Μικροκομοτηναίικα 09-03-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 09-03-2023

09/03/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 09-03-2023

Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται πάλι το σενάριο μιας ενδεχόμενης και περίεργης συνεργασίας που είχαμε αναφέρει προ μηνός,  που έφεραν συγκεκριμένους μειονοτικούς υποψηφίους να πολιτεύονται στις επόμενες εθνικές εκλογές, στηριζόμενοι από το μειονοτικό κόμμα και το γνωστό σύστημα των ακραίων και της προξενικής αυλής, χρησιμοποιώντας  όμως ως όχημα ένα μικρότερο κόμμα, συγκεκριμένα το ΜέΡΑ 25.

Στόχος να εκλεγούν οι  υποψήφιοι της αρεσκείας τους και ελεγχόμενοι από το σύστημα,  στις δεύτερες εκλογές όμως και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ήδη έχουν αντιληφθεί ότι το μειονοτικό κόμμα που αποδέχονται και εκφράζει πλήρως τις θέσεις τους,   δεν έχει τη δύναμη, αλλά ούτε και τις  δυνατότητες να μπει στη βουλή.

Το σχέδιο και ο διακαής πόθος τους είναι να δελεάσουν  το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, ότι οι ψήφοι τους είναι απαραίτητοι και σημαντικοί ως βοήθεια για να μπει στη βουλή και να του εξασφαλίσουν άλλες δυο έδρες από τη Θράκη. Θεωρώντας ότι είναι ευάλωτος πολιτικά και τους χρειάζεται.

Οι αριθμοί βέβαια εκ των πραγμάτων δεν τους βγαίνουν όμως ακόμα και με τα πιο ευοίωνα σενάρια. Εξάλλου υπήρχε παλαιότερα και ένας άλλος σχεδιασμός, να κατέβει αυτόνομα το μειονοτικό κόμμα στις εθνικές εκλογές, που ναυάγησε όμως μετά τις πρώτες τους επαφές.

Ποντάριζε  στη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας από τους 250.000 μουσουλμάνους  που ζουν στην Αθήνα και έχοντας και πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της μουσουλμανικής ένωσης Ελλάδας  Ναϊμ  Εργαντούλ, ο οποίος από ότι φάνηκε μάλλον έχει απομονωθεί από τις μουσουλμανικές κοινότητες της Αθήνας  και επηρεάζει μόνο μια μικρή ομάδα.

Φυσικά οι μουσουλμάνοι της Αθήνας κατά ένα μικρό ποσοστό έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Και  η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των μεταναστών στηρίζουν συνήθως κόμματα εξουσίας και έχουν ενσωματωθεί κατά μεγάλο βαθμό στους ρυθμούς μιας κοινωνίας που τους φιλοξενεί και το σέβονται αυτό.

Ήταν το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να τους φέρει εντός βουλής ξεπερνώντας το σκόπελο του πλαφόν του 3%. Συνυπολογίζοντας βέβαια και τις ψήφους των μουσουλμάνων που διαμένουν σε Ρόδο και Κω, αλλά  και των φιλοσκοπιανών του Ουρανίου Τόξου.  Όνειρα θερινής νυκτός.


Παρόλα αυτά δεν πτοούνται όμως και πέρασαν σε έναν δεύτερο σχεδιασμό,   προσπαθώντας να δελεάσουν το ΜέΡΑ 25 και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες επαφών και ζυμώσεων, προς  την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις εντός προξενείου όπως πληροφορούμαστε με την ομάδα κρούσης και επαφών από τη μειονότητα, στις διεργασίες που γίνονται.

Ενώ συγχρόνως προσπαθούν να καταλήξουν στους υποψηφίους από την περιοχή μας.  Κυρίως απευθύνονται σε  «δυσαρεστημένα» στελέχη πρώτης γραμμής,  που δεν τα κατάφεραν και δεν μπόρεσαν να μπουν ως υποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων εξουσίας που επιθυμούσαν, ενώ  είχαν άμεσες πιθανότητες κατά την άποψη τους να εκλεγούν.

Και επικρατέστεροι  για να αναλάβουν το ρόλο αυτό είναι ο  πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας Χουσεΐν Μπαλτατζή στην Ξάνθη και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης στο δήμο Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν, όπως διαρρέουν στους  κύκλους τους.

Ακόμα και αυτός ο σχεδιασμός όμως μάλλον είναι άπιαστο όνειρο, γιατί τα νούμερα δεν τους ευνοούν, ιδιαίτερα στις τριεδρικές περιφέρειες  Ροδόπης  και  Ξάνθης,  που τα τρία  μεγάλα κόμματα θα εκλέξουν από ένα βουλευτή.

Φαίνεται ότι δεν ικανοποιούνται  όμως από αυτό, παρόλο που με βάση τους υπολογισμούς τους, μπορούν να εκλέξουν δύο μουσουλμάνους  βουλευτές στη Ροδόπη και δύο στην Ξάνθη, από την πρώτη Κυριακή. Γνωρίζοντας όμως ότι οι εκλογές σημαίνουν και ανατροπές.   

 Και στη Ροδόπη αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό γίνεται γιατί  δεν θα ήθελαν  με τίποτα να εκλεγεί εκ νέου ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, που τον θεωρούν ότι είναι εκτός  γραμμής προξενείου,  Συμβουλευτικής και μειονοτικού κόμματος. Στην Ξάνθη όμως ποιον στοχεύουν άραγε να ρίξουν από τους εκλεγέντες, αφού και οι δυο βουλευτές είναι αποδεκτοί από αυτό το σύστημα;


Οι  δεύτερες  επαναληπτικές  εκλογές όμως  με ενισχυμένη αναλογική και όχι απλή,  θεωρείται ευκαιρία για αυτούς με βάση το σχεδιασμό τους για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα και την κατανομή των εδρών που προέκυψαν από την πρώτη Κυριακή.

Το σχέδιο τους είναι να πριμοδοτηθούν στις δεύτερες εκλογές με όσες ψήφους μπορούν να επηρεάσουν,  οι δυο υποψήφιοι με το ΜέΡΑ25,  ώστε να ξεπεράσουν σε αριθμό ψήφων  και ποσοστά το τρίτο κόμμα,  που θα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους δυο νομούς.

Εξάλλου τους μειονοτικούς εκλεγέντες από την πρώτη Κυριακή δεν θα τους επηρεάσει αυτό,  γιατί προσθετικά θα έχουν τις ψήφους από το κόμμα με τη λίστα που θα υπάρχει. Αλλά αν ξεπεράσουν στη Ροδόπη λόγου χάριν σε ψήφους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  θα βγάλουν εκτός βουλής τον Ιλχάν Αχμέτ. Αυτό εξάλλου είναι και το σχέδιο τους.

Ένα σενάριο βέβαια πολύ απλό και θεωρητικό   και στους δύο νομούς, που δεν πατάει σε μία πραγματική βάση. Γιατί γνωρίζουν  ότι δεν υπάρχει  η δυνατότητα επηρεασμού  των ψηφοφόρων, σε τέτοια μεγάλα ποσοστά και η παρεμβατικότητα τους σαφώς είναι περιορισμένη.

Ξεχνούν ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν  να αντιπαλέψουν με  μία δύσκολη καθημερινότητα,  με θέματα επιβίωσης, ανεργίας και  μετανάστευσης των παιδιών τους. Και ότι επιζητούν την ηρεμία και όχι να γίνονται υποχείρια στα σχέδια κάποιων, για προσωπικούς καθαρά σκοπούς.

Και τώρα προφανώς οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε κουτόχορτο όπως στο παρελθόν και νοιάζονται πρωτίστως για την καθημερινότητά τους, τις επιχειρήσεις τους, τις  αγροτικές τους παραγωγές και για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, μαζί με τους χριστιανούς.

Και όχι να συντάσσονται με κάποιους που στην προμετωπίδα των προβλημάτων που έχουν να προτάξουν για την περιοχή είναι τα βολικά ψεύδη για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, τα βακούφια τις διαχειριστικές επιτροπές και την αναγνώριση των ψευτομουφτήδων.


Αυτά είναι όμως τα προβλήματα της μειονότητας;  Και πόσο άραγε αγγίζουν το μέσο μουσουλμάνο και σκεπτόμενο πολίτη; Που επιθυμεί να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή,  ανάπτυξη και εργασία και όχι  κινήσεις που φέρουν αποσταθεροποίηση και διχασμό στην κοινωνία;

Θεμιτό βέβαια να πολιτεύεται ο καθένας όπου θέλει όταν υπάρχει όμως ιδεολογική συνοχή,  σεβασμό στις θέσεις του κόμματος που στηρίζει, χωρίς κρυφή ατζέντα  και πονηρά σχέδια. Γιατί το επόμενο βήμα αν εκλεγούν θα είναι να ανεξαρτητοποιηθούν και να μπουν  από την πίσω πόρτα οι εκπρόσωποι του μειονοτικού  κόμματος στη βουλή.

Και όταν εξάλλου Ροδόπη και Ξάνθη ήδη εκπροσωπούνται στη βουλή από τρεις μουσουλμάνους βουλευτές. Πάντως λογαριάζουν και χωρίς τον ξενοδόχο, αφού  το ΜέΡΑ δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση, ούτε επιβεβαιώνουν τα στελέχη του ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τα επίσημα όργανα τους.Αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Πού τέτοιου είδους επαφές γίνονται με συγκεκριμένα στελέχη που ενδεχομένως θα θέλουν να το κρατήσουν κρυφό προς το παρόν. Πεδίο δόξης λαμπρό όμως να δρομολογήσουν τα σχέδιά τους.

Αφού ήδη οι ιδεολογικοί καθοδηγητές τους δίνουν αυτή τη γραμμή μέσω ων μειονοτικών εφημερίδων για να προετοιμάσουν το κλίμα, αναφέροντας ότι οι θέσεις του κόμματος Βαρουφάκη, ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις δικές τους σε θέματα μειονότητας.

Αλλά ξέχασε βέβαια να τις αντιπαραβάλει για να δουν όλοι ότι μάλλον  δεν διαβάζει σωστά. Εξάλλου το ΜέΡΑ25 είναι από τα κόμματα,  τα οποία συναίνεσαν στις θέσεις της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα μειονότητας στη Θράκη.    Και φυσικά το κόμμα θα πρέπει να σταθμίσει το κέρδος που το υπόσχονται οι καλοθελητές και η ομάδα κρούσης των μειονοτικών για τις επαφές και όσοι τους τάζουν, με τη ζημιά που θα υποστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, αν συνδεθούν όλα αυτά με σχεδιασμούς που εκπορεύονται μέσω του προξενείου.              

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr