Μικροκομοτηναίικα 18-03-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 18-03-2023

18/03/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 18-03-2023

Στην αλλαγή ατζέντας στο δημόσιο διάλογο προσπαθεί να περάσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί πανελλαδικά και να κατευνάσει την οργή των πολιτών, που εκφράζεται με τις απανωτές διαδηλώσεις.
Έντονη η ανησυχία της από τη δημοσκοπική πτώση και διαβλέποντας ότι εδώ και δυόμισι εβδομάδες κυριαρχεί η τραγωδία των Τεμπών και η απαίτηση των πολιτών να καταλογιστούν ευθύνες σε όλους και διαχρονικά και φοβούμενοι για τα χειρότερα, περνούν στην αντεπίθεση.
Με πρωτοβουλίες, δράσεις και ανακοινώσεις, που ήδη άρχισαν από χθες. Με τους υπουργούς να μην αποφεύγουν τα τηλεπαράθυρα πλέον αμυνόμενοι μόνο, αφού δόθηκε εντολή και στα στελέχη να μην κρύβονται, αλλά να υπεραμύνονται του κυβερνητικού έργου.
Με επίκεντρο την οικονομία, την αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη ανακοινώθηκε χθες, τα δώρα στους συνταξιούχους, την επιδοματική τους πολιτική και την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, αλλά και την υλοποίηση όλων τους των δεσμεύσεων και εξαγγελιών σταδιακά.
Και με την ψήφιση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν, για να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό κλίμα στο δρόμο προς τις κάλπες, που δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ. Και φυσικά να αρχίσουν πάλι τις περιοδείες και τις επισκέψεις, για να μην ακυρωθούν όλα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Το ζητούμενο είναι να μην απαξιωθεί το έργο τους και η στήριξη προς τους πολίτες, αφού πάνω σε αυτό το αφήγημα έκτισαν το δρόμο προς τις κάλπες, με τον αέρα της αυτοδυναμίας που επικαλούνταν.
Προς το παρόν όμως οι δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές όπως πληροφορούμαστε, δεν τους ευνοούν και οι διαφορές τους με το ΣΥΡΙΖΑ κινούνται και στο όριο του στατιστικού λάθους.

Για να ανακόψουν όμως την αρνητική αυτή εξέλιξη, λαμβάνουν σωστά το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες, για κάθαρση, τιμωρία και αλλαγή σελίδας και νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν στην πολιτική; Γιατί μόνο επικοινωνιακά δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε πείθονται οι ψηφοφόροι.


Προς το παρόν όμως οι πολίτες είναι στο δρόμο ζητώντας να μην υπάρχει συγκάλυψη για την τραγωδία των Τεμπών. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι. Γιατί όχι μόνο απομακρύνει την αυτοδυναμία που ονειρεύονταν, αλλά αποκλείει και το σχέδιο για μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την πρώτη Κυριακή.
Σενάριο που δεν είναι πλέον εφικτό, γιατί απλά δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Άρα οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες, με αποτέλεσμα την μετεκλογική αστάθεια, ακόμα και τις ανατροπές, γιατί πολλά θα εξαρτηθούν με το κατά πόσο οι πολίτες θα πειστούν από τις κινήσεις της κυβέρνησης, για να διορθώσει άμεσα όλα τα κακώς κείμενα.
Ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα πρέπει να κατανοήσουν τα επιτελεία τους ότι δεν είναι ένα αντισυστημικό κόμμα πλέον, η κίνημα, όπως αρέσκονται ακόμα να λένε κάποιοι πρώην υπουργοί στα τηλεοπτικά παράθυρα. Παρόλο που πολλοί ιδεολογικοί καθοδηγητές τους στο κόμμα, είναι στελέχη του παλιού Συνασπισμού.
Παρά τη μεγάλη εκκαθάριση πολλών βουλευτών, Βαρουφάκη, Λαφαζάνη επί κυβερνητικής τους θητείας, που εξέφραζαν την πολιτική του παρελθόντος για το ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το πνεύμα όμως δεν πρόκειται να ανακάμψει και να καρπωθεί το όφελος από τη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, γιατί απλά δεν πείθουν ότι έχουν αλλάξει.
Και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψάχνουν να βρουν ακόμα τον πολιτικό βηματισμό τους. Γνωρίζοντας ότι θα παίξουν το ρόλο του μπαλαντέρ, αλλά και ότι θα είναι πολιτική αυτοχειρία να ξεκαθαρίσουν προεκλογικά με ποιον θα συνεργαστούν.

Και διακατέχονται από το άγχος τους, να μην συντριβούν στις πολιτικές μυλόπετρες των δύο βασικών μονομάχων. Η μοίρα τους βέβαια είναι να συνεργαστούν με τον πρώτο, στις δεύτερες εθνικές εκλογές.


Μέσα σε αυτό όμως το ρευστό πολιτικό τοπίο, που εκ νέου αλλάζει συσχετισμούς δυνάμεων, αναθερμάνθηκε πάλι το ενδιαφέρον στο σχεδιασμό, για τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων μειονοτικών στελεχών, σε λίστες μικρότερου κόμματος.
Υποψήφιοι που φέρονται φιλικά διακείμενοι προς το περιβάλλον του προξενείου και το μειονοτικό κόμμα, γνωστοποιούν ήδη τις προθέσεις τους, ότι επιθυμούν να πολιτευτούν με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ξεκάθαρα στην εφημερίδα «Θράκη» ο φερόμενος υποψήφιος από την Ξάνθη που είχαμε αναφέρει πρόσφατα, Χουσεΐν Μπαλτατζή δηλώνει ότι «έθεσα υποψηφιότητα στο κόμμα στη συνέχεια την απέσυρα, αλλά τώρα είμαι ακόμα ανοιχτός σε συζητήσεις».
Προφανώς τότε τα κουκιά δεν έβγαιναν και για αυτό πάγωσε η προσπάθεια. Αλλά αναθερμάνθηκε τώρα μετά τη δημοσκοπική πτώση των κομμάτων εξουσίας και την άνοδο στα ποσοστά των μικρών κομμάτων, όπως και το ΜέΡΑ25.
Αλλά ακόμα και με αυτές τις συνθήκες είναι πολιτική αφέλεια να εκτιμά κάποιος ότι το κόμμα Βαρουφάκη θα βγάλει βουλευτή από την πρώτη Κυριακή στην Ξάνθη, με δεδομένο τις ισχυρές υποψηφιότητες Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, που και αυτοί είναι ευνοούμενοι από το γνωστό αυτό σύστημα.

Συνεπώς σε Ξάνθη και Ροδόπη, οι τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από τα τρία πρώτα κόμματα. Άρα λοιπόν στόχος τους είναι όπως περιγράφαμε πρόσφατα οι δεύτερες εκλογές με την έντεχνη πριμοδότηση μειονοτικών ψήφων στο ΜέΡΑ25 για τους εκλεκτούς τους, αφού θα έχουν κατοχυρώσει τους βουλευτές που θέλουν από την πρώτη Κυριακή.


Βασικός του στόχος όμως ουσιαστικά να θέσουν εκτός Βουλής στις δεύτερες εκλογές τον Ιλχάν Αχμέτ βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη και για αυτό απευθύνονται στον πρώην αντιδήμαρχο και πρόεδρο δημοτικής επιχείρησης Μολλά Ισά Ριτβάν.
Αλλά εξ όσων γνωρίζουμε ο ίδιος ακόμα δεν ανοίγει τα χαρτιά του, παρόλο που φέρεται δυσαρεστημένος από το κόμμα του, που δεν τον συμπεριέλαβε στις λίστες, αντί της Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
Θα συναινέσει όμως τελικά αν υπάρχουν πιέσεις από το γνωστό αυτό το σύστημα ποδηγέτησης ψηφοφόρων από την προξενική αυλή, να είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25, αφήνοντας τη σίγουρη επανεκλογή του στο δήμο και κλείνοντας το δρόμο να είναι υποψήφιος την επομένη στις εθνικές εκλογές;
Για να δώσει μία αμφίβολη μάχη, με αόριστες υποσχέσεις στήριξης και πρόχειρους υπολογισμούς, για να συνταχθεί με ένα μικρότερο κόμμα; Και φυσικά όλοι λογαριάζουν και χωρίς τον ξενοδόχο.
Γιατί ειλικρινά αναρωτιέται κάποιος, θα μπορέσει να αναλάβει το επικοινωνιακό αυτό κόστος το κόμμα Βαρουφάκη, για να χρεωθεί δηλαδή τέτοιου είδους συνεργασίες, που δεν γίνονται προφανώς στη βάση ιδεολογικών γραμμών και πολιτικών θέσεων, αλλά για προσωπικά πολιτικά οφέλη, ή περίεργα σχέδια;
Βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός να πολιτεύεται με όποιο κόμμα θέλει, γιατί δημοκρατία έχουμε. Αρκεί όμως να μην έχει κρυφή ατζέντα και δεύτερες σκέψεις, ή να μη χρησιμοποιεί κομματικούς μηχανισμούς για άλλα συμφέροντα.
Και φυσικά ως σενάριο είναι παρακινδυνευμένο και αμφίβολο, με περισσότερες πιθανότητες να αποτύχει. Στην πολιτική όμως όλα επιτρέπονται, αλλά φυσικά υπάρχει και πολιτικό τίμημα, που το πληρώνουν πολλοί με τις επιλογές τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr