Μικροκομοτηναίικα 02-02-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 02-02-2023

02/02/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 02-02-2023

Να προκηρυχθούν εκλογές εδώ και τώρα, είναι το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου Αλέξη Τσίπρα,  στην προσπάθειά του να συνεχίζει να πολώνει το κλίμα. Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος και κατακάτσει ο κουρνιαχτός από την πρόταση μομφής.

Που ήταν και το υπέρτατο κοινοβουλευτικό του όπλο για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον ίδιο και το κόμμα του και πέτυχε τη συσπείρωση των βουλευτών της  Νέας Δημοκρατίας.

Γνωρίζοντας όμως ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός τριμήνου το πολύ, ή και νωρίτερα όπως ήδη το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ποιος είναι άραγε ο λόγος της διατήρησης μιας ακραίας πόλωσης;

Με σκεπτικό που μάλλον δεν κινείται στα όρια μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;  Αφού θεωρεί εκτροπή,  που δεν θα τη νομιμοποιήσει,   τη στήριξη της κυβέρνησης από τους  156 βουλευτές, που κατά την άποψη του εκβιάστηκαν.

Και  όπως ανέφερε θα  μεταφέρει την πρόταση δυσπιστίας από τη βουλή προς το λαό, με το ερώτημα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή»; Καταρχήν και μόνο η ανακοίνωση του αυτή εμπεριέχει πολλές αντιφάσεις.

Θεωρεί εκτροπή δηλαδή το ότι 156 βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά φυσιολογικό  που παροτρύνει ο ίδιος τους πολίτες, να μη σέβονται το κοινοβούλιο;

Και αντί να απέχει όπως απειλεί, μήπως   θα πρέπει να δώσει καλύτερα τη μάχη στη βουλή για να πείσει τους βουλευτές, να σέβεται το κοινοβουλευτικό σύστημα και  την ψήφο του ελληνικού λαού, αντί να παροτρύνει έμμεσα  το λαό να αποφασίσει;

Θυμήθηκαν μήπως τα κινήματα της πλατείας και περιμένουν  πλήθος αντιδράσεων και διαδηλώσεων, ακόμα  και  κατσαρόλες να χτυπούν στο δρόμο,  για να ενισχύσουν το αφήγημα ότι ο λαός πεινάει;

Σαφώς και έχει πρόβλημα ο λαός και περνάει δύσκολα, τα τελευταία χρόνια, που παρέλασαν όμως όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ευθύνες για αυτό. Σε μια δημοκρατία όμως και σε ένα κοινοβουλευτικό  σύστημα,  αυτό που προέχει είναι ο διάλογος,  τα επιχειρήματα, αλλά  και να πείσεις κυρίως τους πολίτες  να σε στηρίξουν.

-----------

Συνεπώς ποιος νομιμοποιεί μία μειοψηφία,  που από ότι φαίνεται και δημοσκοπικά είναι χαμηλά τα ποσοστά τους,  να παρακινεί τον κόσμο να ρίξει μία κυβέρνηση,  η οποία με βάση το κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι δημοκρατικά εκλεγμένη;

Και όποιος το σέβεται γιατί περιμένει άλλους δύο μήνες να γίνουν οι εκλογές και αν πείθεται ο λαός από το αφήγημα και τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσει και να γίνει πρωθυπουργός; Αντί να ενεργεί με ένα πνεύμα υποβιβασμού  της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;

Και με ψεύτικα διλήμματα,  όπως παλαιότερα με το περιβόητο δημοψήφισμα. Αλλά να πειστούν οι πολίτες και να προστρέξουν στην κάλπη για  να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να το καταφέρει αυτό, ή  μήπως εκεί είναι η Αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ;

Μήπως για αυτό προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους,  να πολώσει το κλίμα και να απέχει ακόμα και από την κοινοβουλευτική διαδικασία; Τα κομματικά αδιέξοδα του καθενός δεν θα πρέπει να ανάγονται στα εθνικά αδιέξοδα, με ένδεια επιχειρημάτων και με ανέξοδα  διλήμματα.

Και αφού είναι έτοιμος για εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση μας κάνει το γεγονός,   ότι ακόμα δεν έχουν  ανακοινώσει ούτε καν τα εθνικά τους ψηφοδέλτια. Πόσο δε μάλλον στη Ροδόπη. Που είναι λοιπόν η εκλογική τους ετοιμότητα; Ποιος θα δώσει άραγε τη μάχη που θέλει το κόμμα για να αναδειχθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Μάλλον το δικό τους κομματικό ακροατήριο ήθελαν να συσπειρώσουν, με συνθηματολογία και παροχές, αλλά προφανώς δεν πείθουν και θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Λίγη υπομονή για να  αποδείξουν στις κάλπες,  ότι ο λαός πείθεται από τις πολιτικές τους. Γιατί οι κινήσεις αυτές  μάλλον δείχνουν  το άγχος και τον προβληματισμό τους.

  -----------

Όταν μιλούν όμως προεκλογικά οι  πολιτικοί,  σωπαίνουν οι οικονομολόγοι και προβληματίζονται  επιχειρηματίες και πολίτες. Γιατί το αφήγημα του άσπρου-μαύρου έχει αποδομηθεί πλήρως στην κοινωνία,  αφού στην πράξη έχουν δοκιμαστεί όλα  τα κόμματα.

Και το προεκλογικό ολίσθημα όλων,  μηδενός εξαιρουμένου και της Νέας Δημοκρατίας τώρα,  αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι να τάζουν προεκλογικά και να υπόσχονται πολλά,  χωρίς να σκέφτονται τα δημοσιονομικά της  χώρας.

Τα θυμούνται όμως την επομένη. Και αυτές τις λογικές τις πληρώσαμε εδώ και χρόνια,  με τη διακυβέρνηση όλων των κομμάτων. Η οικονομία όμως και η επιχειρηματικότητα θέλουν  μία σταθερότητα.

Όχι συνεχή εκλογολογία  και πολύμηνες προεκλογικές περιόδους, που δεν βαδίζουν τα πράγματα όπως έπρεπε στο δημόσιο, ούτε παίρνονται αποφάσεις και καρκινοβατούν  χρονίζοντα προβλήματα, διαταράσσεται η αγορά και υπάρχει μούδιασμα των πολιτών για την επόμενη μέρα.

Και το πνεύμα της καταστροφολογίας, ανατρέπει την όποια σταθερότητα υπάρχει,  που θα πρέπει να την διαφυλάξουν πρωτίστως και οι πολιτικοί μας.  Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και πολλά μάλιστα.

Αλλά χρέος όλων είναι όταν αναλαμβάνουν να κυβερνήσουν,  να προσπαθούν να τα λύσουν. Και αν δεν το καταφέρνουν αυτό,  να πειστεί ο λαός από τα άλλα κόμματα εξουσίας και ενδεχομένως να φέρει την αλλαγή στις κάλπες.

Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και η δημοκρατία,  όπως έχουν θεσπιστεί και όπως τα έχουν ψηφίσει όλοι. Όλα τ’ άλλα είναι τερτίπια επικοινωνιακού χαρακτήρα.

----------

Κράτησαν τα πατροπαράδοτα έθιμα που έφεραν από την πατρίδα τους οι κάτοικοι της Αιγείρου και της Μεσσούνης, γιορτάζοντας  τον Άγιο Τρύφωνα προστάτη  των αμπελουργών, μέσα στα αμπέλια τους,  παρά  το τσουχτερό κρύο.

Και αφού βρισκόμαστε  σε προεκλογική περίοδο, επισκέπτες στις διάσπαρτες παρέες  ήταν και πολλοί υποψήφιοι,  πολιτικοί  και αυτοδιοικητικοί. Εξάλλου μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά και κρασιού,   λέγονται τα ωραιότερα και δένονται οι παρέες.

Πέραν όμως του πνεύματος της παράδοσης και του πολιτισμού, αλήθεια τι γίνεται με την υπόθεση του αμπελουργικού  φυτωρίου,   που επί δεκαετίες το διεκδικούν οι δήμοι, Αιγείρου παλαιότερα και Κομοτηνής τώρα;

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι ότι  διαθέτει 360 στρέμματα,  εκ των οποίων ελάχιστα πλέον είναι αμπελώνες και απλώς πουλάνε  κάποια μοσχεύματα και υπολειτουργούν. Και  είναι σε αχρησία και οι άδειες που έχει για οινοποιείο.

Ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί,  να γίνουν και ταβέρνες,  χώροι αναψυχής, εκθέσεις  και να προσφέρει και θέσεις εργασίας.  Το αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά του δεν βλέπει  ότι μένουν αναξιοποίητα κάποια τέτοια αμπελουργικά φυτώρια στη χώρα, για να βρει λύσεις;

Και να τα παραχωρήσει στους δήμους για να αξιοποιήσουν; Αφού ενώ είχαν εξαφανιστεί για δεκαετίες από την περιοχή οι παλιοί αμπελώνες,  άρχισαν πλέον να εμφανίζονται,  με μικρούς παραγωγούς που κάνουν και αξιόλογα κρασιά.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr