Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης σε συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Οικονομίας του ΔΠΘ
Επιχειρηματική ημερίδα, διοργάνωσε στην Κομοτηνή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Οικονομίας του ΔΠΘ. Σε μία εποχή που η επιχειρηματικότητα στοχοποιείται και προσπαθεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία, πανεπιστήμιο και παραγωγικοί φορείς του τόπου μας, αποφάσισαν να διοργανώσουν την ενημερωτική εκδήλωση και να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον της. «Επιχειρηματικότητα και Γνώση ως οδηγοί της αειφόρου ανάπτυξης» με ομιλητή τον Περικλή Γκόγκα, επίκουρο καθηγητή Δ.Ο.Σ.Α, «Κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού στον Ν. Ροδόπης» στο πλαίσιο του έργου EMPLOCOMP, με ομιλητή τον Ιωάννη Καραλή, στέλεχος της εταιρείας ΑΓΚΟ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ και «Η Πανεπιστημιακή Γνώση Ανατρέπει την κρίση» με ομιλητή τον καθηγητή Ι. Κ. Μουρμούρη, πρόεδρο Δ.Ο.Σ.Α. Αυτές ήταν οι εισηγήσεις στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κομοτηνή, στο χώρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
«Δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα», δήλωσε στο «Χ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νίκος Αγγελίδης υποστηρίζοντας ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για δημιουργικότητα στον επιχειρηματικό τομέα. Ο ίδιος μίλησε για κοινή προσπάθεια όλων των παραγωγικών τάξεων και πολιτών, για επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνισε ότι, «πρέπει να το κάνουμε πράξη και όχι μόνο να το λέμε».
«Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Όταν κάποιος ή κάποιοι βρίσκονται εκεί που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, δεν πρέπει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο. Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι όλοι τώρα εγκαταλείπουν. Εγκαταλείπουν όλοι στο δημόσιο λόγω της περικοπής των μισθών, μελαγχολούν οι πάντες λόγω των περικοπών, οι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν γιατί και αυτοί κουράστηκαν σε μία πενταετή ύφεση. Ναι άλλα δε γίνεται έτσι, πως θα γίνει πως θα ανακάμψουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Αγγελίδης
ΗΜΟΥΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον την ελληνικής επιχειρηματικότητας ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε τον εαυτό του, ως τον «τελευταίο αισιόδοξο» και σχολίασε πως «δεν μπορώ άλλο να παρουσιάζομαι ως αισιόδοξος όταν με διαψεύδουν τα γεγονότα καθημερινά». Ο κ. Αγγελίδης υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της οικονομίας, ένα σχέδιο το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη σχολίασε. «Τίποτα δεν έγινε, και επειδή δεν έγιναν είμαστε σε μία πολύ χειρότερη κατάσταση από πριν. Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε να εξηγήσω τους λόγους γιατί δεν μπορούμε να βρούμε όλοι μαζί ένα σχέδιο που θα μας δώσει ένα μίνιμουμ πάτο από τον οποίο θα ξεκινήσουμε προς τα πάνω. Νομίζω ότι έχουμε λάθος στόχευση, σχέδιο και πορεία. Έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν οι πάντες ότι η χώρα θα βγει από τη κρίση με επιχειρήσεις, μέσω της επιχειρηματικότητας. Το ίδιο έκανε η Τουρκία πριν από 12 χρόνια, το ίδιο έκαναν και οι άλλες χώρες».
ΣΤΑΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατά τον Νίκο Αγγελίδη, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μας, που περιλαμβάνει τις τράπεζες, το ΕΣΠΑ, φορολογικό σύστημα κα. παραμένει στάσιμο και δε λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για τη βελτίωση του. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολους καιρούς, διώκονται από τις ίδιες τις τράπεζες που ζητούν πίσω τα χρήματα, από το κράτος που αυξάνει τη φορολογία, αλλάζει τη νομοθεσία που τους διώκει. «Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ανίκανοί, ή αν είναι προσχεδιασμένη μία τέτοια πορεία». Όσον αφορά στην δόση «μαμούθ» των 31,5 δις ευρώ που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να της εκταμιεύσουν οι δανειστές, είναι ένα τεράστιο ποσό και λογικά εκτιμάται ότι θα κινήσει την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα κατά τον Νίκο Αγγελίδη είναι, αν η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία λύσης του οικονομικού προβλήματος της ή αν περιμένει μία ακόμα δόση «σαν κάποιο χρήστη ουσιών». Η απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Δεν κάνουμε τίποτα για να είμαστε στον πρώτο, νομίζω ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε στο δεύτερο. Η συνταγή για να πάμε στον πρώτο, είναι η επιχειρηματικότητα σε μία καινούρια βάση, γιατί η βάση στην οποία ήμασταν πριν ήταν λανθασμένη».
Περαιτέρω, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο η επιχειρηματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα γη και ύδωρ». Εξήγησε δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει συνολικά μέτρα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, δίνοντας ως παράδειγμα το στήσιμο της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής. «Ποια ΒΙΠΕ Κομοτηνής; Το παιχνίδι το στημένο που το έχω εξηγήσει χιλιάδες φορές; Που έκλεβαν όλο το σύστημα το οποίο δεν του έδινε επιδοτήσεις και τους έδινε μίζες. Που ερχόταν στημένο όλο το σχέδιο από την Αθήνα ή αυτοί που έμειναν τόσα χρόνια στη ΒΙΠΕ, που πάλεψαν και δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτοί όλοι έκλεισαν γιατί ένα ελληνικό κράτος τους δίωξε μετά την επιδότηση, όχι γιατί τα έφαγαν και τα έκαναν κουφάρια».
Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε πως το ΔΠΘ είναι ένας αναπτυξιακός μοχλός που πρέπει να αξιοποιηθεί και να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα. «Δε το συνδέσαμε με τη επιχειρηματικότητα και αυτό πρέπει να το κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News