12 ενήλικες με ψυχικές διαταραχές βρήκαν ήδη στέγη στο Θρυλόριο | xronos.gr
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΙΚΕΛΟΣ»

12 ενήλικες με ψυχικές διαταραχές βρήκαν ήδη στέγη στο Θρυλόριο

16/12/22 - 8:00
12 ενήλικες με ψυχικές διαταραχές βρήκαν ήδη στέγη στο Θρυλόριο

Η νέα μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παρουσιάστηκε από τους συντελεστές της στην Κομοτηνή

Στέγη και φροντίδα στον τόπο μας έχουν βρει ήδη 12 ενήλικες με ψυχικές διαταραχές στη νέα μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφείο «Ίκελος» στο Θρυλόριο. Το Οικοτροφείο, μέγιστης δυνατότητας φιλοξενίας 15 ατόμων, αποτελεί φορέα εφαρμογής της ψυχοκοινωνικής θεραπευτικής αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο διαβίωσης, υποστήριξης και θεραπείας για άτομα με νοητικές και ψυχικές διαταραχές, με σκοπό την αποασυλοποίηση, τη διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και τη συνέχιση των σχέσεών τους με τη ζωή και τις δράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η νέα αυτή δομή παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Το θεραπευτικό έργο του Οικοτροφείου επιτελείται μέσα από οργανωμένες θεραπευτικές πράξεις και δραστηριότητες, οι οποίες καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ωφελουμένων της μονάδας. Η δομή εντάσσεται στην πράξη «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφείο) στην Κομοτηνή» στον άξονα προτεραιότητας «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Λεμονιά Νικολοπούλου, πρόεδρος σωματείου «Ίκελος», -Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάκτωρ ΔΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος του οικοτροφείου «Ίκελος», -Βούλα Ελευθεριάδου, ειδική παθολόγος, συνεργάτης του οικοτροφείου «Ίκελος», Αγγελική Τσιώλη, κοινωνική λειτουργός του οικοτροφείου «Ίκελος».

Απέδωσαν οι προσπάθειες
Το σωματείο στους Ροδοπίτες σύστησε η πρόεδρός του Λεμονιά Νικολοπούλου στο χαιρετισμό της, κάνοντας γνωστό πως είχαν προηγηθεί κατά το παρελθόν δύο, ανεπιτυχείς, προσπάθειες ίδρυσης «στέγης» στην Κομοτηνή αλλά την τρίτη κατέστη εφικτό.

Μιλώντας για το όραμα του Σωματείου, εξήγησε πως είναι η δημιουργία μιας κοινότητας η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ψυχικά ασθενούς και θα εξαλειφθεί το στίγμα προς αυτούς.

Για πρώτη φορά λειτουργεί αντίστοιχη μονάδα στον τόπο, έκανε γνωστό ο Γκάρο Εσαγιάν, μεταφέροντας το στοίχημα το εγχείρημα να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει.

Στο σπίτι του Θρυλορίου, η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην ανοιχτή περίθαλψη, που έρχεται σε αντιδιαστολή με το άσυλο.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr