14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Αν και στην καθαρεύουσα το κείμενο του Εμμανουήλ Ροΐδη απόλυτα κατανοητό και αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, προσέφερε άφθονο γέλιο παρουσιάζοντας στο θεατρικό σανίδι στιγμές καθημερινότητας ένας ζευγαριού μιας άλλης εποχής, αλλά σίγουρα της διπλανής πόρτας
Αγαπήθηκαν, μάλωσαν και ουσιαστικά έδωσαν συμβουλές γάμου και συμβίωσης για τα ζευγάρια του σήμερα, στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και η Ειρήνη Μουρελάτου ενσαρκώνοντας τους δύο κεντρικούς ήρωες στο έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου». Αν και στην καθαρεύουσα το κείμενο του Εμμανουήλ Ροΐδη απόλυτα κατανοητό και αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας προσέφερε άφθονο γέλιο παρουσιάζοντας στο θεατρικό σανίδι στιγμές καθημερινότητας ένας ζευγαριού μιας άλλης εποχής, αλλά σίγουρα της διπλανής πόρτας. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης μας, σε συνεργασία με την ομάδα GAFF παρουσίασε για τέσσερις παραστάσεις το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» Από την ομάδα GAFF, τον σατιρικό οίστρο του Ροΐδη, την υπαινικτική μουσική του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και ένα κάδρο αγορασμένο από το Μοναστηράκι το 1894, την χρονιά που γράφτηκε και το κείμενο.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Τα μυστικά της παράστασης είναι πολλά, είπε η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη μιλώντας στο «Χ» και εξηγώντας τι εννοεί έκανε λόγο, «για μια απίστευτη γλώσσα, μια εξαιρετική γλώσσα με ένα σατιρικό οίστρο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεπάρει θεατές οποιασδήποτε ηλικίας. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί για τη γλώσσα που έχουμε. Μπορεί σε πολλά επίπεδα να έχουμε χρεοκοπήσει, αλλά αν μη τι άλλο έχουμε μια σπουδαία γλώσσα, που δεν χρειάζεται κανένα δάνειο. Η γλώσσα είναι το όχημα για να περάσει καλά ο κόσμος. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με αυτό το Ροϊδικό παράδοξο, γιατί στην πραγματικότητα μιλάει για την ψυχολογία του ερωτευμένου, επίσης ένα θέμα που είναι πολύ κοινό αφού όλοι έχουμε νιώσει τον έρωτα, άλλοι λίγο πιο νωρίς, άλλοι πιο αργά. Από την εφηβεία του κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τον έρωτα, οπότε είναι κοινός τόπος για όλους τους θεατές».

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
Η παράσταση έκανε πολλούς θεατές να ξανασκεφτούν τις απόψεις τους για τον γάμο και τον έρωτα και να αναρωτηθούν «πόσον δύσκολος είναι η θέσις του μη δυνάμενου ούτε ως εραστής να παρακαλέσει χωρίς να γίνει γελοίος, ούτε ως σύζυγος ν’ απαιτήσει χωρίς να γίνει μισητός…». Δύναται ένας ορκισμένος ανεξάρτητος άντρας να απαλλαγεί απ? την κατάστασιν ερωτευμένου; Πώς διατηρείται ζωντανόν το πάθος; Είναι ο γάμος ο τάφος του έρωτος; Μία φιλόστοργος σύζυγος μπορεί να προσφέρει στιγμάς υπερτάτης ηδυπαθείας; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα έδωσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Εμμανουήλ Ροΐδης στην «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», όπως τα μετέφερε επί σκηνής η κ. Καραγιάννη με τη δική της σκηνοθετική ματιά και τα ενσάρκωσαν ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και η Ειρήνη Μουρελάτου.
ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ?ΤΟΥ 1894
Ακριβώς αυτό το κείμενο του 1894 που αν το διαβάσει κανείς σήμερα αισθάνεται ότι στο πέρασμα του χρόνου δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ανθρώπινη ψυχολογία, κέντρισε το ενδιαφέρον της κ. Καραγιάννη, «γοητεύτηκα πάρα πολύ από το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με ένα κείμενο που δεν είναι θέατρο και έπρεπε να το κάνουμε θέατρο. Στην πραγματικότητα η δουλειά μου ήταν να δημιουργήσω μια θεατρική φόρμα ώστε να σταθεί σαν θεατρικό κείμενο, ενώ δεν είναι, είναι ένα αφήγημα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι πολύ γοητευτικό για εμάς, γιατί ως ηθοποιός και εγώ μου αρέσει να παίζω και να πειραματίζομαι. Η λογοτεχνία αποτελεί ένα φοβερό δάνειο στο θέατρο. Ο Ροΐδης ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την πολιτική γι? αυτό και το κείμενο μας έχει πάρα πολλές νύξεις στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής. Ο Ροΐδης ήταν ένας συγγραφέας ο οποίος πίστευε τότε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πορευτεί με την Ευρώπη, για να έχει μέλλον. Τι θα μας έλεγε σήμερα ο Ροΐδης γι ‘αυτό το χάος δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι πάλι θα απαντούσε με έναν ιδιαίτερο σατιρικό τρόπο που τον χαρακτήριζε έτσι και αλλιώς».
Οι θεατές γοητεύτηκαν όχι από τους ερμηνείες των δύο ηθοποιών, αλλά και από τη μουσική του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, τα σκηνικά της Δέσποινας Γαμβρούδη και τα κοστούμια της Αγγελικής Καραμούτσου.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News