Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Μήνυμα στο κινητό τους με το οποίο θα πληροφορούνται ότι μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε αιματολογικές εξετάσεις και εκτίμηση καρδιακού κινδύνου από καρδιολόγο θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα πολίτες της χώρας μας ηλικίας 30 έως 70 ετών
Μήνυμα στο κινητό τους με το οποίο πληροφορούνται ότι μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε αιματολογικές εξετάσεις και εκτίμηση καρδιακού κινδύνου από καρδιολόγο λαμβάνουν από σήμερα πολίτες της χώρας μας ηλικίας 30 έως 70 ετών.
Το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών κινδύνων απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες –ανασφάλιστους και μη– ηλικίας από 30 έως και 70 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Τα sms στους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση στέλνονται από σήμερα, ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο με το πρόγραμμα κέντρο της περιοχής τους –δημόσιο ή ιδιωτικό– και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Οσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το σχετικό παραπεμπτικό με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.
Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε γιατρό ή μονάδα υγείας να ζητήσουν την εκτύπωση του παραπεμπτικού, ή να απευθυνθούν απευθείας σε συνεργαζόμενο κέντρο και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ.
Πληροφορίες για τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή παρέχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα cardio.gov.gr. Οι εξετάσεις είναι ολικής χοληστερόλης (TCHOL), χοληστερόλης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C), χοληστερόλης των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (ΗDL-C), τριγλυκεριδίων (Tgs), σακχάρου αίματος – γλυκόζης (CL), γενικής αίματος και προσδιορισμού λιποπρωτεΐνης α. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων ο δικαιούχος απευθύνεται στον προσωπικό του γιατρό ή σε ιδιώτη καρδιολόγο, γενικό γιατρό ή παθολόγο –δωρεάν επίσκεψη– για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Δωρεάν εξετάσεις για 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-70 ετών – Για κάθε ένα εκατομμύριο πολίτες που θα συμμετάσχουν, θα αποφευχθούν 20.000 θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Σε περίπτωση ευρημάτων θα χρειαστεί καρδιολογικός έλεγχος για την παρουσία ή την απουσία στεφανιαίας νόσου και ο οποίος περιλαμβάνει κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιολογική μελέτη. Θα εκδοθεί αυτόματα σχετικό παραπεμπτικό, με το οποίο ο δικαιούχος θα μπορεί να επισκεφθεί συνεργαζόμενη με το πρόγραμμα μονάδα φροντίδας υγείας που διαθέτει καρδιολόγο, όπως και τα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών της χώρας. Ανάλογα με την εκτίμηση των ειδικών ενδέχεται να χρειαστεί και περαιτέρω καρδιολογικός έλεγχος ισχαιμίας με stress echo και contrast echo ή σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.
Στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση επικίνδυνων καρδιαγγειακών επεισοδίων μέσω της αξιολόγησης βασικών παραγόντων κινδύνου. Σύμφωνα, δε, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εκτιμάται ότι για κάθε ένα εκατομμύριο πολίτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα αποφευχθούν 20.000 θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Σημειώνεται ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Καρδιολογικό Ατλαντα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο αριθμός των θανάτων λόγω των καρδιαγγειακών παθήσεων εκτιμάται στους 288 ανά 100.000 γυναίκες και στους 377 ανά 100.000 άνδρες. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται στην αθηροσκλήρωση που προσβάλλει και στενεύει ή φράζει τις αρτηρίες. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται η αθηροσκλήρωση έχουμε τη στεφανιαία νόσο (στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια), τα εγκεφαλικά επεισόδια, την περιφερική αρτηριοπάθεια και το ανεύρυσμα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής. Πολύ συχνά στο ίδιο άτομο συνυπάρχουν περισσότερα από ένα από αυτά τα νοσήματα.
Η πρόληψή τους είναι μια διά βίου υπόθεση, επικεντρωμένη σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς που είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου που είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Oσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Eτσι, κάποιος που είναι 60 ετών, καπνιστής, υπέρβαρος και κάνει καθιστική ζωή έχει τρεις παράγοντες κινδύνου και επομένως ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο. Αν έχει και σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση (δύο πολύ συχνές καταστάσεις), τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News