Μικροκομοτηναίικα 06-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 06-01-2023

06/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 06-01-2023

Η περίοδος βέβαια των γιορτών είναι και μία ευκαιρία για ανάπαυλα σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς και συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου, πραγματοποιούν τις επικοινωνιακές τους επισκέψεις, για να συνομιλήσουν με πολλούς πολίτες και επαγγελματικούς φορείς.
Και αυτό έπραξαν οι υποψήφιοι βουλευτές στη Ροδόπη, οι εν ενεργεία βέβαια, αλλά και οι εν δυνάμει, που ακόμα επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα τους από τα κεντρικά. Προτεραιότητα βέβαια υπάρχει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για τις εθνικές εκλογές.
Και όμως πιο έντονες είναι οι διεργασίες και οι επαφές, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη κινητικότητα στους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν μήνες αργότερα. Ακόμα και νέες υποψηφιότητες ξεφυτρώνουν.
Κυρίως από πρόσωπα και στελέχη που πάντοτε παίζουν το μικροπαραταξιακό αυτό παιχνίδι. Δηλώνουν δηλαδή την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι και το μόνο που διεκδικούν, είναι μία συνεργασία με τους δικούς τους όρους, με τα μεγάλα σχήματα.
Που ήδη όμως έχουν προχωρήσει και έχουν κάνει τους συνδυασμούς τους κατά μεγάλο ποσοστό. Και φυσικά με τις διαπραγματεύσεις τους, προσπαθούν να κατοχυρώσουν και μια θέση ευθύνης, είτε προέδρου, είτε αντιδημάρχου, έμμισθη φυσικά.
Κινήσεις χωρίς μέλλον, αλλά προσωπικού χαρακτήρα. Αφού στη Ροδόπη δεν βλέπουμε, ακόμα και στους μικρούς δήμους, να ξεφυτρώσουν νέοι υποψήφιοι, πέραν από τους υπάρχοντες, που περιγράψαμε και παλαιότερα.

Γιατί το σπορ αυτό είναι δύσκολο και δαπανηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται ακόμα και στους μικρούς δήμους πάνω από 120 συμβούλους για να στελεχώσουν πλήρως και τα τοπικά συμβούλια, εκτός από τον κορμό. Για αυτό αρκούνται στα προσωπικά αυτά παιχνίδια.

Ακόμα δεν ξεκαθάρισε το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και με ποιους θα συναντηθεί στη Ροδόπη ή στον Έβρο, γιατί όπως πληροφορηθήκαμε θα συνοδεύεται και με ένα πλήθος στελεχών και υπουργών.
Και επόμενο είναι το τελικό πρόγραμμα να ανακοινωθεί στο παρά πέντε, γιατί πάντοτε στις διαπραγματεύσεις οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν με παρέμβασή τους να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις με φορείς, για να τους ικανοποιήσουν όλους.
Ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια και επαγγελματικοί φορείς και όπως πληροφορούμαστε οι περισσότεροι ετοιμάζουν και από ένα σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα τους.
Για να βρουν έστω την ευκαιρία να το προωθήσουν είτε στους υπουργούς, είτε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού. Καλό είναι όμως να αποφύγουν τα γνωστά κατεβατά «σεντόνια» με τα αιτήματα τους, που προφανώς είναι πολλά.
Γιατί επί χρόνια τα διεκδικούν και δεν βρίσκουν λύσεις. Και να επικεντρωθούν στα ζητήματα αιχμής και αυτά τα οποία έχουν προτεραιότητα. Και όχι να παραθέτουν ένα μακρύ κατάλογο αιτημάτων όπως είθισται, που συνήθως επαναλαμβάνεται, αλλά δεν βρίσκει και την απαραίτητη αποδοχή.

Πάντως πληροφορηθήκαμε ότι στην Ροδόπη θα βρεθούν και από την προηγούμενη μέρα κάποιοι, όπως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να συζητήσει με τον περιφερειάρχη, τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, αλλά και για να συντονίσουν δυνάμεις, ώστε να διεκδικήσουν περισσότερα.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι επιλογές προσώπων στον πρόσφατο ανασχηματισμό στην περιφέρεια ΑΜΘ, που θα απαρτίζουν πλέον την περιφερειακή διοίκηση, κατέχοντας θεσμικές θέσεις αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων.
Ο περιφερειάρχης δημιούργησε τον πυρήνα ενός σχήματος που θα δώσει τη μάχη για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κρατώντας βέβαια τις απαραίτητες ισορροπίες στην αναλογική εκπροσώπηση ανά νομό.
Αλλά παράλληλα όμως ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας πρόσωπα, ιδιαίτερα σε νομούς που θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Με τον ίδιο τρόπο ενήργησε και στις τοποθετήσεις σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών, όσον αφορά τους μειονοτικούς του συμβούλους. Μία αλλαγή όμως που πέρασε στα ψιλά ήταν αυτή του ορισμού του νέου αναπληρωτή περιφερειάρχη.
Που τη θέση αυτή πλέον την καταλαμβάνει ο Κώστας Αντωνιάδης από την Καβάλα, ενώ συγχρόνως ανέλαβε και καθήκοντα θεματικού αντιπεριφερειάρχη. Αναβαθμίζεται πλήρως δηλαδή.
Ενώ τη θέση αυτή κατείχε μέχρι τώρα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Και ίσως σε κάποιους να ξένισε αυτή η αλλαγή, μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, αλλά και τις προθέσεις του καθενός.
Δεδομένο είναι ότι την επόμενη φορά οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δεν θα έχουν αυτή την εξουσία που είχαν μέχρι τώρα, ούτε θα κατέχουν τις θέσεις για μία τετραετία. Αλλά η αλλαγή αυτή όμως για το Δημήτρη Πέτροβιτς, έχει να κάνει με τις προθέσεις και τα σχέδια του ιδίου.

Εδώ και καιρό ετοιμάζεται κινούμενος αθόρυβα βέβαια, για να μην δημιουργήσει κόντρες και προβλήματα, να διεκδικήσει το δήμο Αλεξανδρούπολης. Και από ότι φαίνεται ο πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος, σε έναν από τους μεγαλύτερους νομούς, έχει και ελπίδες να το καταφέρει.

Δυσκολεύονται όμως πολλοί υποψήφιοι να βρουν συμβούλους, γιατί οι πολίτες έχουν απομυθοποιήσει πολλά πράγματα, αλλά κυρίως το ρόλο που καλείται να αναλάβει ένα σύμβουλος, που περιορίζεται και υποβαθμίζεται κατά πολύ, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες.
Τόσο που πολλές φορές τα συμβούλια έχουν καταντήσει μάλλον διακοσμητικά. Αλλά και οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και την υποβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία.
Απεχθάνονται ακόμα και την κομματικοποίηση πολλές φορές που επιχειρείται μέσω των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και αυτό απογοητεύει πολλούς. Όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι και μετά καταλήγουν πολλοί εξαρτημένοι.
Υπάρχει λύση όμως για όσους δυσκολεύονται να βρουν συμβούλους και δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη διαδικασία και τη βάσανο, των πολλών εξόδων και συναντήσεων με υποψηφίους συμβούλους, με τα γνωστά τραπεζώματα, τους καφέδες, τα ποτά και τα ξενύχτια.
Γιατί συνήθως έτσι γίνεται ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και δένουν οι συμφωνίες. Την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο επέλεξε ο υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου κος Αναστασιάδης.
Που κάνει έκκληση μέσω του Internet σε όσους πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του και να δώσουν τη μάχη για τις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του, να δηλώσουν ενδιαφέρον και συμμετοχή διαδικτυακά.
Συμπληρώνοντας μάλιστα και την ειδική φόρμα την οποία έχει αναρτήσει. Δεν γνωρίζουμε βέβαια με αυτή τη μέθοδο πόσοι θα ανταποκριθούν, για να δηλώσουν διαδικτυακά τη συμμετοχή τους σε ένα συνδυασμό. Αλλά ομολογουμένως είναι μία έξυπνη μέθοδος και ίσως κάποιοι θα ανταποκριθούν. Όπως ευελπιστεί τουλάχιστον ο ίδιος.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr