700 τετραγωνικά για έντεκα υπαλλήλους άφησε ο Καλλικράτης | xronos.gr
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΕΙΡΟΥ

700 τετραγωνικά για έντεκα υπαλλήλους άφησε ο Καλλικράτης

09/10/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισε η κατασκευή του πρώην δημαρχείου,  έργο που δημοπράτησε ο αείμνηστος Πέτρος Αλμπανίδης το 2001 Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2003 και αποπερατώθηκε το Μάρτιο του 2005, ενώ λίγους μήνες μετά εγκαινιάστηκε παρουσία μάλιστα του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η εφαρμογή του Καλλικράτη, έφερε τα πάνω κάτω πριν από δύο χρόνια περίπου στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Ερωτήματα τέθηκαν για τον τρόπο με τον οποίοι θα εξυπηρετούνταν οι πολίτες, όσων δήμων καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με άλλους. Ερωτήματα τέθηκαν και για το τι θα απογίνουν οι κτιριακές υποδομές, για την κατασκευή των οποίων δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στο παρελθόν. Στόχος ήταν η εξοικονόμηση πόρων και η παράλληλη αποκέντρωση των υπηρεσιών για την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των δομών. Αυτός μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται και τα κτίρια τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τους πολίτες, είναι σχεδόν ερημωμένα και στεγάζουν ορισμένο αριθμό υπαλλήλων. Κλασικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής αποτελεί το πρώην δημαρχείο Αιγείρου. Ένα κτίριο κόσμημα, με όλες τις σύγχρονες υποδομές που στέγασε για πολύ λίγα χρόνια τη δημοτική αρχή και τους υπαλλήλους της, αφού ήρθε ο Καλλικράτης. 

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 

Το πρώην δημαρχείο της Αιγείρου είναι ένα κτίριο περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, που χρησιμοποιήθηκε ως δημαρχείο για ελάχιστα χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισε η κατασκευή του,  έργο που δημοπράτησε ο αείμνηστος Πέτρος Αλμπανίδης το 2001. Οι εργασίες του ξεκίνησαν περίπου στο 2003 και αποπερατώθηκε το Μάρτιο του 2005, ενώ λίγους μήνες μετά εγκαινιάστηκε παρουσία μάλιστα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η χρηματοδότηση του εξασφαλίστηκε με συγχρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνικούς πόρους.  Μάλιστα ο εξοπλισμός του αγοράστηκε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει, μεταξύ άλλων δομημένη καλωδίωση για σύνδεση στο διαδίκτυο και άλλες παροχές,  έχει πλήρες δίκτυο ενδοεπικοινωνίας και συστήματα ψύξης-θέρμανσης από τα πλέον σύγχρονα. Είναι διώροφο κτίριο και το υπόγειο του, χαρακτηρίζεται πλήρως αξιοποιήσιμο.   

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ο Καλλικράτης που ως γνωστόν συνένωσε το δήμο Αιγείρου μαζί με αυτόν του Νέου Σιδηροχωρίου στο δήμο Κομοτηνής, άφησε πίσω τα σημάδια του. Αποτέλεσμα είναι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις πρώτες εκλογές του Καλλικράτη, στον ισόγειο του πρώην δημαρχείου να στεγάζονται δύο υπάλληλοι του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και άλλοι τέσσερις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, στεγάζεται το δεύτερο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».  Δηλαδή, τρεις εργαζόμενοι που εξυπηρετούν περιστατικά στον οικισμό Φαναρίου και άλλες περιοχές και στον ίδιο όροφο εργάζεται και ο ανταποκριτής του ΟΓΑ, ο οποίος εξυπηρετεί τις περιοχές Μέσης, Φαναρίου, και Καλλίστης. Την ιδιότητα ανταποκριτή του ΟΓΑ έχει και ένας από τους δύο υπαλλήλους του ΚΕΠ, που εξυπηρετεί τις περιοχές  Αιγείρου, Μελέτης και Μεσούνης.  Φυσικά στο πρώην δημαρχείο Αιγείρου βρίσκεται η έδρα του πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου Γιώργου Ραχμανίδης.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 

Η ερήμωση του κτιρίου, προκάλεσε σκέψεις για αξιοποίηση του. Από εδώ και πέρα στόχος είναι, η αξιοποίηση του πρώην δημαρχιακού καταστήματος, μετέφερε στο «Χ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου Γιώργος Ραχμανίδης. Κατά τον ίδιο στο χώρο θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ο ΕΛΓΑ, καθώς εκεί θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια, οι αγρότες. «Θέσεις στάθμευσης υπάρχουν, μπορούν να έρθουν και με τα ρούχα της δουλειάς και να κάνουν τη δουλειά τους ήσυχα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχμανίδης. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, συμπλήρωσε, ωστόσο αυτό που φρενάρει τους αρμόδιους, είναι η έλλειψη κονδυλίων και η απροθυμία ορισμένων υπαλλήλων να μετακινηθούν εκτός Κομοτηνής. 

ΊΔΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 

Για τον κ. Ραχμανίδη, είτε το πρώην δημαρχιακό κατάστημα λειτουργεί με πέντε,  είτε με δέκα υπαλλήλους, τα λειτουργικά έξοδα είναι τα ίδια.  Άρα όπως είπε, «θα πρέπει να μεταφερθούν και άλλες υπηρεσίες. Αυτό είναι δύσκολο και ως προς τους υπαλλήλους, διότι δε θέλουν φύγουν από την πόλη και να ξεμακρύνουν λίγα χιλιόμετρα και να πάνε στην Αίγειρο, αλλά όταν δοθεί η εντολή θα υπακούσουν. Τι προτιμάμε να νοικιάζουμε κτίρια στην Κομοτηνή ή να εκμεταλλευτούμε κτίρια τα οποία είναι μέσα στην πόλη; Να νοικιαστούν και να έχει κάποια έσοδα ο δήμος και να έχουμε το πρώην δημαρχείο Αιγείρου, που είναι εντελώς καινούριο, τελείως εγκαταλελειμμένο και άδειο». Πάντως παρά την μεταφορά της πλειοψηφίας των υπηρεσιών στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι του πρώην δήμου Αιγείρου εξυπηρετούνται τις περισσότερες φορές από τα ΚΕΠ. «Απλώς ένα πιστοποιητικό, ή μια ληξιαρχική πράξη μπορεί να το πάρει και από το ΚΕΠ και στέλνεται αίτημα στο δήμο Κομοτηνής, από όπου το λαμβάνει αργότερα. Εάν δεν θέλει να περιμένει κάποιες ώρες ή μία μέρα, πάει στην Κομοτηνή και το λαμβάνει από το δημαρχείο».  

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr