Μικροκομοτηναίικα 19-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 19-01-2023

19/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 19-01-2023

Άρχισε η γκρίνια και η δυσαρέσκεια κάποιων νέων φερόμενων υποψηφίων βουλευτών στα κόμματα, που ήδη εδώ και μήνες έχουν κάνει τις αιτήσεις τους και κατέθεσαν βιογραφικά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους πολιτευτούν, αφού αξιολογηθούν από τα κεντρικά.
Αλλά μέχρι στιγμής για τους περισσοτέρους δεν υπάρχει ουδεμία ενημέρωση. Εκτός των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μπορεί βέβαια να μην ανακοινώθηκαν επίσημα τα ονόματα, αλλά οι υποψήφιοι βουλευτές ήδη έχουν ενημερωθεί εγγράφως.
Πήραν το πράσινο φως οι υποψήφιοι για να αρχίσουν να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα, γιατί η περίοδος είναι πολύ μικρή για να μπορέσουν οι νέοι να φέρουν και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τους ίδιους.
Εν αντιθέσει με τους εν ενεργεία που το γνωρίζουν και κινούνται πιο δυναμικά. Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι κινήθηκαν με γνώμονα επιλογής δυνατών υποψηφίων, ανάλογα βέβαια με το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό, για να διεκδικήσουν και μεγαλύτερα ποσοστά.
Και εκτιμούμε ότι με το ίδιο πνεύμα, από τα κεντρικά τουλάχιστον, θα κινηθούν και τα δύο άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ως κόμματα εξουσίας όμως, δέχονται πιέσεις και παραινέσεις, από τοπικούς φορείς και υποψηφίους.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν και στους φερόμενους υποψηφίους που ξεπερνούσαν τους δώδεκα. Τώρα όμως που βαδίζουμε προς την τελική ευθεία αρχίζει να ξεκαθαρίζει περισσότερο το τοπίο.

Σίγουρη βέβαια θεωρείται η υποψηφιότητα Στυλιανίδη Ευριπίδη, αλλά και του Μουσταφά Κατραντζή. Και επειδή η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες αξιώσεις για τη μειονοτική ψήφο, για να βοηθήσουν τον Μουσταφά Κατραντζή, πάντοτε βάζουν μια γυναίκα υποψήφια από τη μειονότητα, κυρίως από την περιοχή των Σαπών.


Μένει όμως άλυτος ο γρίφος ακόμα των δύο υποψηφίων από τους χριστιανούς, μιας γυναίκας και ενός άντρα. Αλλά ήδη ο μακρύς κατάλογος των ονομάτων άρχισε συρρικνώνεται και να καταλήγουν πρόσφατα σε κάποια συγκεκριμένα πλέον πρόσωπα.
Συνετέλεσε σε αυτό με το γεγονός, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ροδόπη, υπήρχε και μία πλειάδα κομματικών στελεχών, που τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν συναντήσεις με φερόμενους υποψηφίους, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο.
Για να καταλήξουν σιγά-σιγά στις υποψηφιότητες που θα ανακοινώσουν για το εθνικό ψηφοδέλτιο στην περιοχή μας. Και όπως πληροφορηθήκαμε, Μαρινάκης-Μπρατάκος και Νέζης δέχτηκαν τις εισηγήσεις όλων αυτών των στελεχών, προσπαθώντας να βρουν τις καλύτερες λύσεις και αποδεκτές από όλους.
Και έτσι μάλλον η μπίλια προς το παρόν της επιλογής, κάθεται σε τρία πρόσωπα, εκ των οποίων θα επιλεγούν τα δύο. Για το κενό που υπάρχει στους άντρες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους Δημήτρη Λουρίκα, πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης και Θεοφάνη Κωφίδη.
Η υποψηφιότητα Νίκου Τσαλικίδη μάλλον απομακρύνεται εντελώς και ίσως «κάηκε» από την αναβλητικότητα και την καθυστέρηση προκειμένου να αποφασίσει. Υποψηφιότητες που ακούγονταν πρόσφατα όπως του Κυριάκου Κρόκου, έχουν απομακρυνθεί από το προσκήνιο.
Εξάλλου συγγενικό του πρόσωπο ήδη βάζει πλώρη για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο με τον Χρήστο Μέτιο, αφήνοντας τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης που είχε δώσει τον αγώνα της την προηγούμενη φορά και πάει στο δεύτερο.
Και όσο για τη γυναικεία υποψηφιότητα όπως πληροφορηθήκαμε μάλλον η πλάστιγγα έγειρε στη Λένα Χατζή, εκπαιδευτικό και μέλος τη ΔΕΕΠ. Φαίνεται ότι σε αυτές τις προτάσεις υπήρχε σύγκλιση απόψεων και στα τοπικά στελέχη.

Και μένει η επιλογή μεταξύ Λουρίκα-Κωφίδη όπως πληροφορηθήκαμε, με τα διλλήματα της διεύρυνσης της εκλογικής τους βάσης, η της συγκράτησης ψηφοφόρων που ζητούν εναλλακτικές λύσεις σε πρόσωπα.


Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ εκεί κυριολεκτικά επικρατεί σιγή ιχθύος, αφού τα κεντρικά του κόμματος ακόμα δεν έχουν αποφασίσει με ποιο τρόπο θα κινηθούν, με ποια φιλοσοφία για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή μας και να μη δυσαρεστήσουν υποψηφίους.
Με το δεδομένο της υποψηφιότητας του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου, την κοινοβουλευτική δυναμική την οποία έχει και σε αυτήν ποντάρει, αλλά και τον αγώνα που έδωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και τον έτερο συνυποψήφιό του Οζγκιούρ Φερχάτ.
Που τελευταία διατηρεί χαμηλούς τόνους, εκτιμώντας και στη στήριξη από τη μειονότητα, αλλά κυρίως και μιας ομάδας μελών της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος, που δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις με το περιβάλλον του νυν βουλευτή.
Παράλληλα υπάρχει και μία πλειάδα υποψηφίων, που ενώ έχουν καταθέσεις στα κεντρικά τις υποψηφιότητά τους και περιμένουν τις τελικές αποφάσεις, άρχισαν ήδη να γκρινιάζουν, αφού δεν έχουν καμιά πληροφόρηση.
Ούτε αυτό που έπραξε η Νέα Δημοκρατία κάνουν, που πολλές φορές συναντήθηκε με τους φερόμενους υποψηφίους και όσους έχουν καταθέσει βιογραφικά για να καταλήξουν. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους αφήνει το …σκοτάδι.
Το αποτέλεσμα να υπάρχουν ομάδες και τάσεις που πιέζουν για αδύναμες υποψηφιότητες, είτε από την πλευρά της μειονότητας, είτε και των χριστιανών, για να πριμοδοτηθεί αντίστοιχα ο δικός του υποψήφιος.
Και για αυτό ακριβώς έχουμε δει ακόμα και σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, να υπάρχουν δύο μπλόκα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνουν και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Το πού θα καταλήξουν; Άγνωστο μάλλον και αν το γνωρίζουν τα κεντρικά του κόμματος. Πάντως οι τοπικές οργανώσεις δεν γνωρίζουν. Εξάλλου αποδείχθηκαν αδύναμες, από τις συνεχόμενες διαμάχες να προτείνουν πρόσωπα να επιβάλουν υποψηφιότητες, όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να λύσουν τα του οίκου τους.


Στη Θράκη όμως και ιδιαίτερα στη Ροδόπη, πάντοτε επικρατούσαν αυτά τα διλήμματα, με δεδομένο την απρόβλεπτη μειονοτική ψήφο και την ανάμειξη των γνωστών κέντρων που προσπαθούν να επηρεάσουν τη συνείδηση των ψηφοφόρων.
Όπως το τουρκικό προξενείο, η άτυπη Συμβουλευτική, το μειονοτικό κόμμα και οι ψευτομουφτήδες με τα παράτυπα σωματεία. Συνήθως με άλλα πρότυπα και λογικές.
Λογική που πολλές φορές δεν τους ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για να στηρίξουν υποψηφίους, αλλά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση από μειονοτικούς βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Για αυτό βλέπουμε πολλές φορές να προωθούνται πρόσωπα, που δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά, έχοντας μία αξιόλογη κοινοβουλευτική παρουσία στα έδρανα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Αλλά είναι οι βουλευτές οι οποίοι συνεχώς προβάλλουν τα λεγόμενα μειονοτικά ζητήματα, τη γνωστή ατζέντα της Άγκυρας για τη μειονότητα και των ακραίων στην περιοχή μας.
Και συνήθως σε τέτοια θέματα που περνούν στη βουλή, ή απέχουν, είτε διαφοροποιούνται πλήρως από τιε θέσεις του κόμματος τους. Για να κρατήσουν την εύνοια των ακραίων αυτών κύκλων της μειονότητας που τους στήριξαν, τους προώθησαν και τους εξέλεξαν.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr