Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Σε επίπεδο νομού Ροδόπης, εκτιμάται πως μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 150 άτομα
H 53η μονάδα του ΟΚΑΝΑ, εγκαινιάστηκε χθες στο χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής, παρουσία της προέδρου και του αντιπροέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, καθώς και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή. Η μονάδα που εξαγγέλθηκε πριν ενάμιση χρόνο περίπου, λειτούργησε παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Είναι μία ακόμα θεραπευτική μονάδα αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων, η πρώτη που ιδρύεται στη Θράκη, ενώ θα ακολουθήσει μία δεύτερη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ ήδη λειτουργεί η αντίστοιχη μονάδα στο Νοσοκομείου Καβάλας, καλύπτοντας τις ανάγκες στην Ανατολική Μακεδονία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΚΑΝΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ παρέχουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή. Αυτό που διαφοροποιεί τα λεγόμενα «στεγνά», είναι η χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη. Στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ γίνονται δεκτά άτομα άνω των 20 ετών, που κάνουν μακροχρόνια χρήση ηρωίνης και έχουν προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης σε «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα. Μακροχρόνιοι ενδοφλέβιοι χρήστες ηρωίνης άνω των 35 ετών μπορεί να γίνουν δεκτοί, έστω κι αν δεν υπάρχει προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης.

Η ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Τη λειτουργία της, εξήγγειλε, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, διαπιστώνοντας το κενό τις πολιτείας στο ζήτημα αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων. Πριν από λίγους μήνες, η πλησιέστερη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας τη λίστα αναμονής, γνωστή ως «λίστα της ντροπής» στα 4,5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο χρόνος αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα με τη λειτουργία 53 μονάδων, έχει μειωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγαλύτερος είναι στην πρωτεύουσα. Με τη λειτουργία και της 53ης μονάδας δίνεται το δικαιώματα στη θεραπεία, εξαρτημένων και από την περιοχή μας, είπε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, και παραδέχθηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια, «στερούσαμε από αυτό το πληθυσμό το δικαίωμα στη θεραπεία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Την μονάδα, θα στελεχώσουν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός και διοικητικό προσωπικό. Προέρχονται από το νοσοκομείο και εκπαιδευτήκαν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, για να την στελεχώσουν. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, θα γίνει προσπάθεια, άμεσα, εντός των ημερών να ενταχθούν. Της λειτουργίας της μονάδας θα προηγηθούν, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν τη σειρά τους και με βάση το χρόνο που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, θα αρχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες. Για όλα αυτά, θα υπάρξει μια ανακοίνωση από πλευράς νοσοκομείου, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου, όπως είπε, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κώστας Γαζγαλίδης, η λειτουργία της μονάδας για τους πρώτους χρήστες που θα εμφανιστούν να μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι να λειτουργήσει μία θεραπευτική μονάδα σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Αυτό δεν αποκλείει την ίδρυση θεραπευτικής μονάδας και στην Ξάνθη, αν και δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό. Όσον αφορά στους χρήστες, σε επίπεδο νομού Ροδόπης, εκτιμάται πως μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 150 άτομα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Επόμενο βήμα του ΟΚΑΝΑ, είναι η δραστηριοποίηση του εντός των φυλακών. Το πρόβλημα της εξάρτησης εντός των καταστημάτων κράτησης είναι γνωστό, δήλωσε η πρόεδρος του Οργανισμού, δηλώνοντας υπέρ της νομοθέτησης στη χώρα μας, της δυνατότητας να υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα φυλάκισης. «Βέβαια δε μπορεί να γίνει για κάποιον που έχει μεγάλη παραβατικότητα αλλά για καθαρά χρήστες. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν στη χώρα για να συμπληρωθεί ο πολιτικός μας σχεδιασμός. Το ένα είναι τα εναλλακτικά της φυλάκισης και το άλλο είναι θεραπευτικά προγράμματα μέσα στις φυλακές. Η Λετονία, Λιθουανία, Κύπρος και Ελλάδα είναι τα μόνα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν θεραπευτικά προγράμματα μέσα στις φυλακές».
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στις φυλακές, λειτουργούν συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όμως δεν μπορούν να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες των εξαρτημένων φυλακισμένων. Θα πρέπει να ιδρυθούν και προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης πρόσθεσε. Για το σκοπό αυτό, «έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, έχοντας και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ». Μάλιστα ο ΟΚΑΝΑ έχει ξεκίνησε να διενεργεί ειδικές εξετάσεις, στα καταστήματα κράτησης Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Κομοτηνής, με απώτερο σκοπό την οργάνωση θεραπευτικών προγραμμάτων εντός τους. Όσον αφορά στους χρήστες κάνναβης, πολλοί από τους οποίους εκτίουν ποινές φυλάκισης, γιατί εντοπίστηκαν να κατέχουν μικροποσότητες του ναρκωτικού, το ζήτημα αυτό θα λύσει και το πολυνομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι αποποινικοποιείται η απλή χρήση. Σε κάθε περίπτωση ο υφυπουργός δήλωσε ότι, ακόμα και με την ίδρυση θεραπευτικών μονάδων, το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν λύνεται. Είναι ένα απλό βήμα τόνισε κατά της μάστιγας. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι μόνο εντός των φυλακών το 60% των κρατουμένων έχουν σχέση με αδικήματα για ναρκωτικά και «μπαίνουν σε καταστήματα κράτησης, όπου δεν υπάρχει παρακολούθηση τις περισσότερες φορές και θεραπεία». Τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα αποδώσει, εξέφρασε, τέλος ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος. Κάνουμε απλώς το καθήκον μας, είπε, αντιμετωπίζοντας ως ασθενείς τους χρήστες των ναρκωτικών.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News