Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Για προσπάθεια «τουρκοποίησης» της μειονότητας κατηγόρησε την Άγκυρα ο πολιτικός
Πως η Ελλάδα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα της μειονότητας, την οποία όμως η Άγκυρα προσπαθεί να «τουρκοποιήσει», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πολιτικός μίλησε αναλυτικά στον απόηχο της δήθεν «ιδιωτικής» επίσκεψης Κιράν στη Θράκη και ξεκαθάρισε μία σειρά ζητημάτων, δίνοντας απαντήσεις στα όσα αυθαίρετα υποστήριξε ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ.
«Ιδιωτική» επίσκεψη, δημόσιες συναντήσεις
Ο πολιτικός ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη Κιράν δεν απαγορεύεται, πλην όμως καταχράστηκε την φιλοξενία πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών και δημόσιων επαφών και συναντήσεων, αντί μόνο ιδιωτικών που δήθεν θα έκανε. «Για εμάς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, είναι κάτι που συνηθίζεται, αξιωματούχοι της Τουρκίας την περίοδο των εορτών, να επισκέπτονται τους ομόδοξούς τους. Ίσως φαίνεται λίγο περίεργο στην Αθήνα αλλά εδώ συμβαίνει συχνά», δήλωσε και πρόσθεσε αναλυτικά τα εξής: «συνήθως οι επισκέψεις αυτές που δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο κανόνων του Υπουργείου Εξωτερικών, θεωρούνται “ιδιωτικές” και ανεπίσημες επισκέψεις, δηλαδή δεν είναι μία επίσκεψη με χαρακτήρα διμερούς συναντήσεως, που θα διέπεται από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου. Γιατί στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να συνοδεύεται ο Τούρκος αξιωματούχος από αντίστοιχο Έλληνα συνάδελφό του και θα έπρεπε να ακολουθήσει κάποιες αυστηρές διαδικασίες, που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Ως προς την στάση της ελληνικής πολιτείας που παρέμεινε διακριτική, απαντώντας μόνο μέσω διπλωματικών πηγών, ο βουλευτής δήλωσε: «αποφεύγει η ελληνική πλευρά να δημιουργήσει πρόβλημα, δείχνοντας τον σεβασμό και την φιλοξενία της στη Θράκη. Αφήνεται στον ίδιο τον επισκέπτη να σεβαστεί ή να μην σεβαστεί…».
Η μειονότητα της Θράκης
Ο βουλευτής “διαβάζει” την επίσκεψη Κιράν στο περιθώριο της ευρύτερης στρατηγικής Ερντογάν να επηρεάσει τα τεκταινόμενα στην περιοχή. «Βλέπουμε μία προέκταση της ρητορικής, η οποία αναπτύχθηκε από τον κο Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κο Δένδια στην Άγκυρα, δηλαδή μία προσπάθεια -η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη- η Τουρκία να προσπαθεί να χαρακτηρίσει ως “Τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αυτός ο ισχυρισμός που επίμονα τίθεται από την Τουρκία, σαφώς έχει και μία υστερόβουλη σκέψη πίσω, δηλαδή διαφορετικά αντιμετωπίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο μια εθνική μειονότητα και διαφορετικά μία θρησκευτική», δήλωσε.
Στη συνέχεια, με μία αναλυτική τοποθέτησή του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για το καθεστώς της μειονότητας, ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα: «η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, πρώτα απ’ όλα γιατί το είπε η ίδια η Τουρκία, η οποία -όταν υπέγραφε την συνθήκη της Λωζάνης- απεδέχθη ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, όχι εθνική, και η ελληνική μειονότητα στην Πόλη είναι εθνική, όχι θρησκευτική». Γιατί όμως η Τουρκία είχε αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της μειονότητας θρησκευτικής κι όχι εθνικής; Ο βουλευτής απαντά «γιατί απλούστατα η μειονότητα δεν αποτελείτο μόνο από Τουρκογενείς, δηλαδή από ανθρώπους που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα και ήταν υπήκοοι της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διότι πολίτες του τουρκικού κράτους δεν ήταν ποτέ, ήταν Τουρκογενείς […] εκτός από αυτούς, υπήρχαν οι Πομάκοι, οι Ρομά οι οποίοι μιλούν άλλη γλώσσα, έχουν άλλη εθνοτική καταγωγή και άλλη πολιτιστική ταυτότητα […] κι εντός των θρησκευτικών ομάδων δεν ήταν όλοι Σουνίτες, αλλά υπήρχαν οι Αλεβίτες, οι Μπεκτασήδες και μία σειρά από διαφορετικά δόγματα που ενυπάρχουν μέσα στο Ισλάμ», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «υπό αυτή την έννοια θεωρήθηκε από όλες τις πλευρές τότε, ότι η πληρέστερη και η εις σε βάθος προστασία των δικαιωμάτων (της μειονότητας) διασφαλίζεται, εάν η μειονότητα προσδιοριστεί ως θρησκευτική και χαρακτηριστεί ως μουσουλμανική».
Απόπειρα εργαλειοποίησης της μειονότητας
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Άγκυρα πιέζει μέσω της εξωτερικής της πολιτικής, διότι «θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει ίσως να εργαλειοποιήσει την μουσουλμανική μειονότητα, για να επιτύχει τους δικούς της εθνικούς στόχους, να πιέσει την Ευρώπη και την Ελλάδα προς μία άλλη κατεύθυνση και γιατί θεωρεί πως εάν καταφέρει να τουρκοποιήσει τις άλλες ομάδες, διευρύνει την επιρροή της στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο και χρησιμοποιεί την Θράκη ως ένα προγεφύρωμα για να περάσει τις πολιτικές που θέλει».
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν κρύβει πως αυτή η τακτική της Τουρκίας «βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες», όμως αντιπαραβάλλει πως στην προσπάθειά της η Τουρκία να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους στη Θράκη βρίσκει απέναντι χριστιανούς και μουσουλμάνους: «χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Θράκη έχουμε χτίσει μία ανοιχτή κοινωνία πρότυπο, στην οποία γίνονται σεβαστά όλα τα θρησκευτικά δικαιώματα, οι ελευθερίες, τα μειονοτικά δικαιώματα, οι παραδόσεις, η ταυτότητα του καθενός. Η Ελλάδα έχει υπογράψει την διεθνή σύμβαση για τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και επαναπροσδιορισμός συλλογικός των μειονοτήτων. Οι μειονότητες προσδιορίζονται από τη συνθήκη, αλλά το δικαίωμα του καθενός να αισθάνεται και να λέει ό,τι αισθάνεται ότι είναι, αυτό είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει. Ας έρθουν να δουν πως λειτουργεί μία δημοκρατία στις σχέσεις τις με τις μειονότητες κι ας διδαχθούν από αυτό.
Ας σταματήσουν να διώκουν τους Κούρδους μέσα στο κοινοβούλιο, να φυλακίζουν την αντιπολίτευση, να φεύγουν από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, να παραβιάζουν σοβαρά δικαιώματα για τα οποία έχουν καταγγελθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».
«Η Θράκη δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα, η Θράκη έχει αντιθέτως να επιδείξει κατορθώματα, τα οποία δημιουργήσαμε όλοι μαζί», επέμεινε ο βουλευτής και υπογράμμισε: «Κι όταν δεν μας ενοχλούν οι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι ξέρουμε να συμβιώνουμε δημιουργικά, ειρηνικά και να παράγουμε αποτελέσματα και να μετατρέπουμε όλες τις πολιτιστικές ομάδες σε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες της γειτονιάς μας.
Αυτός είναι ο στόχος μας και η φιλοδοξία μας σαν περιοχή».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News