Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Πολιτειάδης εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο το λόγο που παρότι ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα, θεωρείται παράνομο αν δεν αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη
Μία ώρα διήρκησε η συζήτηση για τα τέλη, στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής τις απογευματινές ώρες 30/09. Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο είχε να διαχειριστεί ένα θέμα ανταποδοτικών τελών, ένα θέμα για την ετήσια εισφορά του Δήμου στην ΔΙΑΜΑΑΘ για το έτος 2020 (αλληλένδετα θέματα) και ακόμη επτά θέματα για τα υπόλοιπα τέλη. Μήλο της έριδος ήταν η προτεινόμενη αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και οδοφωτισμού κατά 16%. Παρά την μακρά συζήτηση, το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης, καθώς αφενός δεν είχαν γίνει κατανοητοί οι λόγοι αύξησης, αφετέρου η αντιπολίτευση τόνισε ότι πρέπει να τεθούν κι ευρύτερα ζητήματα περί καθαριότητας και οδοφωτισμού στον Δήμο.
Μάθημα από τον Δ. Πολιτειάδη
Στο βήμα σηκώθηκε για την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος είπε πως δεν θα περιοριστεί σε μία «τυπική εισήγηση». Πληροφόρησε πως «υπάρχουν δύο ειδών δημοτικά τέλη: Καθαριότητας – οδοφωτισμού (χαρακτηρισμένα ως ανταποδοτικά) και τα υπόλοιπα.
Τα ανταποδοτικά τέλη διαφέρουν από τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη, γιατί εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως και όπου θέλουμε τα έσοδα». Συνεπώς, στα υπόλοιπα δημοτικά τέλη ο Δήμος μπορεί να κάνει όποιες αυξομειώσεις θέλει, ενώ στα τέλη καθαριότητας – οδοφωτισμού τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, γι’ αυτό το βάρος αύξησης μετακυλίεται στους δημότες. «Η προτεινόμενη αύξηση 16% έρχεται να καλύψει μία διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων» συνέχισε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι ναι μεν ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να μην αυξήσει τα τέλη, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και, άρα, ακόμη κι αν υπήρχε σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, και πάλι αυτή στο τέλος δεν θα γινόταν πράξη καθώς δεν θα περνούσε από τον έλεγχο νομιμότητας.
Γιατί όμως επιβάλλεται αυτή η αύξηση; Η κύρια αιτία είναι η κατακόρυφη αύξηση της ετήσιας εισφοράς του Δήμου Κομοτηνής προς την ΔΙΑΜΑΑΘ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) που ζητάει 1,512 εκατ. από τον Δήμο Κομοτηνής για το έτος 2020. Η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι της τάξης του 35%, ωστόσο ο Δήμος Κομοτηνής – κατά τον αντιδήμαρχο – κατάφερε με διάφορες κινήσεις να φτάσει στις τσέπες των δημοτών μόνο το 16%.
Ενημέρωσε αλλά …τα άκουσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΑΘ
Ενημέρωσε μεν αλλά …τα άκουσε από το σώμα, ο εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΑΘ Χρήστος Χατζόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κανονισμός τιμολόγησης έχει διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα οι 22 Δήμοι της ΑΜ-Θ να καλούνται να καταβάλουν για το έτος ’20 συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο Δήμος Κομοτηνής τα 1,512 εκατ. Τα αυξημένα κόστη αποδίδονται στο αντίστοιχο αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς «στην Κομοτηνή ξεκίνησε από το ’19 η (νέα) διαχείριση, σύμφωνα με την οποία λειτουργεί προεπεξεργασία». Δηλαδή, πολύ απλά, τα απορρίμματα δεν θάβονται κατευθείαν στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, αλλά προηγείται μία διαδικασία για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Αυτή η διαδικασία όμως κοστίζει και ανταποδοτικά αυτό το κόστος μετακυλίεται στους δημότες. Μάλιστα, το αρχικό τιμολόγιο ανέφερε ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα πλήρωνε 1,640 εκατ. ευρώ αλλά μετά από διαβούλευση η ετήσια εισφορά διαμορφώθηκε στα 1,512 εκατ.
Σύμφωνα με την τιμολόγηση, υπάρχουν κάποια εκπτωτικά μπόνους για τους Δήμους που ανακυκλώνουν, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και – σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο – ο Δήμος Κομοτηνής λαμβάνει μία έκπτωση, καθώς λειτουργεί η ανακύκλωση σε έναν βαθμό. Πάντως, άξιο αναφοράς είναι πως η Ελλάδα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί από το 2012 κιόλας με την ευρωπαϊκή Οδηγία που επιτάσσει την προεπεξεργασία των απορριμμάτων πριν την ταφή τους στο έδαφος. Σύμφωνα επίσης με τον εκπρόσωπο της ΔΙΑΜΑΑΘ κο Χατζόπουλο η απευθείας ταφή κοστίζει περίπου ¼ από την επεξεργασία και ταφή, γι’ αυτό και τα χρήματα που καλούνται να καταβάλουν οι Δήμοι της ΑΜ-Θ στην ΔΙΑΜΑΑΘ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πάρει την ανιούσα.
Όσο για το τι πληρώνουν όμοροι Δήμοι, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα καταβάλει για το έτος 2020 1,658 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Ξάνθης 1,272 εκατ. ευρώ, καθώς ο Δήμος Κομοτηνής έχει μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από την Ξάνθη και μικρότερο από την Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων παραμέτρων που καθορίζουν το τελικό προς καταβολή ποσό.
Αναβολή παρά την χρονική πίεση
Παρά την χρονική πίεση που υπάρχει, με δεδομένο ότι οι εκλογές άφησαν τους Δήμους πίσω στην διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών (μέρος των οποίων είναι και τα έσοδα από τα τέλη) ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης δέχθηκε να αναβληθεί το θέμα που αφορούσε αποκλειστικά στα τέλη καθαριότητας και οδοφωτισμού «αφού το προτείνουν οι επικεφαλής για να ενημερωθούν καλύτερα» όπως είπε. Πάντως, για του λόγου το αληθές, η αύξηση αφορά περί τα δύο ευρώ τον μήνα ανά 100 τμ.
Σταθερά τα υπόλοιπα τέλη
Η συζήτηση για τα υπόλοιπα τέλη έγινε κανονικά. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών όλα τα υπόλοιπα τέλη παραμένουν ίδια, με τον κο Πολιτειάδη να σημειώνει ότι κάποια εξ αυτών μειώθηκαν τα περασμένα χρόνια.
Κατά πλειοψηφία – μειοψηφούσης της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρότεινε μείωση σε όλα τα τέλη – παραμένουν σταθερά για το 2020 όλα τα υπόλοιπα τέλη στον Δήμο Κομοτηνής, ήτοι:
Δικαιώματα χρήσης δημοτικών νεκροταφείων, χρήσης κοινόχρηστων χώρων και τέλος εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, τέλη ακίνητης περιουσίας, χρήσης δημοτικών κτημάτων – έργων, τελών διαφήμισης, τελών στάθμευσης, τελών διαμονής παρεπιδημούντων. Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να συμφώνησε ως προς το ύψος των τελών, ακούστηκαν όμως από την αντιπολίτευση παράπονα αναφορικά με σημειακά ζητήματα, που θα αποτυπωθούν στην αυριανή έκδοση του «Χ».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News