14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Δυναμικό παρόν της μαθητιώσας νεολαίας στην εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον, του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων Θράκης
Για όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και γενικότερα τις σπουδές και τα επαγγέλματα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γονείς και μαθητές της Ροδόπης. Την εκδήλωση ενημέρωσης ανέλαβε να διοργανώσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος ιδιοκτητών φροντιστηρίων Θράκης. Στην εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού ομιλητής ήταν ο υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ. και συγγραφέας της σειράς οδηγών σπουδών «Επιλεγώ Σπουδές & Επάγγελμα 2012», Κωνσταντίνος Κότιος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των νέων που αγωνιούν για το μέλλον τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 450 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ
Η εκδήλωση στην Κομοτηνή, φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Καπναποθήκης, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Εκεί περισσότεροι από 450 μαθητές και γονείς την παρακολούθησαν, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγων ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ηρακλής Ζωγράφος, τονίζοντας την ανάγκη οι νέοι, ειδικά σε εποχή κρίσης, να μπορούν να έχουν σωστή και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον. Είναι πλέον θεσμός ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, «από τη δεύτερη διοργάνωση και μετά οι ίδιοι οι μαθητές μας πλέον μας ζητούν να την διοργανώσουμε. Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συνεχώς αυξανόμενος, οπότε μάλλον προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στη μαθητιώσα νεολαία».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση είναι το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή μας, είπε ο κ. Ζωγράφος. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα δεν αποτελεί διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ και ο ιδιωτικός συρρικνώνεται συνεχώς. Είναι κάτι που ειπώθηκε χρόνια πριν σε ανάλογη εκδήλωση του συλλόγου φροντιστηρίων Θράκης δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι, «είμαστε σε μια τελείως μεταβατική περίοδο πια. Όταν ξεκινήσαμε αυτές τις εκδηλώσεις το 2008, είχα πει ότι μάλλον το δημόσιο τελείωσε για επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς να έχει έρθει ακόμη η οικονομική κρίση. Το βλέπουμε πια ότι πρέπει να βρούμε άλλους δρόμους, άλλους τρόπους σταδιοδρομίας γι’ αυτό ακριβώς με τη βοήθεια ειδικών ανθρώπων, ειδικών επιστημόνων, προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις». Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή κατεύθυνσης, επιστημονικού πεδίου και μαθήματος επιλογής, με τις σχολές και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το κάθε τμήμα, τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Παράλληλα, ανέλυσε τα ειδικά δεδομένα που αφορούν τις πανελλήνιες εξετάσεις όπως οι ειδικές κατηγορίες, έξυπνες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, τις κατηγορίες των αθλητών.

Ο Κώστας Κότιος με την ιδιότητα του σύμβουλου σταδιοδρομίας, είναι ο επιστήμονας ο οποίος μπορεί να υποβοηθήσει τον μαθητή αρχικά, τον έφηβο, τον φοιτητή ακόμη και τον εργαζόμενο ή τον νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας να επιλέξει την σταδιοδρομία του. «Όταν λέμε να υποβοηθήσει, υποβοηθάει με διάφορα επιστημονικά εργαλεία όπως τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και με εργαλεία όπως βιβλία που έχουν πληροφορίες μέσα για τα επαγγέλματα, έτσι ώστε να καταφέρει το παιδί να είναι έτοιμο να μπορέσει να επιλέξει μόνο του την κατεύθυνση και την επιλογή που θα συνεχίσει τις σπουδές του». Όλα αυτά γίνονται μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων, είτε τοπικών ημερίδων είπε ο κ. Κότιος και τόνισε ότι παρέχεται πλήρης ενημέρωση σχετικά με σχολές που προσφέρουν άμεση και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση όπως οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές. Επιπλέον ενημέρωση για «τα πανεπιστήμια της Κύπρου και για εγκεκριμένα τεστ τα οποία βοηθούν τα παιδιά να διαχωρίσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους έτσι ώστε μονόπλευρα να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν μια πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στην αγορά εργασίας και να επιλέξουν τις σχολές και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».
Ο κ. Κότιος παραδέχθηκε ότι, παιδιά δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν πάντα τι θα πρέπει να επιλέξουν και ποιο επάγγελμα μπορεί να τους αποκαταστήσει. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, οι ίδιοι οι δάσκαλοι και το σχολείο γενικά μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Όπως τόνισε μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κανείς το επάγγελμα που θα ακολουθήσει έχει αλλάξει, εφόσον και η αγορά εργασίας έχει διαμορφωθεί.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News