Μικροκομοτηναίικα 11-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 11-01-2023

11/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 11-01-2023

Από τον Απρίλη και μετά είναι πιθανόν να έχουμε τις πρώτες εκλογές, πού θα τις ανακοινώσει βέβαια ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να ενισχύσει βέβαια το αφήγημα και να ορίσει το χρονοδιάγραμμα, που ήδη έχει προσδιοριστεί όμως έμμεσα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συνεπώς δεν υπάρχει ούτε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ούτε η επίκληση εθνικών ζητημάτων για να επισπευστούν. Γιατί προφανώς και οι εκλογές στην Τουρκία, θα διεξαχθούν την ίδια χρονική περίοδο.
Όπως το επιθυμούσαν άλλωστε, για να μην υπάρχει μία μεγάλη περίοδος ακυβερνησίας στη χώρα μας, για παν ενδεχόμενο. Και ο σύντομος αυτός χρόνος που μετρά αντίστροφα, έχει ενεργοποιήσει ήδη όλα τα επιτελεία των κομμάτων.
Και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που σταθμίζει πλέον όλα τα δεδομένα, καθώς και τους απρόβλεπτους, αλλά και προβλεπόμενους παράγοντες, για να στοχεύσει κυρίως σε πολιτικές ενίσχυσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Εξάλλου αυτή είναι και η Αχίλλειος πτέρνα, που θα χρησιμοποιήσουν ως αντιπολιτευτική τακτική οι αντίπαλοί τους. Η ακρίβεια, οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό και στα καύσιμα, η καθημερινότητα και ο υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει τα μικρά εισοδήματα.

Αλλά σαφώς και τα εθνικά μας θέματα, με μία απρόβλεπτη Τουρκία. Αφού οι επιθέσεις του Ταγήπ Ερντογάν προς τη χώρα μας, η όξυνση των προβλημάτων, οι απειλές πολέμου, είναι τα δικά του ισχυρά χαρτιά, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις εσωτερικές εκλογές. Κι αν διαγνώσει ότι χάνει το παιχνίδι, είναι ικανός να κάνει τα πάντα.


Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου με τον πρωθυπουργό στη Ροδόπη και στην Αλεξανδρούπολη, προφανώς εντάσσεται στην άτυπη προεκλογική μάχη που θα αρχίσει σύντομα. Παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν σχετίζεται με τις εκλογές.
Είναι όμως τυχαία που ο πρωθυπουργός άφησε να γίνουν οι συναντήσεις, με επαγγελματίες, φορείς, επιμελητήρια αλλά και με αγρότες στους υπουργούς του, επιλέγοντας ο ίδιος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;
Σαφώς και όχι. Εξάλλου θα συναντηθεί με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς. Και οι όποιες εξαγγελίες του σε θέματα, επιχειρηματικότητας και οικονομίας, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης που γίνονται στη Θράκη, θα τα κοινωνήσει στους πολίτες με την κεντρική του ομιλία στο Μέγαρο.
Αλλά το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και η βαριά βιομηχανία του τόπου μας. Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο γίνονται και πολλά έργα, που ενδεχομένως θα αναφερθεί, φέρνοντας το και ως παράδειγμα, για τα άλλα.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στη συνάντησή του με τους πανεπιστημιακούς και με ένα νέο πρυτανικό πλέον συμβούλιο. Θα δώσει άμεσα ή θα εξαγγείλει κάτι; Εκτός αν θέλει να σηματοδοτήσει ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα έχει ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας, αλλά και της συνεργασίας των πανεπιστημιακών αρχών με τις τοπικές κοινωνίες.
Πάντως ερωτηθείς ο νέος πρύτανης στη συνέντευξη του στο Χρόνο, ανέφερε ότι θα τον ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν και την υποστελέχωση, αλλά κυρίως θα εστιάσει στην διεύρυνση του ΔΠΘ σε επίπεδο περιφέρειας με την ενσωμάτωση σχολών από Δράμα και Καβάλα. Να περιμένουμε κάποια επίσημη τοποθέτηση;


Οι επόμενες διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την αυτοδιοίκηση ακόμα, από τους εν ενεργεία, αλλά και τους εν δυνάμει υποψηφίους, που θα φανεί αυτό στο επόμενο χρονικό διάστημα, το που στοχεύει ο καθένας, θα είναι απόρροια των κρυφών δημοσκοπήσεων τους, όπως πληροφορηθήκαμε που έγιναν τώρα τελευταία.
Που πάντοτε διενεργούν οι ίδιοι για να βλέπουν τι μέλλει γενέσθαι και τι πρέπει να διορθώσουν μέχρι τις εκλογές. Τις οποίες βέβαια δεν δημοσιοποιούν ποτέ. Και στις δημοσκοπήσεις αυτές, κυρίως στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, το απογοητευτικό σε όλες όπως πληροφορηθήκαμε, είναι ότι υπάρξει μία πολύ μεγάλη αποχή.
Αυτό που τους προβληματίζει όλους ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο είναι η αδιαφορία που δείχνουν οι περισσότεροι, ακόμα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι.
Οπότε τα συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν, μάλλον είναι επισφαλή. Γιατί οι μεγαλύτερες ηλικίες μόνο που ανταποκρίνονται, ίσως εκφράζουν και μία λανθασμένη εντύπωση.
Αφού κυρίως οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν παγιωμένες απόψεις, λειτουργούν και συναισθηματικά, στηρίζουν και ψηφίζουν τους ίδιους και δεν αλλάζουν εύκολα. Εν αντιθέσει με τη νεολαία, που επηρεάζει περισσότερο τα αποτελέσματα.
Το δεύτερο λανθασμένο συμπέρασμα για την περιοχή μας προέρχεται σε αυτούς που στις δημοσκοπήσεις τους απευθύνονται και στη μειονότητα. Που τα χαρακτηριστικά της μειονοτικής ψήφου είναι εντελώς διαφορετικά και πολλές φορές απρόβλεπτα.
Και ίσως η ζυγαριά στο που και ποιον θα στηρίξουν την τελευταία στιγμή, γέρνει μάλλον στο παραπέντε, για μία μεγάλη μερίδα της μειονότητας.

Με τους δείκτες αυτούς παίζουν λοιπόν στις κρυφές τους δημοσκοπήσεις οι επικεφαλής, προβάλλοντας ο καθένας αυτά που συμφέρουν για τους σύμβουλους τους, ώστε να μην απογοητεύονται και να δώσουν τη μάχη. Σίγουροι για τη δική τους νίκη.


Είναι στη σφαίρα της φαντασίας αυτών που θα το επιθυμούσαν, ήταν η ολιγόλογη απάντηση του Γιώργου Πεταλωτή όταν τον ρωτήσαμε αν αληθεύουν τελικά τα σενάρια να μην είναι υποψήφιος στη Ροδόπη, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Θα είναι όμως υποψήφιος στην Ροδόπη, όπως αναφέραμε πριν από ένα μήνα και όχι στην Αθήνα. Και φυσικά είναι θεμιτό και πολιτικά ορθό, να μην το ανακοινώνει επίσημα ακόμα, ο ίδιος. Αφού εντός των ημερών θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από το κόμμα.
Γνωρίζαμε όμως από τα πρώτα σχόλια μας, ότι το ενδιαφέρον του να πολιτευτεί στη Ροδόπη, υπήρχε εδώ και καιρό και είχε κάνει το σχετικό αίτημα στα κεντρικά του κόμματος. Και εξάλλου είχαν γίνει και ανάλογες συζητήσεις με την ηγεσία.
Συνεπώς μάλλον τα σενάρια που διοχετεύονται περί του αντιθέτου, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής αντιπαλότητας. Αλλά προφανώς δεν ισχύουν.
Γιατί η απόφαση εξ όσων γνωρίζουμε είναι ήδη ειλημμένη και από τον ίδιον, αλλά και από το κόμμα του. Και ας μην κάνουν όνειρα άλλοι υποψήφιοι, που βιάζονται. Η αντίπαλοι που ανησυχούν.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr