Μικροκομοτηναίικα 04-02-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 04-02-2023

04/02/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 04-03-2023

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο προεκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών,  αφού προχθές επίσημα ανεξαρτητοποιήθηκαν οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι,  Μουσταφά Καραγκιόζ  και Χαράλαμπος Καρύδης.

Συμπληρώνονται πλέον  τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι στο δήμο, μαζί με την παραιτηθείσα εδώ και μήνες πρώην πρόεδρο  του δημοτικού συμβουλίου,   Κούλα Τσολάκη. Και επόμενο είναι να υπάρχει έντονη φημολογία,  για το τι θα πράξουν αυτοί οι τρεις πλέον ανεξάρτητοι σύμβουλοι.

Φαίνεται όμως οι κινήσεις αυτές ήταν εν  γνώσει  του δημάρχου και  για αυτό στον πρόσφατο ανασχηματισμό οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι,  ήταν εκτός του νέου διοικητικού σχήματος, μη αποδεχόμενοι άλλες θέσεις.

Εξάλλου εξ όσων γνωρίζουμε και οι δυο τους τελευταίους μήνες φέρονταν ως ανεξάρτητοι,  ασκούσαν κριτική στη δημοτική αρχή και για αυτό ακριβώς ήταν θέμα χρόνου να προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίηση τους.

Το καινούργιο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι  η ανεξαρτητοποίηση του Χαράλαμπου Καρύδη,  ο οποίος ήταν ο μόνος που δεν διευκρίνισε τη στάση του μετά τον ανασχηματισμό, ενώ ο Μουσταφά Καραγκιόζ ήταν ξεκάθαρος από  την αρχή.

Το ζήτημα βέβαια είναι τώρα που ασκούν ήδη κριτική στη δημοτική αρχή, να πείσουν τους πολίτες που τους ψήφισαν,  πώς επί τέσσερα χρόνια ήταν οι ακραιφνείς υποστηρικτές της παράταξης Χαριτόπουλου και δεν είχαν κανένα πρόβλημα απέναντι στον επικεφαλής.

Και μάλιστα όταν τους ασκούσαν κριτική ως βασικά στελέχη στο θεσμικό ρόλο του αντιδημάρχου για το έργο τους,  υποστήριζαν ένθερμα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και τον αγώνα που έδιναν για την καθημερινότητα και τον πολίτη.

Ενώ τώρα θα πρέπει να ασκούν κριτική στη νυν δημοτική αρχή για να δικαιολογούν και τη στάση που πήραν. Κατ’ επέκταση όμως αυτή η κριτική δεν αγγίζει και τους ίδιους; Δεν έχουν τις δικές τους ευθύνες σε όλα αυτά τα οποία καταλογίζουν στην δημοτική αρχή;

Κατά τ’ άλλα βρισκόμαστε 7 μήνες περίπου πριν από τις εκλογές και θα φανεί αν μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις ενδεχομένως θα ξεπηδήσει μία νέα παράταξη,  που θα διεκδικήσει το δήμο,  ή θα γίνουν άλλες συνεργασίες.


Τα 30 χρόνια κλείνει εν λειτουργία το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής,  που θα γιορταστούν  με πλήθος δράσεων όπως αναφέραμε χθες και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Και   εύλογο είναι να θυμούνται πολλοί τις δυσκολίες που πέρασε αυτό το σχολείο μέχρι να έρθει στην τελική του αυτή μορφή.

Όταν το 1993 απαριθμούσε μόλις 27 παιδιά και 1 τμήμα και έφτασαν  σήμερα να φοιτούν στο σχολείο όπως ανέφερε η διευθύντρια 312 παιδιά σε 15 τμήματα. Και ο απολογισμός του έργου αυτού του σχολείου και η προσφορά είναι μεγάλη στην πόλη.

Πλήθος μουσικών σχημάτων που έδωσε και σήμερα βλέπουμε τα σχήματα αυτά να παίζουν επαγγελματικά. Η διάσωση της παράδοσης με την εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων,  ακόμα και όταν οι τελευταίοι παλιοί οργανοπαίχτες είχαν φύγει από τη ζωή, χωρίς συνεχιστές.

Και υπήρχε προβληματισμός αν  θα ξεχαστούν αυτά τα όργανα,  όπως η γκάιντα,  η θρακιώτικη λύρα και πολλά άλλα.  Ένα σχολείο κόσμημα για την περιοχή μας και αρωγός και συμπαραστάτης στις μεγάλες εκδηλώσεις και διοργανώσεις.

Που ανά πάσα στιγμή δίνει το παρόν με το δυναμικό που έχει σε μουσικά σχήματα, σύνολα, μαθητές και καθηγητές.  Έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και όχι μόνο.

Και όμως για όσους έχουν ξεχάσει, αυτό το σχολείο πριν μετακομίσει στο νέο κτίριο, στεγάζονταν στο παλιό γυμνάσιο θηλέων της πόλης μας, σε τραγικές συνθήκες. Αφού μουσικά μαθήματα γίνονταν ακόμα και στο διάδρομο,  ή στο θεωρείο χωρίς παράθυρα και  πόρτα. 


Και μετά από παλινωδίες χρόνων  μελέτες επί μελετών και έργων που δεν τελείωνα ποτέ, εντάχθηκε στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης  και έγινε το νέο σχολείο. Οι περιπέτειες όμως δεν σταμάτησαν και αφού ολοκληρώθηκε και άρχισε η λειτουργία του.

Αφού και τότε οι μαθητές ήταν λίγοι, περίπου 60 παιδιά, σε ένα κτίριο με δυναμικότητα στέγασης 250 παιδιών. Και αυτό άνοιξε τις ορέξεις του διευθυντή του νεοσύστατου τότε θεσμού της διεύθυνσης περιφερειακής εκπαίδευσης, να διεκδικήσει τον ένα όροφο για γραφεία.

Και έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου και αντίδρασης από το σύλλογο γονέων και την διοίκηση του σχολείου,  να μη στεγαστούν τότε εκεί τα γραφεία διοίκησης, αφού εξάλλου υπήρχαν άλλα κτίρια που τους υποδείκνυαν.

Αλλά δεν πείθονταν ότι αυτό το σχολείο θα γεμίσει τα επόμενα χρόνια από μαθητές και  ήταν ανένδοτοι. Οι αντιδράσεις όμως του συλλόγου γονέων για να αποφύγουν την κατάληψη, έφθασαν μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Που αποφάνθηκε ότι αν γίνει   αλλαγή χρήσης σε ένα κτίριο εκπαίδευσης, για τα γραφεία της διοίκησης, τότε  θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω.  Και έτσι συνετίστηκαν και αποσύρθηκαν, κάνοντας αλλού τα γραφεία τους.

Και φθάσαμε στο σήμερα που φοιτούν  315 μαθητές. Αυτό δείχνει ότι το προτιμούν πολλοί,  γιατί έχει μία πολύπλευρη εκπαίδευση, που εκτός των μαθημάτων  περιλαμβάνει και το μάθημα της μουσικής.

Ευχή μας να προοδεύει,  να μακροημερεύει και να μας βγάζει ασπροπρόσωπους,  ακόμα και σε αυτούς που το αμφισβητούσαν τότε, ως παράγοντες της εξουσίας. Και  που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν,  μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δυναμική του.


Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί διπλωματικά και με πονηριά,  τις δηλώσεις του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου από τη Σύμη,  το πρακτορείο ειδήσεων anadolu της Τουρκίας.

Και φυσικά να βγάλει τα αυθαίρετα και γνωστά συμπεράσματα,  περί καταπίεσης της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, που παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν αναγνωρίζεται και στους γνωστούς συλλόγους η ονομασία  «τουρκικός». Διαστρεβλώνοντας για ακόμα μία φορά την πραγματικότητα.

Κι όμως οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν σαφείς όπως μας τις ανέφερε και προχθές στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Χρόνου. Ότι η μειονότητα με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης είναι μουσουλμανική και   απαρτίζεται από τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά.

Και ανέφερε ότι η χώρα μας αποδέχεται τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό,  δηλαδή ξεκάθαρα ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει,  αλλά όχι σε συλλογικό επίπεδο, όπως επιθυμούν κάποιοι, από  τα παράτυπα σωματεία και οι ακραίοι στην περιοχή μας.

Που στόχο φυσικά έχουν να αποκτήσει εθνοτικά χαρακτηριστικά η μειονότητα. Σχεδιασμός ξεκάθαρα που βολεύει την Τουρκία και τις διπλωματικές της βλέψεις για τη Θράκη.

Και όσο για τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ας αναλογιστούν πρώτα οι ίδιοι τι αποδέχονται, αφού η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα σε παραβατικότητα πάνω σε αυτό το επίπεδο. Όσο για τη χώρα μας, εναρμονίζεται πλήρως και ακολουθεί όλη τη νομική διαδικασία που προβλέπεται.

Άνθρακες ο θησαυρός βέβαια που προσπαθούν να βγάλουν,  αλλά το γεγονός είναι ότι  εκμεταλλεύονται τα πάντα για να στηρίξουν το αφήγημα τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr