Μικροκομοτηναίικα 14-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 14-01-2023

14/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 14-01-2023

Φειδωλοί στις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης που συμμετείχαν σε όλες τις συσκέψεις στην πόλη μας, άφηναν όμως μικρά ανοιχτά παράθυρα, προς την κατεύθυνση επίλυσης κάποιων προβλημάτων και υποσχέσεις άμεσης συνεργασίας.
Φαίνονταν όμως ξεκάθαρα, ότι τα περισσότερα και ενδεχομένως τα νεότερα, θα τα έλεγε ο πρωθυπουργός στην πολιτική του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής. Και για αυτό εξάλλου δεν διέρρευσε τίποτα από πριν.
Γιατί προφανώς πολλά εξ αυτών, ίσως να μην τα γνώριζαν και οι υπουργοί, αλλά μόνο το άμεσο κυβερνητικό επιτελείο. Ειδάλλως οι διαρροές θα πήγαιναν σύννεφο όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και πρώτοι φυσικά θα το μάθαιναν οι κυβερνητικοί βουλευτές, πρωτοκλασάτα στελέχη και αυτοδιοικητικοί, που θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν το κατόπιν ενεργειών μου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και προεκλογική περίοδο.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επίσης δεν είχε την τιμητική του να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό όπως υπολόγιζαν, γιατί φρόντισαν από πριν να κάνουν κατάληψη κάποιοι φοιτητές στο κτίριο της πρυτανείας, ακυρώνοντας την επίσκεψη.
Η συνάντηση όμως με τις πρυτανικές αρχές έγινε, αλλά σε ξενοδοχείο της πόλης μας. Γιατί δεν θα μπορούσε η άφιξη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή να σημαδευτεί με τέτοιου είδους αρνητικές εικόνες, που ίσως θα μονοπωλούσαν την επικαιρότητα, σε κάποια κανάλια και θα υποβάθμιζαν και τη σημασία της επίσκεψης.
Κάτι μαγειρεύονταν όμως με το ΔΠΘ, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, αφού ανακοινώθηκε αρχικά στο πρόγραμμα του, εξαιρέθηκε από το επίσημο αργότερα και επανήλθε την επόμενη ημέρα.
Και προγραμματίζονταν να γίνει ινκόγκνιτο με την άφιξη του πρωθυπουργού στην πόλη μας, σε ένα κλειστό κύκλο και κεκλεισμένων των θυρών. Ήθελε ο πρωθυπουργός να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ΔΠΘ, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πυλώνα στην περιοχή μας.

Αλλά να θέσει και τις βάσεις ευρύτερων συνεργασιών με την πολιτεία, για να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, η λειτουργία των νέων σχολών και της διεύρυνσης του ως περιφερειακό πανεπιστήμιο.


Πάντως δυναμικά ξεκίνησαν οι νέες πρυτανικές αρχές με την υπογραφή ήδη δύο μνημονίων συνεργασίας. Το ένα σε τοπικό επίπεδο που αφορά την περιφέρεια μας και τον πρωτογενή τομέα, αλλά το δεύτερο και πιο σημαντικό, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του νέου και πιο βελτιωμένου ελληνικού drone.
Καινοτόμο και πιο σύνθετο μη επανδρωμένο ιπτάμενο μέσο, με νέα εντελώς τεχνολογία. Στις προσπάθειες αυτές που θα ξεκινήσουν άμεσα, συμμετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια και το ΔΠΘ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Η μέχρι πρότινος συνεργασία πήγε πολύ καλά, για το πρώτο εγχείρημα με τον «Αρχύτα» και τώρα πέρασαν στη δεύτερη φάση αναβαθμίζοντας με το πρόγραμμα «Γρύπας» σε μία πιο δυναμική μορφή, με πιο εξελιγμένη τεχνολογία κατασκευής, το νέο drone.
Που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι απείρως πιο αποδοτικό και καλύτερο από τα γνωστά παλιάς τεχνολογίας Μπαϊρακτάρ της Τουρκίας. Ένα σύγχρονο και αυτόνομο εναέριο όχημα πολλαπλών χρήσεων, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.
Αλλά κυρίως η συνεργασία πανεπιστημίων, ελληνικής πολιτείας αλλά και αεροπορικής βιομηχανίας, μας δείχνει το δρόμο ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν και σε πολλούς τομείς, όταν έχουμε ένα τέτοιο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τη θέληση της κυβέρνησης να επιδιώκει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια μας.

Φτιάχνοντας ένα προϊόν που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας μας, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου. Και όπως πληροφορούμαστε η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε δεν θα μείνει στον «Αρχύτα» και στο «Γρύπα», αλλά θα συνεχιστεί και θα πάει και σε άλλα επίπεδα. Το ευχόμαστε.


Για να επανέλθουμε στα τοπικά παραπολιτικά όμως της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου, να επισημάνουμε τα πολλά θέματα που τέθηκαν και τις απανωτές ερωτήσεις, αλλά και τοποθετήσεις σε όλες τις συσκέψεις, από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς.
Και οι προσωπικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά για να επαινέσουν κυρίως το τι είπαν οι ίδιοι στους υπουργούς. Και όχι τι απαντήσεις πήραν. Που αυτό είναι το ζητούμενο και το κυριότερο.
Και άλλοι φρόντισαν να επαινούν το κυβερνητικό έργο στην περιοχή, για να γίνονται πιο αρεστοί. Αλλά και πολλοί εν δυνάμει υποψήφιοι συνωστίζονταν στη σειρά, επειδή δεν θα έβρισκαν άλλη καλύτερη ευκαιρία, με τόσους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Κάποιοι ακόμα ξέκλεβαν λίγα λεπτά από το χρόνο κάποιων υπουργών σε ένα διάλλειμα, να φωτογραφηθούν με ένα φάκελο στο χέρι, μόνο και μόνο για να περάσουν το μήνυμα ότι διεκδίκησαν για τον τόπο τους.
Όσο για τις φωτογραφίες αυτές, προφανώς θα κοσμήσουν τα προεκλογικά τους φυλλάδια, στις επόμενες εκλογές, ιδιαίτερα αυτών που πρόσκεινται και στο νεοδημοκρατικό χώρο. Αυτό βέβαια είναι και δίκοπο μαχαίρι επικοινωνιακά, για όσους δηλώνουν ανεξάρτητοι στην αυτοδιοίκηση.


Οι διαδικτυακές απάτες έχουν γίνει επιστήμη για τους προφέσορες του είδους και δεν αφορούν βέβαια αυτό που γίνεται κατά κόρον με την αποστολή emails- άραγε από που τα βρίσκουν- για να μπορέσουν να κάνουν αφαίμαξη στον τραπεζικό λογαριασμό σου με πονηρό τρόπο.
Παγιδεύοντας πολλούς με τα γνωστά επιχειρήματα, όπως λόγου χάριν η χρεωστική σας κάρτα έχει λήξει, ο λογαριασμός σας μπορεί να απενεργοποιηθεί, η κάρτα σας είναι ανενεργή και πολλά άλλα τέτοια, ζητώντας να αλλάξουν κωδικούς.
Επικαλούμενοι ακόμα ότι αυτά τα μηνύματα έρχονται τα κεντρικά δήθεν των τραπεζών. Δυστυχώς βρίσκουν ακόμα θύματα, σε επαγγελματίες και πολίτες που ενδίδουν και στην περιοχή μας, που έχουν γίνει πολλές κλοπές και απάτες μέσω του διαδικτύου.
Και όσο επισημαίνει η αστυνομία και οι τράπεζες να μην ενδίδουμε σε τέτοια πονηρά e-mails, τόσο φαίνεται ότι πληθαίνουν και οι απατεώνες του διαδικτύου. Το διαπιστώνει ο καθένας με τα προσωπικά μηνύματα που δέχεται.
Τελευταία παρατηρούμε και μηνύματα που έρχονται από άγνωστα άτομα, να μας ενημερώσουν ότι είναι μέλη δήθεν μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής εταιρίας, που μπορεί να μας προσφέρει ότι δάνειο χρειαζόμαστε, άμεσα μάλιστα το πολύ σε 48 ώρες, με ευνοϊκούς όρους και ετήσιο επιτόκιο 2%.
Και αν σε αυτά τα πονηρά μηνύματα απαντήσει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι πριν πάρει το περιβόητο δάνειο που το έχει τόσο ανάγκη και με τόσο χαμηλό επιτόκιο, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ για τα έξοδα.
Προφανώς όλα αυτά θα πρέπει να καταγγέλλονται στην αστυνομία, γιατί με τα χιλιάδες μηνύματα τα οποία στέλνουν όπως αντιλαμβανόμαστε, κάποιοι θα ενδώσουν, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μεγάλες ανάγκες. Και στην κατάσταση που βρίσκονται, δυστυχώς αμβλύνονται και τα κριτήρια μιας σωστής αξιολόγησης και πιο νηφάλιας εκτίμησης.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr