Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Διαρκείς δράσεις κατά της βίας σχεδιάζουν φορείς της Ροδόπης
Η ενδοσχολική βία, είναι το φαινόμενο που ορίζεται ως μια κατάσταση βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς από μαθητές σε μαθητές και λαμβάνει χώρα είτε εντός, είτε εκτός σχολείου. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι συστηματική, επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη και εμπρόθετη, που σημαίνει ότι ο μαθητής-θύτης, έχει σκοπό να προκαλέσει στον συμμαθητή του ψυχικό ή σωματικό πόνο, ταπείνωση, αποκλεισμό. Αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς και στην Ελλάδα έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα ποσοστά που καταγράφονται από το 2006 μέσω έρευνας του ΑΠΘ, όσον αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 7-15% των μαθητών θυματοποιούνται με διάφορους τρόπους, είτε λεκτικά, είτε κοινωνικά, δύο στους δέκα μαθητές φοβούνται ότι θα είναι τα επόμενα θύματα, ένας στους δέκα δηλώνει ότι εκφοβίζει κάποιους άλλους. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά. Σύμφωνα με την έρευνα το 3-15% είναι το ποσοστό των μαθητών που θυματοποιούνται, 2-3% δηλώνουν θύτες και 14% αγωνιά ότι θα θυματοποιηθεί στο μέλλον.
ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Οι πιο συχνές μορφές σχολικού εκφοβισμού που έχουν παρατηρηθεί είναι ο σωματικός εκφοβισμός που έχει να κάνει με ξυλοδαρμό, απλές σπρωξιές, χειρονομίες αλλά και με καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Ο λεκτικός εκφοβισμός είναι οι φραστικές επιθέσεις, οι βρισιές, οι προσβολές, οι ειρωνείες, τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούν μεταξύ τους τα παιδιά, τα αγενή σχόλια, ακόμα και ο εκφοβισμός μέσω του εκβιασμού όπου τα παιδιά απειλούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται εκούσια απόσπαση χρημάτων, ακόμα και σεξουαλικός εκφοβισμός ή σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση που εντείνεται με τη χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα κ.α. Από την κατηγορία αυτή δε λείπουν οι μορφές «κλασσικού» ρατσισμού, στις οποίες ένα παιδί υποφέρει στην κυριολεξία για τη διαφορετικότητα του, το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία. Αυτά τα τραγικά στοιχεία παρουσίασε Ερμίνα Κοντακίδου ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης "Ορφέα», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με σκοπό την παρουσίαση σειράς δράσεων και εκδηλώσεων κατά της ενδοσχολικής βίας, που θα λάβουν μέρος στη Ροδόπη. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Ρατσισμού», ξεκινά στην Κομοτηνή αύριο Τετάρτη, με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και σκοπό την ενημέρωση και την εξάλειψη του φαινομένου από τα ελληνικά σχολεία.
«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, διοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, από 14-21 Μαρτίου 2012, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των νέων, για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.
Η εβδομάδα θα περιλαμβάνει:
14, 15, 16 Μαρτίου: «STOP! Στη βία στα σχολεία» Ρατσιστική βία στα σχολεία: Ενημερωτική δράση για τη ρατσιστική βία στα σχολεία (bullying)σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», τις διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Στο πλαίσιο της δράσης θα προβληθεί βίντερο με τίτλο: «Ο σχολικός εκφοβισμός», στο οποίο συμμετέχουν έφηβοι του εργαστηρίου «Επί σκηνής». Συμμετέχουν: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (συντονιστής του «Δικτύου για την βία στα σχολεία»), οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Κομοτηνής. Η δράση υποστηρίζεται από τον όμιλο φοιτητών της μειονότητας του Συλλόγου Επιστημόνων Θράκης. 14 Μαρτίου 2012, 3ο Λύκειο (10:-11:30), 15 Μαρτίου 2ο και 6ο Δημοτικό, 16 Μαρτίου 2o (9:00-10:30) και 3ο Γυμνάσιο (11:00-12:30)
14 Μαρτίου: «Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό» Συμβολική εκδήλωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανθρακικός- Πλατανιάς Χανίων, όπου οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές θα βγάλουν «κόκκινη κάρτα στη ρατσιστική βία» στις 5:00 το απόγευμα. Συνεργαζόμενος φορέας: ΠΑΕ Πανθρακικός
19, 20, 21 Μαρτίου: Αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων. 9:00-14:00 Έκθεση με έργα ζωγραφικής και κολλάζ μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας, με θέμα το ρατσισμό, τις διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Tα έργα προέκυψαν από διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τις διακρίσεις, μαθητικό διαγωνισμό της Μακεδονίας-Θράκης τον οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τα ανθρώπινα διaκαιώματα, καθώς και από πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Την έκθεση θα την επισκεφθούν μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης (σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια διεύθυνση εκπαίδευσης Ροδόπης), κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και με αφορμή τα έργα των μαθητών θα γίνεται συζήτηση με την Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.
19 Μαρτίου: Ρατσιστική βία κατά των μεταναστών και προσφύγων. Αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής και ώρα 19:00. Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Κ. Κατζουράκη με τίτλο "Ο Δρόμος προς τη Δύση", ζωντανές μαρτυρίες μετανάστη και ασυνόδευτου ανήλικου, παρουσίαση των δράσεων σε τοπικό επίπεδο από την ΜΚΟ "ΑΡΣΙΣ, από την συντονίστρια του προγράμματος στον Έβρο Ερμιόνη Σταμάτη, παρουσίαση από την Στέλλα Νάνου εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, της εκστρατείας με κεντρικό μήνυμα "Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!" Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξενοφοβίας και Ρατσισμού και από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ενώ θα γίνει και παράδοση ρουχισμού που έχει συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής «Ροδόπης» ,για του μετανάστες των κέντρων υποδοχής Βένας και Τυχερού.
21 Μαρτίου: Ρατσιστική Βία κατά των γυναικών. Αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, ώρα 19:00, προβολή της ταινίας "Μέσα από τα μάτια σου" που αφορά την ενδοοικογενειακή βία", εισήγηση με θέμα: «Το δικαίωμα για μια ζωή απαλλαγμένη από βία: κοινωνική εργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» από την αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας, του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Αγάπη Κανδυλάκη. Παρουσίαση της ενημερωτικής εκστρατείας της ΓΓ. Ισότητας «Νομικό Πλαίσιο για την πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών» από την επίκουρη καθηγήτρια του ποινικού Δικαίου της Νομικής του Δ.Π.Θ Άννα Αποστολίδου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί δρώμενο από τη Χ.Ε.Ν. Κομοτηνής «Αυτά τα χέρια δε χτυπούν», ενώ το τοπικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, με σκοπό την άσκηση θεσμικής πίεσης, θα συλλέξει υπογραφές για την απελευθέρωση της Ναρσίν Σοτουντέχ, δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και για την προστασία των ακτιβιστριών στη Συρία. Θα διανεμηθεί υλικό από τις συμμετέχουσες οργανώσεις καθώς και ενημερωτικό υλικό από τις Γ.Δ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τη Γ.Γ. Ισότητας. Συμμετέχουν: Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, Διεθνής Αμνηστία –τοπικό τμήμα Κομοτηνής, Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «ΡΟΔΟΠΗ», ΧΕΝ Κομοτηνής, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κομοτηνής «ΑΡΜΟΝΙΑ» Ε.Γ.Ε, Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, Πολιτιστικός Σύλλογος «Γυναίκα και δημιουργία», Σύλλογος Επιστημόνων της μειονότητας Δ. Θράκης- τμήμα γυναικών. Όλες οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του δήμου Κομοτηνής και την ενεργό συμμετοχή των εθελοντών των εθελοντικών ομάδων κοινωνικής ευαισθητοποίηση και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct.
ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Από τη συνεργασία των φορέων, δεν προέκυψε μόνο η εβδομάδα δράσης και ενημέρωσης, αλλά το σημαντικό είναι ότι σχεδιάζεται η διαρκής παρουσία τους, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η δημιουργία Δικτύου Καταπολέμησης της Βίας στα σχολεία, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και με στόχο τη συνεχή επέμβαση στους σχολικούς χορούς. Το μεγάλο στοίχημα των φορέων, σύμφωνα και με την υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Λουίζας Σαλτσίδου, είναι τα παιδιά να μιλήσουν και να καταγγείλουν για όσα υποφέρουν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και στα διαλλείματα. Αναφερόμενη στην εβδομάδα εκδηλώσεων δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια εβδομάδα δράσεων κατά του ρατσισμού, να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης μας. Πραγματικά συμμετέχουν και αγκάλιασαν όλες τις δράσεις, δηλώνοντας όλοι ότι πραγματικά λένε όχι στο ρατσισμό».
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Πάντως ο ρατσισμός και η βία πάνε και στο γήπεδο, με θύματα πολλές φορές κορυφαίους και αναγνωρισμένους για το ταλέντο τους σε διεθνές επίπεδο, ποδοσφαιριστές. Οι παίκτες, είτε για το χρώμα τους, είτε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους θυματοποιούνται από τις μάζες των γηπέδων. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Πανθρακικός Μπάμπης Κυρλίδης, ο οποίος παραδέχθηκε δυστυχώς ότι ο αθλητισμός, ως μέρος της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τον ρατσισμό. Κάνοντας μία μικρή αναφορά σε αθλητές παγκοσμίου φήμης, που έπεσαν για διάφορους λόγους θύματα ρατσισμού, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί στον ερχόμενο αγώνα της ομάδας, εντός της έδρας του. Η αντιρατσιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανθρακικός- Πλατανιάς Χανίων, όπου οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές θα βγάλουν «κόκκινη κάρτα στη ρατσιστική βία».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενεργό ρόλο στην δράση έχει και η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, η οποία μίλησε με την ιδιότητα της αναπληρώτριας πρόεδρου στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, η οποία συγκροτήθηκε με αρμοδιότητες διακεκομμένες μέσα από τον Καλλικράτη. Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ένταξη στον προγραμματισμό της Περιφέρειας, της γυναικείας οπτικής σε θέματα ανάπτυξης, για την υιοθέτηση δράσεων και έργων που προωθούν την ισότητα, που διευκολύνουν την απασχόλησης των γυναικών, ανέφερε η ίδια. Η Επιτροπή ανέλαβε το ρόλο της καταγραφής των γυναικείων οργανώσεων και των δράσεων που αναπτύσσουν, ενώ στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο Μάρτιος να οριστεί ως ο μήνας Ισότητας, από εδώ και στο εξής.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΟ ΕΣΑΓΙΑΝ

«ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΥΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»
Δηλώνοντας και ο ίδιος θύμα ενδοσχολικής βίας, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας, ψυχίατρος Γκαρό Εσαγιάν, είπε πως η βία και η επιθετικότητα έχει χτυπήσει και τη δική μας σχολική πόρτα. Απαιτούνται δράσεις που θα εξαλείψουν το φαινόμενο, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν συμβαίνει μόνο στις μεγάλες πόλεις και έτσι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα δώσουμε και εμείς το παρόν μας». «Εγώ έχω υποστεί βία σχολική, η διαφορετικότητα της καταγωγής μου στα παιδικά μου χρόνια ήταν αφορμή να είμαι αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές μου, όπως επίσης και αντικείμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς, σε ότι αφορά το γεγονός ότι ήθελα να συμμετέχω στις δραστηριότητες του σχολείου που γίνονταν στην εκκλησία κάθε εβδομάδα, αλλά μου απαγορευόταν γιατί υποτίθεται ότι δεν ήμουν χριστιανός ορθόδοξος».
Οι περιγραφές του κ. Εσαγιάν προκάλεσαν σοκ, γιατί, όπως δήλωσε, δεν ήταν μόνο θύμα των συμμαθητών του, αλλά δυστυχώς και των δασκάλων του. Κατά της σχολικής βίας και υπέρ ανάπτυξης δράσεων που θα πατάξουν το τραγικό φαινόμενο, δήλωσε και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης Γιώργος Ιωαννίδης. Μάλιστα είπε πως από φέτος το υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Ενδοσχολικής Βίας.
Την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία του νομού μας, δράσεις που είχαν να κάνουν με την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι ώστε να προλάβουν ή να αποφύγουν την ενδοσχολική βία, η οποία επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News