Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει παρακολουθήσει στενά τις δράσεις του προγράμματος, είπε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού και πρόσθεσε πως εκτιμάται ιδιαίτερα η προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην κοινωνία της Θράκης Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
Στις «καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση των παιδιών από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», αφορά το συνέδριο, που πραγματοποιούν από χθες μέχρι και την Κυριακή, στη Κομοτηνή, οι συνεργάτες του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από σχολεία της Θράκης. Παρόντες, η Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Παιδιού, ο Γιώργος Κελεσίδης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Α. Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Παπαγεωργίου, συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης, η Άννα Φραγκουδάκη, επιστημονική υπεύθυνη του «Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» και η Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδική επιστημονική σύμβουλος του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων» είναι προϊόν πολιτικής του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα της Θράκης που αρχίζει τη δεκαετία του 1990 και έχει ως βασικούς στόχους, την αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ευρύτερη κοινωνία, την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους, με έμφαση στην καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας που θα βοηθήσει τη μελλοντική τους ένταξη στην εργασία με καλύτερους όρους. Τη διασφάλιση της αποδοχής των παιδιών αυτών από το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλους τους πολίτες της Θράκης. Την παροχή στους εκπαιδευτικούς αφενός ειδικών γνώσεων, αφετέρου κατάλληλου και καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού. Την υποστήριξη των οικογενειών για να ενισχύσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών τους.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει παρακολουθήσει στενά τις δράσεις του προγράμματος, είπε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού και πρόσθεσε πως εκτιμάται ιδιαίτερα η προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την κοινωνία της Θράκης, καθώς «με επιστημοσύνη, με συνέπεια, δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια μεθοδικά, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των διακρίσεων και των διαχωρισμών. Προώθησε τη βελτίωση εκπαιδευτικών εργαλείων, στήριξε και επιμόρφωσε τους εκπαιδευτικούς, ενίσχυσε την ελληνομάθεια των παιδιών και των γονέων τους, δημιούργησε ευκαιρίες ανάδειξης και βελτίωση των δεξιοτήτων τους και διέσπειρε στη Θράκη και σε ολόκληρη τη χώρα ένα μήνυμα ισονομίας και ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε πληθυσμιακές ομάδες διαφορετικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Αυτά είπε η κ. Σπανού κάνοντας γνωστό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, από το 2003 οπότε και ανέλαβε την αποστολή του Συνηγόρου του Παιδιού, πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό επισκέψεων στη Θράκη, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί σχολεία, να συναντήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και να επισκεφτεί κέντρα στήριξης του προγράμματος. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι μελέτες και το επιστημονικό υλικό που παρήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα και διαφωτιστικά τόσο για τις ανάγκες της μειονότητας, όσο και για τα βήματα που έγιναν με τη συνδρομή του προγράμματος και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό της σχολικής διαρροής.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ
Εξάλλου, αυτό τόνισε και η Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδική επιστημονική σύμβουλος του προγράμματος, ότι οι δράσεις του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων μείωσαν τη σχολική διαρροή, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών που ολοκληρώνουν τη φοίτηση στο σχολείο και συνεχίζουν τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη Θράκη χωρίς να σημαίνει ότι έχουν αλλάξει χάρη στη δική μας μόνο παρέμβαση. Μια τεράστια ώθηση έδωσε η αλλαγή στο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών από τη μειονότητα, γιατί 500 παιδιά το χρόνο μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο.
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, για παράδειγμα σχολική διαρροή ήταν στο 65% το 2000 και τώρα είναι κάτω από 30%. Η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο κοντεύει τον εθνικό μέσο όρο, η αύξηση στην πρόσβαση στο γυμνάσιο είναι 167%, η αύξηση στην πρόσβαση στο λύκειο είναι 400%. Αυτοί οι αριθμοί στην εκπαίδευση δεν είναι αστείοι», τόνισε. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε στοιχεία του προγράμματος και είπε πως «περισσότερα από 6.000 παιδιά εμπλέκονται στις δράσεις, γονείς κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εκπαιδευτικοί μαθαίνουν τη δομή της τουρκικής γλώσσας για να καταλάβουν που γίνονται τα λάθη των παιδιών μέσα στην τάξη. Υλοποιούνται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης μικτών ομάδων με παιδιά από την πλειονότητα και τη μειονότητα. Επίσης 600 εκπαιδευτικοί κάνουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και παράλληλα έργο παράγουν και οι κινητές μονάδες του προγράμματος».
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Με σύνθημα «Κάνουμε πρόσθεση και όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και όχι διαίρεση», το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» συμβάλλει από το 1997 στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, σημείωσε από την πλευρά της η Άννα Φραγκουδάκη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει αποτέλεσμα και στα παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά, τόνισε η κ. Φραγκουδάκη.
Η μάθηση είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση σημείωσε, ο Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, για τα δικαιώματα του παιδιού. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του προγράμματος και έχουμε δει τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει βοηθήσει να αλλάξει και η συμμετοχή των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στην εκπαίδευση αλλά γενικότερα οι στάσεις μας και οι σχέσεις μας εδώ στη Θράκη».
Στο ρόλο του εκπαιδευτικού, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, που τιμήθηκε χθες, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κελεσίδης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Ο ίδιος συνεχάρη τα στελέχη του προγράμματος γιατί όπως είπε, «στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί πολλές αλλαγές, που αποτυπώνονται και στη συμμετοχή των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτά είναι σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί».
Το συνέδριο οι εργασίες του οποίου φιλοξενούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης ολοκληρώνεται αύριο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News