Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Κρυφά περάσματα, παράνομοι μετανάστες αλλά και νόμιμοι αιτούντες άσυλο συνθέτουν ένα σκηνικό καθημερινής έντασης
Σε χρονίζον πρόβλημα για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το μεταναστευτικό στη Θράκη. Το φαινόμενο που μόνο «καινούργιο» δεν είναι στους ν. Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, «ανακαλύφθηκε» ξανά από την ελληνική πολιτεία επ’ αφορμή των τεκταινόμενων στις Καστανιές Έβρου στις αρχές του ’20. Η Τουρκία εργαλειοποιώντας ανθρώπους, τσουβάλιασε επικίνδυνους μετανάστες, μη νόμιμους μετανάστες και νόμιμους πρόσφυγες όλους μαζί, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό «μείγμα» που «εξερράγη» στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Β. Έβρου.
Η ανθρώπινη διάσταση και ο υπαρκτός κίνδυνος
Οι Καστανιές «πυροδότησαν» ντόμινο εξελίξεων στη Θράκη, με την απόφαση της ελληνικής πολιτείας για ενίσχυση κι επέκταση του φράχτη, προσλήψεις συνοριοφυλάκων κι ενίσχυση του προγράμματος «Ασπίδα», μεταξύ άλλων κινήσεων. Αυτό, όμως, που δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής, είναι το πως η ελληνική πολιτεία θα εγγυηθεί ώστε οι νόμιμα αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, να τύχουν της προστασίας που οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους προσφέρει, συγχρόνως όμως η χώρα να μην επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο σε μη νόμιμους μετανάστες.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους, ώστε να εγγυάται άσυλο σε όσους δικαιούνται. Χαρακτηριστική είναι καταγγελία που δέχθηκε ο «Χ» από φερόμενη ως παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών, πρακτική η οποία όμως έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει επιβεβαιωθεί αρμοδίως. Η αλληλογραφία που έφτασε σε εμάς –και η μετάφρασή της- έχει ως εξής:
«These refugees arrived at the camp, with children with them […] they would return them to Turkey. Unfortunately, the Border Guards returned them to Turkish territory via the Evrist River. They are from Syria and they are immigrants fleeing death and the brutality of the ongoing war in their countries / Αυτοί οι πρόσφυγες έφτασαν στο ΚΥΤ, με παιδιά μαζί τους […] θα τους γυρίσουν στην Τουρκία. Δυστυχώς, οι συνοριοφύλακες τους επέστρεψαν στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου. Είναι από την Συρία και είναι μετανάστες που ξέφυγαν από τον θάνατο και την βαναυσότητα του συνεχιζόμενο πολέμου στις χώρες τους».
Η ανθρώπινη διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ωστόσο, δεν σημαίνει πως μεταξύ των εισερχόμενων στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επικίνδυνοι μετανάστες. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα, σε μία ακόμη περίπτωση σχετιζόμενη με το μεταναστευτικό, όταν δύο ομάδες αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας, ήρθαν σε άγρια συμπλοκή με όπλα στον οικισμό του Μύστακα. Η οπλοκατοχή και οπλοχρησία εκ μέρους αλλοδαπών εντός της χώρας μας εύλογα «καλλιεργούν» και εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων της Θράκης, που ανησυχούν για την ασφάλειά τους.
Κάτοικοι του Έβρου, ιδίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και της Ροδόπης, βλέπουν πλέον το μεταναστευτικό να γίνεται καθημερινότητα και τις επικίνδυνες καταδιώξεις διακινητών πολλές φορές να καταλήγουν σε ατυχήματα. Διακινητές, θέλοντας να αποφύγουν τις συλλήψεις, αναπτύσσουν φρενήρεις ταχύτητες, εισέρχονται μέσα σε πόλεις και χωριά, ενώ πολλές φορές οι καταδιώξεις λήγουν σε τροχαίο ατύχημα ή και δυστύχημα.
Ροδόπη: Καλά διαβασμένο το κύκλωμα διακινητών
Το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών έχει πλέον πολυετή εμπειρία και έχει «χαρτογραφήσει» σχεδόν κάθε πέρασμα στη Θράκη. Στη Ροδόπη συγκεκριμένα, οι διακινητές φαίνονται να προσαρμόζονται στις «συνήθειες» της ΕΛΑΣ. Επιλέγουν πλέον λιγότερα φορτηγά και περισσότερα συμβατικά οχήματα, προκειμένου να διακινούν ανθρώπους, ενώ το διάστημα του lockdown, οι διακινητές ωθούν τους μετανάστες κυρίως μέσα σε μονοπάτια, προκειμένου να προχωρήσουν πεζοί. Οι συλλήψεις, πάντως, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό έχουν συντελέσει οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες στον Έβρο, η ενίσχυση του προγράμματος «Ασπίδα» σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά και το ότι η περιορισμένη κίνηση οχημάτων λόγω κορωνοϊού «προδίδει» ευκολότερα τους μετανάστες.
Την ίδια ώρα, ο «Χ» έχει γίνει δέκτης καταγγελιών, πως φουσκωτές βάρκες «ξεφορτώνουν» μετανάστες παραλιακά, μεταξύ παραλίας Πετρωτών Ροδόπης και αρχαιολογικού χώρου Μεσημβρίας Έβρου.
Συγχρόνως, τα περάσματα στον ορεινό όγκο παραμένουν σε πλήρη «χρήση», όπως αποδεικνύεται από πλείστες περιπτώσεις συλλήψεων, με πιο πρόσφατη την κάτωθι που έκανε γνωστή η ΕΛΑΣ: «Συνελήφθησαν στις 12/11, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας – Αρριανών οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου αντιλαμβανόμενος την επικείμενη σύλληψη κινήθηκε σε αγροτική περιοχή, όπου τελικά ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό τράπηκαν πεζοί σε φυγή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο δράστες, οι οποίοι αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα 12 μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και χρηματικό ποσό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης».
Εν τω μεταξύ, δυτικότερα στο νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα στην πόλη της Ξάνθης, επεισοδιακή διακίνηση μεταναστών «ξετυλίχθηκε» σε κεντρική πλατεία, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και πεζών. Το φαινόμενο καταδιώξεις διακινητών ή συλλήψεις πεζών μη νόμιμων μεταναστών να γίνονται ακόμη και στο κέντρο της πόλης, δεν είναι άγνωστο σε καμία από τις πόλεις της Θράκης, με δύο συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών στο κέντρο της Κομοτηνής να καταγράφονται μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Έβρος: Με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή του φράχτη
Ανατολικότερα τώρα, στον Έβρο, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή Πόρου - κτήματος Τσιρόζη, στο Δέλτα του Έβρου. «Για την πρόοδο του έργου, που εκτελεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής κοινοπραξίας Γιώργο Τσίρμπα», έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος τοποθετούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm χαρακτήρισε το έργο «πολύ σημαντικό για την περιοχή» και πρόσθεσε πως ο φράχτης «ως τεχνητό εμπόδιο θα δώσει τη δυνατότητα να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα διελεύσεων».
Το έργο αφορά κατασκευή φράχτη στο Νότιο Έβρο (περιοχή Δέλτα), εκεί όπου η κύτη του ποταμού Έβρου δεν είναι πάντα το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και διαχρονικά καταγράφονται πολλές παράνομες διελεύσεις. Επίσης, αφορά την επισκευή και επέκταση του υπάρχοντος (και δοκιμασμένου) φράχτη στον Βόρειο Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή των Καστανεών.
«Στον βαθμό που μας ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες συνδράμουμε, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επιτάχυνση των διαδικασιών», ενημέρωσε ο κος Πέτροβιτς για το ρόλο της Π.Ε. Έβρου στο κατασκευαστικό κομμάτι, ενώ κληθείς να δώσει ένα αδρό χρονοδιάγραμμα στο έργο απάντησε πως «καιρού επιτρέποντος» το έργο θα παραδοθεί «στις αρχές καλοκαιριού».
«Δούρειος ίππος» και για τον κορωνοϊό;
Μέσα σε όλα, πάντως, το μεταναστευτικό εν μέσω covid έχει και μία άλλη ανάγνωση-προέκταση: την υγειονομική. Εδώ, ο κος Πέτροβιτς εκφράζει την ανησυχία «μην αποτελέσει το μεταναστευτικό ‘δούρειο ίππο’ για την διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή μας», γι’ αυτό και ζήτησε «να γίνονται τεστ, γιατί κυκλοφορούν οι μετανάστες χωρίς κανένα προστατευτικό μέσο». Ο ίδιος έχει επισημάνει «αυτό το πρόβλημα στον ΕΟΔΥ» και ζητήσει να υποβάλλονται σε τεστ τόσο οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας –που πλήττονται έντονα όπως δείχνουν οι αριθμοί από τον κορωνοϊό- όσο κι οι μετανάστες που «κουβαλούν» επιδημιολογικό φορτίο κι από άλλες χώρες.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News