Μικροκομοτηναίικα 07-03-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 07-03-2023

07/03/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 07-03-2023

Προφανώς διακατέχεται από προεκλογικό άγχος η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αν λάβουμε υπόψη ότι οι προσπάθειες της περισσότερο εντείνονται, προκειμένου να προσεγγίσει ως υποστηρικτές της, τους γνωστούς κύκλους πέριξ της προξενικής αυλής, δείχνοντας ότι χρειάζεται τα δεκανίκια τους, για να δώσει τον αγώνα της.
Αντί να διεκδικεί με όρους πολιτικού παιχνιδιού, θέσεων απόψεων και προγραμμάτων, με το ότι διαφορετικό πρεσβεύει το κόμμα της, απευθυνόμενη σε όλους, γιατί δεν πρέπει να ξεχνά ότι αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό πολιτικό φορέα, μάλλον εκθέτει το κόμμα και τους συντρόφους της τοπικά.
Παράδειγμα η επίσκεψη της πρόσφατα στο σύλλογο «Φιλάθλων Φενέρμπαχτσε στη δυτική Θράκη». Που πριν λίγες ημέρες αναφέραμε, ότι η εισαγγελία πρωτοδικών Ροδόπης άσκησε ανακοπή κατά της απόφασης ίδρυσης και λειτουργίας του εν λόγω συλλόγου, που η σύστασή του είχε γίνει από το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής.
Και είχαμε αναλύσει και το σκεπτικό αυτής της απόφασης, που σημειωτέον είχε επιφέρει πλήθος αντιδράσεων τότε και σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού ο όρος δυτική Θράκη χρησιμοποιείται από την Τουρκία, καθαρά για λόγους διπλωματίας και δικών της βλέψεων στην περιοχή.
Και όχι φυσικά στην Ελλάδα, που η Θράκη είναι μία και ενιαία. Αποδέχεται λοιπόν η υποψήφια και πολιτικός με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον όρο «δυτική» Θράκη; Και τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, όταν με ανάρτηση της στο διαδίκτυο δείχνει να τις αμφισβητεί;
Και μάλιστα πιστεύει ότι το δικαστήριο θα πάρει τη σωστή απόφαση επί του θέματος. Δηλαδή η δυτική Θράκη είναι η σωστή απόφαση; Κι φυσικά ανοίγει και ένα παράθυρο ελπίδας, επικαλούμενη το κόμμα της, ότι θα διορθωθούν μάλλον όλα και «επανέλθουμε σε θετικές εξελίξεις».

Ο πολιτικός της όμως φορέας που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποδέχεται το «δυτική Θράκη» και έχει διαφορετική ατζέντα περί των μειονοτικών ζητημάτων; Τι άποψη έχουν για αυτά οι σύντροφοι τοπικά και στα κεντρικά;


Πάντως εξ’ όσων γνωρίζουμε οι σύντροφοι τοπικά έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη και μάλιστα θεωρούν τις απόψεις αυτές καθαρά προσωπικές. Και ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης την Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ότι το κόμμα της στήριξε τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ στη διαμάχη του με τον τέως πρόξενο, όταν του άσκησε κριτική για το γεγονός της ανάμιξης του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Όπως ακόμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανάγκασε σε «δήλωση μετανοίας» προκειμένου να ανασκευάσει τέτοιου είδους απόψεις, που δεν συνάδουν με τις αρχές του κόμματος τους, τον βουλευτή της Ξάνθης, για τον επαναφέρει εκ νέου στα ψηφοδέλτια του.
Επίσης το κόμμα της δεν αποδέχεται τους ψευδομουφτήδες, που λειτουργούν ως πολιτικοθρησκευτικά πρόσωπα στην περιοχή, ενώ η ίδια προχθές παρευρέθηκε σε θρησκευτική εκδήλωση με τον Ιμπράμ Σερήφ, αλλά και την πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος, ευελπιστώντας μάλλον την εύνοια τους.
Η ψήφος όμως δεν έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά που θέλουν να της προσδώσουν κάποιοι, ούτε κατευθύνεται από ένα σύστημα ακραίων στην περιοχή με την εποπτεία της προξενικής αυλής, που πριμοδοτεί τους εκλεκτούς τους.
Και φυσικά δεν έχει και την αναμενόμενη αποδοχή πλέον και από τους πολίτες της μειονότητας και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις προηγούμενες εκλογές. Αλλά ούτε την παρεμβατικότητα που πιστεύουν και εκτιμούν ότι έχει κάποιοι και ποντάρουν σε αυτό.

Το θυμάται και η ίδια που όταν ηγήθηκε αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού στο δήμο Κομοτηνής, με την αμέριστη συμπαράσταση τους, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει με τόσους υποψηφίους, ούτε δύο χιλιάδες ψήφους.


Συνεπώς η προξενική αυλή, το μειονοτικό κόμμα, οι παράτυπες δομές και τα σωματεία, εύκολα τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια κάποιων, αν βλέπουν ότι δεν τους βολεύει στα σχέδια τους, ή ότι δεν «τραβάνε» πολιτικά. Ακόμα εκθέτει και υποψήφιους, που δεν είναι της αρεσκείας τους.
Και προφανώς η εργαλειοποίηση της θρησκείας μέσω των ακραίων του προξενείου, με την αμέριστη συμπαράσταση των ψευτομουφτήδων, των παράτυπων δομών και σωματείων, εξοστρακίζουν το πραγματικό νόημα μιας εκλογικής μάχης, για το καλό της περιοχής και το αναγάγουν σε άλλα επίπεδα.
Ξεκάθαρο είναι ακόμα ότι η μάχη που θέλουν να δώσουν όλοι αυτοί οι κύκλοι γα τις εθνικές εκλογές, έχουν στόχο τη μη εκλογή του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ. Που τόλμησε να τους ξεμπροστιάσει και τον διέγραψαν ακόμα και από την άτυπη συμβουλευτική επιτροπή.
Και προεκλογικές μάχες δεν γίνονται με τέτοια δεκανίκια, αλλά στα χωριά, στα καφενεία, στις πλατείες, σε επισκέψεις στα σπίτια και φυσικά σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων του κόμματος και προσωπικών αγώνων.
Κι οι υποψήφιοι κοινωνούν το πρόγραμμα, τις δράσεις και τις ιδέες του στον κόσμο και δεν δίνουν από την πίσω πόρτα ενεργό ρόλο, άμεσα, ή έμμεσα, στο γνωστό αυτό σύστημα της προξενικής αυλής.

Που θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις ανά πάσα στιγμή, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Γιατί η μπογιά τους έχει ξεθωριάσει εδώ και καιρό και αυτό θα το αποδείξουν και οι επόμενες κάλπες.


Ακόμα δεν κηδεύτηκαν τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά αφού πέρασε το τριήμερο του εθνικού πένθους, άρχισαν οι πρώτες τηλεοπτικές μάχες των πολιτικών, που αποφαίνονται ως ειδήμονες για τα πάντα, ανάλογα με τη θέση του ο καθένας.
Για τα αίτια ή τις έρευνες πού βρίσκονται σε εξέλιξη, προσπαθώντας να ξεπλύνουν προφανώς τις διαχρονικές τους ευθύνες. Αλλά από τα πολλά συγνώμη όμως περίσσεψε και η υποκρισία, χωρίς να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών των θυμάτων.
Είναι αρκετή όμως η δημόσια συγνώμη του πρωθυπουργού, η παραίτηση ενός υπουργού, η βολική τροπή που πήραν τα πράγματα, ώστε να κατηγορηθεί ως υπαίτιος ένα συγκεκριμένο άτομο, ο σταθμάρχης στην προκειμένη περίπτωση και το μπαλάκι της επόμενης ημέρας, να αφορά το πώς θα αποκτήσουμε έναν ασφαλή σιδηρόδρομο από δω και πέρα;
Αφού όλα αυτά τα εξετάσουν και οι περιβόητες επιτροπές, που ήδη είχαμε την πρώτη παραίτηση ενός μέλους και επιστήμονα. Και ακούγονται βέβαια και διάφορα για επαγγελματικές σχέσεις κάποιων που ερευνούν, του άμεσου συγγενικού τους περιβάλλοντος στην εταιρεία, η γραφεία υπουργών.
Κι αναλογίζονται πολλοί Έλληνες, άραγε τι πορίσματα θα βγουν με τα εν λόγω πρόσωπα; Και δεν υπήρχαν άλλα πανελλαδικά; Αποδεικνύοντας κυριολεκτικά το ρητό «Ελλάς το μεγαλείο σου».
Και ενισχύοντας τις θεωρίες διαπλοκής, ενώ συγχρόνως επιβεβαιώνουν το γνωστό ρητό, ότι στην Ελλάδα αν θέλεις να μη λυθεί ποτέ καμία υπόθεση και να καταλογιστούν ευθύνες, φτιάξε μία επιτροπή.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr