, αλλά και συναισθηματικά, για να ρυθμίσουν με την ψήφο τους, που θα γύρει η πλάστιγγα.
Γιατί έχουν πάψει οι ίδιοι να πιστεύουν και να δίνουν βάση και βαρύνουσα σημασία στις προεκλογικές εξαγγελίες όλων. Και ούτε πείθονται όταν απολογιστικά προσπαθούν να τους πείσουν, ότι έχουν υλοποιηθεί όσα υποσχέθηκαν όλοι, αφού άλλη είναι η πολιτική και αυτοδιοικητική ερμηνεία των πραγμάτων και της επιτυχίας και άλλη η ανθρώπινη και κοινωνική, που δεν παύει να είναι και η πραγματικότητα.
-----------------
Με συνεχόμενες καθυστερήσεις και παρατάσεις γίνεται η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αφού όλοι βέβαια ανησυχούν για την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που ήδη φέτος από τη Μεσόγειο έχουν φτάσει στους 250.000 μετανάστες.
Όπως είναι γνωστό κάποιες χώρες δεν θέλουν να αναλάβουν καθόλου το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, ή να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ούτε ακόμα να συνδράμουν οικονομικά έναντι των χωρών του νότου, που δέχονται ως εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα.
Υπάρχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα και αντικρουόμενα, με τη Γερμανία να μη θέλει άλλους μετανάστες βέβαια και άρχισε ήδη να κάνει ελέγχους και στα εσωτερικά σύνορα της, με τις γειτονικές χώρες. Παρόλο που υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για αυτό.
Είναι τόσο ασφυκτικές οι πιέσεις όμως στο μεταναστευτικό, αλλά αντί να βρουν μόνιμες λύσεις, προτιμούν συμβιβαστικές αλχημείες και φορτώνουν το πρόβλημα στις χώρες υποδοχής Ελλάδα αλλά Ιταλία, που δέχεται σχεδόν τις μισές μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.
Οι ροές όμως δεν πρόκειται να σταματήσουν γιατί το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και αφορά τη φτώχεια και τους πολέμους που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής και αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν, κυρίως παράνομα οι περισσότεροι.
Όσον αφορά τη χώρα μας, το ζήτημα είναι να μην καταλήξουν πάλι με ελαφρές διαφοροποιήσεις στην ίδια συνταγή, που δημιουργεί αδιέξοδες καταστάσεις. Με τη ΕΕ να βγάζει την ουρά της απέξω χρηματοδοτώντας τη frontex, αλλά και κέντρα υποδοχής μεταναστών στη χώρα μας. Και σε κάθε κύμα, να πλημμυρίζει η χώρα μας μετανάστες.
--------------
Εθελοτυφλούν αν δεν εφαρμόσουν αυτό που επισημαίνουν συνεχώς και οι συνοριοφύλακες, να γίνονται δηλαδή έλεγχοι εκτός των συνόρων της ΕΕ. Απέναντι δηλαδή από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αντίστοιχα, από την πλευρά της Τουρκίας, στα γνωστά σημεία εισόδου.
Για να εποπτεύουν και με ποιο τρόπο λειτουργούν οι στρατοχωροφύλακες στην περιοχή, που εθελοτυφλούν για να περάσουν τα ρεύματα των μεταναστών. Και φυσικά να πιεστεί η Τουρκία που παίρνει γενναία κονδύλια όσον αφορά το μεταναστευτικό, να σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.
Που θα πρέπει να επιστρέφουν και με συνοπτικές διαδικασίες, όταν εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας. Φάνηκε ξεκάθαρα το παιχνίδι τους πρόσφατα, που μόνο με μια επιχείρηση στην Αδριανούπολη συνέλαβαν εκατοντάδες μετανάστες και διακινητές. Ένα μεγάλο πλήγμα για τα κυκλώματα αυτά.
Όταν όμως καλούνται όλες οι χώρες να πάρουν μία συμβιβαστική λύση, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να μη θέλουν πλέον μετανάστες, το πρόβλημα το υπόκεινται οι χώρες του νότου, Ελλάδα και Ιταλία. Που μας έχουν δεμένους και με τη συνθήκη του Δουβλίνου 2, με όποιον να συλλαμβάνεται στις χώρες τους, να επιστρέφει πάλι στην Ελλάδα.
Και όμως ενώ δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες, ξεχνούν ότι πολλές φορές οι μεταναστευτικές ροές έρχονται από χώρες που για χρόνια ήταν προτεκτοράτα των δυτικοευρωπαίων και έχουν λυμανθεί τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, αλλά ακόμα και τώρα επεμβαίνουν πολιτικά και διπλωματικά δημιουργώντας προβλήματα.
Είναι ηλίου φαεινότερο όμως αν καταλήξουν πάλι στα ίδια, με ελαφρές διαφοροποιήσεις , δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα στο μεταναστευτικό. Δεν γίνεται με προσευχές και ευχολόγια να σταματήσουν οι ροές, ούτε με την ανοχή στον αρνητισμό κάποιων χωρών της Ευρώπης να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους, θαρρείς και δεν τους αγγίζει το πρόβλημα.
Γεμίζοντας τη χώρα μας με κέντρα κράτησης και φυλακές ψυχών. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, καλύτερη και φυσικά μεγαλύτερη εποπτεία και περισσότερα κονδύλια, για να ανακόψουν αυτές τις ροές, πριν φθάσουν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News