Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Η κρίση φανέρωσε την αδυναμία στον υπολογισμό της τιμής ρεύματος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων
Με ένα ακόμη ράλι των τιμών ενέργειας να είναι σε εξέλιξη ο Δημήτρης Φούρλαρης, αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), παραδέχθηκε στο Εrtnews ότι «η κρίση φανέρωσε την αδυναμία του μοντέλου υπολογισμού τιμής ρεύματος». Παράλληλα υποστήριξε ότι «ο ελληνικός μηχανισμός προστάτευσε περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος» ενώ δεν επισημάνει ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών για περιόδους κρίσης».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων για τις ανισότητες του target model δήλωσε ότι «το μοντέλο στόχος είχε σκοπό την ενοποίηση των τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη». Γεγονός που όπως εξήγησε προϋποθέτει αρκετές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και μεγάλη χωρητικότητα για μεταφορά ενέργειας. «Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα ανισότητες στις τιμές, ειδικά μεταξύ Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανικών χωρών», σχολίασε ο Δ. Φουρλάρης. Και όπως είπε η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και περιορισμένων διασυνδέσεων, αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς «έχει διασυνδέσεις μόνο με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ ο διάδρομος μέσω της Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Ουκρανία επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία». «Η μοναδική διέξοδος της Ελλάδος προς το target model, προς τις χώρες που είναι ενταγμένες στο target model είναι μόνο ο νοτιοανατολικός διάδρομος της Βαλκανικής» συμπλήρωσε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών για περιόδους κρίσης» Και όπως είπε, «στην Ελλάδα, το 2022 εφαρμόστηκε ένα σύστημα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, που περιόρισε τα κέρδη των παραγωγών και διοχέτευσε πόρους για επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Ήταν μία από τις καλύτερες λύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News