Μικροκομοτηναίικα 11-03-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 11-03-2023

11/03/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 11-03-2023

Συζητήθηκαν οι δύο επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ στη βουλή, για το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής και το πρόβλημα που προέκυψε με τον πρώτο άγονο διαγωνισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Και οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη, μάλλον βρήκαν ικανοποιημένο το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που απέσπασε την δέσμευση ότι αν παραστεί ανάγκη και υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, προτίθενται να το καλύψουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Λύση που είχε προτείνει.
Οι απαντήσεις όμως δεν ικανοποίησαν, αλλά προβλημάτισαν έτι περαιτέρω το Δημήτρη Χαρίτου, αφού ουσιαστικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός από το ίδρυμα, που είναι δική τους αρμοδιότητα και μόνο αν ζητηθεί θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση, εκτιμώντας ότι οι εταιρίες θα εξορθολογήσουν την προσφορά τους.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι όλοι θέλουν να γίνουν αυτά τα τρία νοσοκομείο και οι Ροδοπίτες της Κομοτηνής, αλλά έμειναν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και δεν γίναμε σοφότεροι. Και γνωρίζουμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη πιέζουν και νουθετούν τις εταιρίες να εξορθολογίσουν τις προσφορές τους.
Αλλά δεν μας διευκρίνισε ο υπουργός αν λόγου χάριν το ίδρυμα συναινεί να αναλάβει και κάποιο κόστος το κράτος, όταν έχει δομήσει τη λειτουργία το νέου νοσοκομείου με τέτοιο τρόπο, βάζοντας υψηλά στάνταρ και στο κατασκευαστικό, αλλά και στο λειτουργικό κομμάτι.
Ζητώντας δεσμεύσεις με επιπλέον προσλήψεις τόσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που να το καθιστούν και πρότυπο. Όπως επίσης δεν διευκρινίστηκε το γεγονός αν όλα αυτά που ανέφερε είναι σε συνεννόηση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Και φυσικά το επίμαχο ερώτημα είναι πώς θα διατηρηθούν και τα χρονοδιαγράμματα, αν συμβάλλει και το κράτος, όταν άλλοι είναι οι χρόνοι σε ένα διαγωνισμό γίνεται μέσω ιδρύματος και διαφορετικοί και πιο χρονοβόροι, όταν το ζήτημα αυτό αφορά το δημόσιο.

Και φυσικά δεν θα πάρουν καμιά απόφαση, ούτε θα συνομιλήσουν επίσημα με το ίδρυμα, αλλά ούτε και θα δεσμευτούν για επιπλέον χρηματοδότηση, αν δεν γίνει ο δεύτερος διαγωνισμός. Προφανώς για να μην ανοίξουν και άλλο τις ορέξεις των εργολάβων. Που αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση.


Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα της 4ης ΥΠΕ για να δει τις νέες θέσεις που προκηρύχθηκαν για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, βλέπει τη Ροδόπη να είναι απούσα από τον κατάλογο, εν αντιθέσει με τους γειτονικούς νομούς.
Να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, ή στα κέντρα υγείας Κομοτηνής-Σαπών και Ιάσμου, όταν όλοι συχνά-πυκνά διαμαρτύρονται περί του αντιθέτου, ή απλά δεν προκηρύχθηκαν θέσεις;
Με τη συνήθη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ότι πολλοί γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ή απλώς δεν μπήκαν στον κόπο να προκηρύξουν τις θέσεις που χρειάζονται;
Και όμως τα Νοσοκομεία Ξάνθης και Ορεστιάδας ήδη έχουν προκηρύξει από τέσσερις θέσεις γιατρών, όπως αντίστοιχα σχεδόν ζητούν προσωπικό σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια μας, αλλά και η Αλεξανδρούπολη που διαθέτει και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Εκτός αν κάποιοι διοικητές δεν θέλουν να διεκδικούν και να καταγγέλλουν, ούτε να στεναχωρούν την κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές λαμβάνοντας υπόψη περισσότερο τις κομματικές τους περγαμηνές.
Παρά τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης που δήθεν κάνουν όλες οι κυβερνήσεις και όλως τυχαίως ο κλήρος πέφτει πάντα στην επιλογή προσώπων από το δικό τους κομματικό πυρήνα.

Μπορούν όμως να μας ενημερώσουν οι διοικητές ενταύθα, πόσες ανάγκες έχουν για να στελεχώσουν με θέσεις ιατρικού προσωπικού το νοσοκομείο, αλλά και τα Κέντρα Υγείας; Κι αν έστειλαν αντίστοιχα αιτήματα στην 4η ΥΠΕ για να προκηρύξουν τις θέσεις αυτές;


Ενδιαφέρουσα βέβαια και ας ελπίσουμε ανταποδοτική και εποικοδομητική για τους συμμετέχοντες και όχι μόνο, να είναι η έκθεση τοπικών προϊόντων των επιμελητηρίων της ΑΜΘ, που πραγματοποιείται στο Μετρό του Συντάγματος, σε ένα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη.
Ίσως τέτοιες πρωτοβουλίες αφήνουν περισσότερο προστιθέμενο όφελος και από τη συμμετοχή ακόμα στις διάφορες γενικές εκθέσεις, γιατί υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαφής με πολύ πιο περισσότερο κόσμο.
Συνάμα όμως εγείρονται και προβληματισμοί και ίσως ανοίγονται και παράθυρα ελπίδας, το πώς θα αποκτήσουν εξωστρέφεια τα τοπικά μας προϊόντα, που ομολογουμένως έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εξάλλου μια έκθεση είναι μια πρώτη γνωριμία και επαφή. Και ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουν, ότι θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά και με την προώθηση, πέραν της έκθεσης, των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής μας.
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες με μεγάλες επιχειρήσεις των Αθηνών, που θα μπορούν να διοχετευτούν αυτά και να τα βρίσκουν όσοι ενδιαφέρονται. Κάποιες περιοχές το έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια αυτό.
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά καταστήματα μεγάλα που πουλάνε μόνο κρητικά προϊόντα, ή από την Πελοπόννησο, όπως αντίστοιχα από την περιφέρεια Ηπείρου, ή από τη Στερεά Ελλάδα.
Και όπως ακριβώς το έχουν καταφέρει όλοι αυτοί και δεν ήταν μόνο θέμα κάποιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, αλλά σε συνεργασία με επιμελητήρια, δήμους και περιφέρειες, εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε και εμείς.

Γιατί η έκθεση τελειώνει, η διαφήμιση έγινε, αλλά η αγορά και η προώθηση κάποιων προϊόντων, λειτουργεί με άλλους όρους και κανόνες. Και αυτούς ακριβώς θα πρέπει να τους βρουν αυτοί που ενδιαφέρονται, με τη συνεπικουρία των επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Επόμενη είναι μια δημοσκοπική πτώση του κυβερνητικού κόμματος, ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας για τη χώρα, σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα, με πολλές αντιδράσεις στους δρόμους και συσσωρευμένη αγανάκτηση κι οργή του κόσμου.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν καρπούται ουσιαστικά τίποτα από την πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με ελαφρά άνοδο σε κάποια μικρότερα κόμματα.
Εκεί όμως που θα πρέπει όμως να εστιάσουν οι περισσότεροι, για να κατανοήσουν και τι ακριβώς γίνεται, αλλά και πως σκέφτεται ο ελληνικός λαός, είναι ότι στο ερώτημα, ποιοι ευθύνονται για μία τραγωδία, αφού το 70% των Ελλήνων απαντά ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό.
Συνεπώς η κάθε είδους πολιτική εκμετάλλευση, πρόσκαιρη, ευκαιριακή, ή προεκλογική, από οποιοδήποτε κόμμα, σε ένα τραγικό συμβάν όπως γράφουμε και χθες, ενδεχομένως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Άρα με άλλους όρους θα πρέπει να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησε. Το άσπρο-μαύρο, οι κακοί και οι καλοί, οι άσπιλοι καθαροί και αμόλυντοι, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους που είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά, είναι αφηγήματα που μάλλον δεν πείθουν, παρά ελάχιστους.
Αφού ουσιαστικά προσβλέπουν σε ένα προεκλογικό παιχνίδι συσπείρωσης, μόνο των μελών και υποστηρικτών του κάθε κόμματος.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr