Aγωνία για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα | xronos.gr
Νυμφαίας - Μάκαζα στη Ροδόπη

Aγωνία για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα

20/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ο Χρόνος διέσχισε την ελληνοβουλγαρική μεθόριο και κατέγραψε την κατάσταση. Στην Μακάζα τοποθετήθηκαν προκάτ κτήρια τελωνείων κι ελέγχου για τις ανάγκες του μεθοριακού σταθμού, ενώ οι Βούλγαροι περιμένουν εναγωνίως? Η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην Ιόνιο, η κατάρρευση τμήματος του δρόμου και η νέα καθίζηση κοντά στα τελευταία τούνελ, αποτελούν τις βασικές αιτίες καθυστέρησης του έργου Κώστας Κατσιμίγας: «Δεν τρομοκρατούμαι από τα τεχνικά προβλήματα που πάντα ντιμετωπίζονται, αυτό που φοβάμαι είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης» Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος όταν δεν έπρεπε, η αναδιάταξη του δρόμου και η εκ νέου χάραξή του στα σημεία τριβής με τους κατοίκους της Καρυδιάς προκειμένου να περάσει από άλλο τμήμα με την αποχή και των μουσουλμάνων κατοίκων μετά από κοινή διαβούλευση, είχε σαν αποτέλεσμα να εκπνεύσουν προθεσμίες, να ξοδευτούν κεφάλαια αλλού, να καθυστερήσει το έργο και τελικά με τις δύσκολες αυτές συγκυρίες να είναι άγνωστο πότε θα αποπερατωθεί. 

Παράλληλα ανέκυψαν προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί όπως η κατάρρευση τμήματος του δρόμου που ο «Χρόνος» το είδε από κοντά, το φωτογράφησε και αποδεικνύεται η δουλειά που πρέπει να ξαναγίνει, ενώ επιβεβαιώνεται και η πληροφορία για καθίζηση στο δρόμο μεταξύ τρίτου και τέταρτου τούνελ που μελετάται η αντιμετώπισή της. Κάθε εμπόδιο λοιπόν σε καλό γιατί αν είχε δοθεί σε κυκλοφορία ίσως και να είχαμε θρηνήσει και θύματα… 


ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΑΖΑ

Η πλευρά των Βούλγαρων που έχει αναλάβει το κομμάτι των τελωνείων και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων στα σύνορα, με προκάτ κτήρια είναι ήδη έτοιμη. Τοποθετήθηκαν πινακίδες στα βουλγαρικά και αγγλικά και ήδη επί τόπου υπηρετούν και Βούλγαροι συνοριοφύλακες που έσπευσαν αμέσως να ρωτήσουν για την παρουσία μας. 
Ο Κων. Κατσιμίγας αρχιτέκτονας μηχανικός εκτελεστικός γραμματέας στην περιφέρεια όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε: «Προσωπικά δεν τρομοκρατούμε από τα τεχνικά προβλήματα που πάντα  αντιμετωπίζονται, από εκεί που τρομοκρατούμε είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η τεχνολογία επιτρέπει λύση των οποιονδήποτε προβλημάτων. Επιβάλλεται να γίνει μια σταθερή κυβέρνηση, να οριστεί διοίκηση στην Εγνατία για να ασκήσει πίεση στην Ιόνιο. Η εταιρία δεν έχει πτωχεύσει απλά κάνει το δικό της οικονομικό πλάνο. Αν ο εργοδότης την πιέσει να δώσει προτεραιότητα στον κάθετο άξονα της Κομοτηνής θα το κάνει. Τα έργο του κάθετου άξονα μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσω ΕΣΠΑ από υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν πρόκειται για δαπανηρό ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο». 

Το σημείο της κατάρρευσης του δρόμου που απαιτεί δουλειά και κονδύλια

Σε ότι αφορά τις κατολισθήσεις ο κ. Κατσιμίγας επικαλούμενος την τεχνική του ιδιότητα θα πει ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο που είχε αστοχίες σε λογικό βαθμό. 


«Έχει γίνει υποδειγματική δουλειά αντιστήριξης που ήταν φυσικό κι επόμενο να υπάρχουν μη προβλέψιμης αστοχίες. Το ουσιαστικότερο στοιχείο είναι πως έγινε συνείδηση ότι ο κάθετος άξονας θα εξυπηρετήσει όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης. Ο κάτοικος της Φιλιππούπολης δεν θα έρχεται από τον Προμαχώνα όπως γίνεται τώρα στην Θάσο, αλλά θα έρχεται από τη Νυμφαία στο μισό χρόνο αξιοποιώντας τον κάθετο άξονα  που τον οδηγεί στην Εγνατία μέσω του ανατολικού κόμβου της Κομοτηνής. Αυτή την στιγμή το όφελος αυτό το κατανοούν όλοι κι έχουν κάθε λόγο να πιέζουν για την αποπεράτωσή του που για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση», θα πει ο κ. Κατσιμίγας, ελπίζοντας ότι και τα πεδινά τμήματα που έχουν απομείνει μπορούν άνετα να ολοκληρωθούν.


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ

Πάντως απογοητευμένοι με την έναρξη του άξονα φέρεται  και η βουλγαρική πλευρά που πλέον εναποθέτει την ολοκλήρωση και την διάνοιξη με λαμπρά εγκαίνια μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Και οι Βούλγαροι με πρόσφατες δηλώσεις της αντινομάρχου του Κίρτζαλι Ιβάνκας Ταουσάνοβα ξεκινούν πιο εντατικά τις εργασίες στα δικά τους τμήματα του δρόμου Κίρτζαλι-Τζέμπελ, όπως και την εξωτερική διασταύρωση της πόλης, όπου θα καταλήγει ο άξονας διοχετεύοντας την κίνηση εκτός της πόλης για να μπορεί ο ταξιδιώτης σε έξι ώρες να βρίσκεται από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι.

Η ίδια ανέφερε ότι, «το Νοέμβριο φέτος θα πρέπει να είναι έτοιμο το τμήμα του δρόμου Κίρτζαλι-Τζέμπελ όπου γίνονται επισκευές. Έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες σχετικά με την επισκευή της σημαντικότερης διασταύρωσης στην συνοικία Βεσελτσάνε της νομαρχιακής πόλης Κίρτζαλι που βρίσκεται σε συνολική αναζωογόνηση με ευρωπαϊκά κονδύλια την δημιουργία εντυπωσιακού πάρκου που έχει αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης. 


Ως τμήμα του δρόμου για τα σύνορα η διασταύρωση αυτή θα έχει την περισσότερη κίνηση. Συνεχίζονται και οι κατασκευαστικές εργασίες στο τμήμα 2 του δρόμου για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται στο τέλος του έτους το τμήμα Τζέμπελ-Ποντκόβα επίσης να ολοκληρωθεί.

Η ελληνική πλευρά έχει επίσης να διανύσει πολύ δρόμο όταν ξεπεραστούν οικονομικά κι εργασιακά προβλήματα όταν εν μέσω άλλων ξαναδεί η πολιτική ηγεσία την σκοπιμότητα της κατά προτεραιότητας ολοκλήρωσης του έργου που έπεσε στην οικονομική κρίση και αν και είχε την στήριξη δύο πρώην πρωθυπουργών που το είχαν επισκεφθεί Γ. Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής, φαίνεται ότι βάλτωσε?

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr