Ταρακουνήθηκε και η Κομοτηνή από τον σεισμό της Βουλγαρίας | xronos.gr
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Ταρακουνήθηκε και η Κομοτηνή από τον σεισμό της Βουλγαρίας

23/05/12 - 12:00
seismos_0.jpg

Μοιραστείτε το

Δεν συνδέεται με τον σεισμό της Ιταλίας, είπε μιλώντας στο «Χ» ο ερευνητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας.

Τριάντα τραυματίες, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από το σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την επαρχία Πέρνικ της Βουλγαρίας και την πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια. Στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Πέρνικ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο σεισμός  που έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και στην Κομοτηνή ταρακουνώντας στην κυριολεξία και τη Θράκη, έχει προκαλέσει ζημιές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κτίρια.  Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα. Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτούργησαν σε όλη την επαρχία και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας. Το αξιοσημείωτο είναι έχουν καταγραφεί άλλες 30 μικρότερου μεγέθους μετασεισμικές δονήσεις. Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή της βουλγαρικής πρωτεύουσας από το 1917, όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΕΩΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, έγινε αισθητός και  σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και την Λάρισα Σύμφωνα μάλιστα με το σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 6,2 βαθμών και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του ΑΠΘ, ο σεισμός της Σόφιας δεν συνδέεται με τον σεισμό που σημειώθηκε στην Ιταλία, ούτε με κάποιο ρήγμα της Ελλάδας. Πάντως, η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στην Θεσσαλία. 

ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

«Ο σεισμός της Βουλγαρίας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Ιταλίας και δεν μπορεί να ξυπνήσει το ρήγμα της Ανατολίας», ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ο ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Όπως είπε, «ένας τέτοιος σεισμός δεν έχει πολλές πιθανότητες να διεγείρει ρήγματα όπως της Ανατολίας γιατί απέχει πάρα πολύ, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, οπότε θα έλεγα οι κάτοικοι της Ελλάδας να μείνουν ήσυχοι γιατί ο σεισμός αυτός δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Βεβαίως κουνήθηκε η Ελλάδα επειδή ήταν αρκετά ισχυρός ο σεισμός». Κατά τον Γεράσιμο Χουλιάρα, δεν είναι μικρή η απόσταση του επίκεντρου του σεισμού από την Ελλάδα, είναι μεγάλη η απόσταση και μικρός ο σεισμός για να διεγείρει τα ελληνικά ρήγματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δεκάδες μετασεισμοί για αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία δίνει μικρότερα μεγέθη της κλίμακας Ρίχτερ. 

ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ

Ψυχραιμία και προσοχή σε αυτά που θα πουν οι ειδικοί συνέστησε από την πλευρά του ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας τη Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας τόνισε και αναφέρθηκε στους τρόπους προστασίας του πληθυσμού σε αντίστοιχες περιπτώσεις. «Σε περίπτωση που γίνει ένας σεισμός θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους, αν βρίσκονται εκτός σπιτιού θα πρέπει να καταφύγουν σε ένα ασφαλή χώρο μακριά από κτήρια και δέντρα και μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτροφόρα καλώδια. Αν βρίσκονται στο σπίτι τους να καλυφθούν κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, να προστατέψουν τα μάτια τους, τα χέρια τους». 
Οι ανακοινώσεις των αρμόδιων μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικές και εκτιμάται ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Την ίδια ώρα δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, είτε προβλήματα εξαιτίας του σεισμού στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Χουβαρδάς. «Εμείς θα κάνουμε σε όλη την Περιφέρεια όπως μας έχει ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεδριάσεις συντονιστικών οργάνων για τους σεισμούς μέσα στον Ιούνιο και στον Ιούλιο. οπότε θα ληφθούν και κάποια μέτρα και για να υπάρχουν και χώροι που θα έχουν προβλεφθεί από πριν ώστε σε περίπτωση σεισμού να μπορεί να πάει ο κάθε κάτοικος». 


Οι Κομοτηναίοι που βρισκόταν στα σπίτια του δεν έφυγαν στο ύπαιθρο ή δεν δημιουργήθηκε πανικός σε πολυκατοικίες. Η ανησυχία ήταν έντονη και όσοι διασκέδαζαν σε μπαράκια και νυκτερινά στέκια αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει και πως πρέπει να αντιδράσουν. Πολλά site αναφέρθηκαν σε πραγματικό χρόνο στον σεισμό δίνοντας στοιχεία για το επίκεντρό και την έντασή του. Όλοι επιβεβαίωναν πόσο μικρός και αδύναμος είναι ο άνθρωπος σε τέτοια φαινόμενα της φύσης.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr