Μικροκομοτηναίικα 12-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 12-01-2023

12/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 12-01-2023

Ακόμα και με το θάνατο του πήγε να διχάσει το πολιτικό μας σύστημα, δημιουργώντας τις πρώτες κόντρες μεταξύ των κομμάτων ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, αλλά έφερε και προβληματισμό, αν θα του απονεμηθούν τιμές αρχηγού κράτους, όπως ήδη κινήθηκαν και νομικά οι γιοί του.
Ευτυχώς η κυβέρνηση πήρε την ορθότερη απόφαση συνδυάζοντας το προσωπικό και ανθρώπινο, την τελευταία του επιθυμία για το Τατόι, αλλά αποφορτίζοντας από το πολιτικό κομμάτι την κατάσταση, αφού το κεφάλαιο της βασιλείας έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα μας, από το δημοψήφισμα του 74.
Και φυσικά πρέπει να αναφέρουμε ότι για το Τατόι η οικογένεια τους αποζημιώθηκε με ένα μεγάλο ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Αλλά τώρα το θυμήθηκαν πάλι.
Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτά γιατί και λόγω της προεκλογικής περιόδου οι κόντρες μεταξύ των κομμάτων ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, θα ανέβουν κι άλλο πάνω σε αυτό το ζήτημα, περί νοσταλγών της βασιλείας και των ακροδεξιών, ή των προοδευτικών αντιλήψεων από την αντίπερα όχθη.
Αλλά θα εστιάσουμε στο κομμάτι που αφορά και την περιοχή μας, αφού ο τέως βασιλιάς είχε επισκεφθεί τη Ροδόπη πριν τη δικτατορία, το 1964 και μάλιστα περιόδευσε και σε πολλά χωριά.
Είχε και άμεση επαφή και με τμήματα νεαρών κοριτσιών στην περιοχή μας, που μάθαιναν κοπτική και ραπτική, αλλά και οικοτεχνία σε σχολές που είχαν στηθεί από τη μητέρα του Φρειδερίκη, για να μάθουν τα παιδιά κάποια τέχνη.
Στο πλαίσιο υποτίθεται μιας κοινωνικής πολιτικής και με τη λογική που ήθελαν να προωθήσουν ότι η βασιλεία βρίσκεται κοντά στο λαό. Αυτά στις χρυσές εποχές της βασιλείας του.

Επακολούθησαν φυσικά οι σκοτεινές εποχές, που συνοδεύτηκαν με ίντριγκες, μηχανορραφίες, ωμές και απροκάλυπτες επεμβάσεις στις νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις από το παλάτι, πραξικοπηματικές ανατροπές, δοτές κυβερνήσεις, που μας οδήγησαν στη δικτατορία.


Ιδιαίτερη σχέση βέβαια ο τέως βασιλιάς είχε με την Καβάλα, που την επισκέφθηκε αρκετές φορές και ως τουρίστας αργότερα. Προφανώς για να θυμηθεί το περιβόητο και ανεπιτυχές αντιπραξικόπημα, που προσπάθησε να ανατρέψει τη χούντα των συνταγματαρχών.
Κι όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τότε στην Καβάλα, αλλά και στην Κομοτηνή. Εκτιμώντας ότι έχει με το μέρος του το στρατό, για να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες, έκανε επαφές με αρκετούς στρατιωτικούς σε μονάδες, κυρίως στις δυο πόλεις και έστησε το άτυπο αρχηγείο του στην Καβάλα, στο ξενοδοχείο Αστήρ.
Οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονταν στην Καβάλα προσχώρησαν αμέσως στην κίνηση αυτή. Τα πράγματα όμως ήταν δύσκολα για την υπόλοιπη Ελλάδα, που άρχισαν ήδη οι συλλήψεις των υποστηρικτών του.
Τελευταία του ελπίδα οι μονάδες στην Κομοτηνή, που ήρθε με ελικόπτερο για να συναντήσει το στρατηγό Περίδη και τον ταξίαρχο Έρσελμαν. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ αρνητικά για τον ίδιο και οι διοικητές της Κομοτηνής συνελήφθησαν και αυτοί από νεότερους αξιωματικούς.
Κάποιοι μάλιστα διέφυγαν και προς την Τουρκία. Ήθελε να στρέψει το ναυτικό και την αεροπορία που έλεγχε ακόμα εναντίον της χούντας, αλλά έχασε και εκεί τον έλεγχο και αποφεύχθηκε η αιματοχυσία. Σε μια περίοδο κρίσης με την Τουρκία.
Πλήρως απομονωμένος επιστρέφει στην Καβάλα από την Κομοτηνή και για αποφύγει τη σύλληψη, αναχωρεί με την οικογένειά του μέσα στη νύχτα, από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Και ήταν η τελευταία φορά που έφυγε ως βασιλιάς από την Ελλάδα.


Όσον αφορά την επίσκεψη του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Κομοτηνή και στα χωριά της Ροδόπης το 1964, πέραν από την Αίγειρο, Μεσούνη και Παλλάδιο, που περίμεναν όλοι στο δρόμο για να δουν τη βασιλική κουστωδία με τα πολλά αυτοκίνητα, η μεγάλη υποδοχή οργανώθηκε στη Νέα Καλλίστη.
Ήταν το σημείο όπου τον περίμεναν για να κατέβει κιόλας, να μιλήσει και να χαιρετήσει τον κόσμο. Εκατοντάδες πολίτες από τα γύρω χωριά έδωσαν το παρόν, τα παιδιά των σχολείων και στήθηκαν και πανό με το «Καλώς ήρθατε» και «Ζήτω ο βασιλιάς». Οργανωμένα φυσικά από την ελεγχόμενη αστυνομία.
Πάντως το αξιοπερίεργο είναι ότι πολλοί από τους κατοίκους που τον συνάντησαν, κρατούσαν τη φωτογραφία που βγήκαν μαζί και συνήθιζαν να έχουν και την αφίσα του στο σπίτι τους μέχρι να την αλλάξουν με την αντίστοιχη του δικτάτορα Παπαδόπουλου αργότερα.
Τις είχαν τις φωτογραφίες αυτές σε περίοπτη θέση μαζί με τους παππούδες τους και τις άλλες οικογενειακές. Για το φόβο μάλλον των αρχών και για να αποδείξουν στους χωροφύλακες που έλεγχαν, ότι είναι μαζί με το καθεστώς.
Και αυτό το κλίμα μάλλον αποτυπώθηκε και στο περιβόητο δημοψήφισμα περί κατάργησης της βασιλείας στην περιοχή μας. Τότε θυμούνται πολλοί ότι η ενημέρωση για το όχι έρχονταν πολλές φορές και από τον ….ουρανό.
Περνούσαν μικρά αεροπλάνα τα οποία έριχναν τα γνωστά προπαγανδιστικά τρικάκια για να τα διαβάσουν οι πολίτες και να επηρεαστούν. Ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ όπως σήμερα δεν υπήρχε σε τέτοια έκταση και μορφή.

Και σε δύο μόνο περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Ροδόπη και η Λακωνία, υπερίσχυσαν οι φιλοβασιλικοί. Και ίσως για αυτό υπάρχουν και κάποια απομεινάρια ακόμα και τώρα στην περιοχή μας, ελάχιστα βέβαια που φέρονται και ως ένθερμοι υποστηρικτές του.


Το δημοψήφισμα βέβαια που έδωσε αυτά τα περίεργα αποτελέσματα στη Ροδόπη, οφείλεται ξεκάθαρα για άλλη μία φορά στη μειονοτική ψήφο, ιδιαίτερα στα χωριά και όχι στην πόλη, όπου η πλειοψηφία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας ψήφισαν υπέρ του βασιλιά, έναντι των χριστιανών.
Η ανεξήγητη αυτή μειονοτική ψήφος, έχουμε γράψει πολλές φορές ότι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ανάγεται σε ιδεολογίες, χρώματα και κόμματα, έδωσε πολλές φορές τέτοια αποτελέσματα στη Ροδόπη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα επόμενα χρόνια εξέλεξαν ακόμα και βουλευτή στη Ροδόπη, με το ακροδεξιό κόμμα της ΕΠΕΝ, που αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πάντοτε ψάχνουν για ένα όχημα, να πετύχουν τους στόχους τους.
Ένα μικρό κόμμα ή μεγάλο, ενώ δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την Ιδεολογία του, τα πιστεύω του, ή τις θέσεις του. Απλώς να το χρησιμοποιήσουν για την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων μειονοτικών βουλευτών.
Και εξάλλου όταν θελήσουν να διαφοροποιηθούν στη βουλή και να δηλώσουν ανεξάρτητοι, εύκολα μπορούν να το πράξουν και να απαγκιστρωθούν από το κάθε όχημα, που χρησιμοποίησαν για να μπορέσουν να εκλεγούν.
Ο τρόπος λοιπόν που λειτουργεί η μειονοτική ψήφος, είναι εντελώς διαφορετικός. Για αυτό ακόμα και σήμερα ας μην επαναπαύονται κάποιοι ότι έχουν τη μειονότητα με το μέρος της.
Που έχει αποδείξει πολλές φορές, ότι αλλάζει και άλλοτε γέρνει προς τη Νέα Δημοκρατία, πολλά χρόνια στήριξε το ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία ψήφισε και ΣΥΡΙΖΑ.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr