Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
«Στροφή» έκανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του σχετικά με «συμφωνία»
«Στροφή» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε το βράδυ της Πέμπτης για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις είναι τεχνικές και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε από την Αθήνα σαφές μήνυμα για τους όρους του διαλόγου με την Τουρκία κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Γιανγκ Γετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. «Η χώρα μας όπως γνωρίζετε, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται πάντα και την καλή γειτονία. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατεί μόνο μία, αυτή που μιλά για διάλογο: «Σ’ αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».
«Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο», τόνισε από θέσης της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τον Κινέζο πολιτικό.
Διευκρινίσεις Πέτσα
Χθες το μεσημέρι, επί των δηλώσεων Στόλτενμπεργκ τοποθετήθηκε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας τα εξής: «O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέθεσε κάποιες προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. Δόθηκε ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, και ζητήθηκαν οι προτάσεις των πλευρών. Δεν είναι ένα κείμενο, με το οποίο να συναινεί η Ελλάδα ή η Τουρκία για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου.
Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ
Πάντως, από το βράδυ της Πέμπτης κιόλας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας -έχοντας υπό μάλης την πρώτη τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ- έσπευσε να δηλώσει: «[…] Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Αναμένουμε να στηρίξει την Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ […]».
Την ίδια ώρα πάντως, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ να προαναγγέλλει εξελίξεις, γράφοντας ότι η Τουρκία «φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες σε 7 ακόμη περιοχές», τις οποίες η Άγκυρα κι ο μηχανισμός της ‘βαφτίζουν’ ως δήθεν τουρκικές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News