Άγνωστοι αγοράζουν το χρυσάφι της Ροδόπης | xronos.gr
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Άγνωστοι αγοράζουν το χρυσάφι της Ροδόπης

23/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Μέσα σε δωμάτια ξενοδοχείου με διαδικασίες... «fast track» ΡΕΠΟΡΤΑΖ Όλγα Τσιούλφα

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Αυτό είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Η κρίση όμως γίνεται και η αιτία να αναπτυχθεί το παραεμπόριο. Παίρνει διάφορε μορφές, γιγαντώνεται και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, εάν πολύ γρήγορα δεν αντιδράσουν οι μηχανισμοί ελέγχου, που θα το πατάξουν. Και επειδή η Ελλάδα δεν φημίζεται γι΄ αυτό, αλίμονο σε όσους πέσουν θύματα απατεώνων. Ο πρόλογος δεν είναι αόριστος, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει ένα πρόβλημα, που για τους περισσότερους είναι άγνωστο, ενώ αρχίζει και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή μας. 

Θύματα του, έχει ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι τρέμοντας τις τράπεζες και επηρεασμένοι από το επισφαλές περιβάλλον που καλλιεργείται μέρα με την ημέρα, προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους.  Υπάρχει και η άλλη κατηγορία, εκείνων των ανθρώπων που για να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα πωλούν ότι έχουν και δεν έχουν, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, μέχρι να περάσει η μπόρα. Έτσι μέσα στην απελπισία τους, ξεπουλούν, παράνομα πολλές φορές, χωρίς αποδεικτικά, παραστατικά που θα τους προστατεύσουν απέναντι στους  ποντικούς που σκοπό έχουν να τους πάρουν ότι έχουν και δεν έχουν, για ένα κομμάτι ψωμί.

Ο λόγος, για ομάδες αγνώστων, που ταξιδεύουν ακόμα και από τη Γερμανία με προορισμό την Κομοτηνή και άλλες πόλεις της χώρας,  με σκοπό να αγοράσουν κοσμήματα, αφού πρώτα ειδοποιήσουν για την παρουσία τους, τα υποψήφια θύματα τους. 

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ 

Αυτή την απίστευτη αποκάλυψη έκανε στο «Χ», ο πρόεδρος του σωματείου χρυσοχόων, της Κομοτηνής, Χουσεΐν Καρά, υποστηρίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στην περιοχή μας, τους τελευταίους μήνες δρουν ομάδες ανθρώπων που έρχονται μόνο και μόνο για να αγοράσουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείο, τα κοσμήματα που θα τους φέρουν τα θύματα τους. Το ερώτημα είναι πως δρουν και κανείς δεν αντιλαμβάνεται τίποτα; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον κ. Καρά, ο οποίος επισημαίνει ότι έρχονται, μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια σε γειτονιές της πόλης και δίνουν ραντεβού σε συγκεκριμένο μέρος για τη συναλλαγή. 

Ο Χουσεΐν  Καρά μαζί με τη σύζυγο του Σουκριέ  

Τις περισσότερες φορές όλα γίνονται μέσα σε μόλις μία ημέρα, αφού οι υποψήφιοι «πελάτες», ανταποκρίνονται αμέσως στο κάλεσμα, δίνοντας τα κοσμήματα τους, για να λάβουν το αντίτιμο που τους αναλογεί. Κρούσματα τέτοιου είδους συναλλαγής,  έχουν διαπιστωθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, πρόκειται  για Ελληνογερμανούς που ταξιδεύουν ειδικά γι΄αυτό το σκοπό στην Ελλάδα,  υποστήριξε ο κ. Καρά. Επίστησε την προσοχή στους πολίτες, καλώντας τους να μην εμπιστεύονται αγνώστους, που κάνουν συναλλαγές στο σκοτάδι, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά. «Έρχονται και από ξένες χώρες, μέχρι και Γερμανοί πέρασαν από την πόλη μας, από Θεσσαλονίκη, Λάρισα… Εμείς ξέρουμε ότι είναι παράνομη η συναλλαγή τους, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, δεν καταφέραμε να το ψάξουμε. Το έχουμε καταγγείλει και τελικά δεν μας ήρθαν απαντήσεις». 

ΝΑ  ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ 

Στον κλάδο των 38 χρυσοχόων που δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή, η κρίση ήρθε χρόνια πριν χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Πριν  δεκαπέντε χρόνια ξεκίνησε είπε ο κ Καρά, εξηγώντας ότι, «άλλαξαν τα γούστα, οι εποχές που ο κόσμος επένδυε στα χρυσαφικά». Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα και το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων. Ένας συνάδερφος συνταξιοδοτήθηκε και άλλοι τρεις έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους οριστικά, είπε ο κ. Καρά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι περισσότεροι προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του, αναζητά λύσεις για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Έτσι λόγο κρίσης, ζητά πολλές φορές να μετατρέψει χρήματα σε λίρες, κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι κοσμηματοπώλες της περιοχής, ανέφερε. Έτσι πολλοί καταφεύγουν στους αγνώστους που είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Όσον αφορά στη μετατροπή χρημάτων σε λίρες από κοσμηματοπώλες,  «αυτό στην Κομοτηνή δε γίνεται, όπως ακούμε να λένε, δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή μας. 

Πάντως κάνουμε εξυπηρετήσεις,  εάν θελήσει ο πελάτης τα ανταλλάσσουμε με άλλα κοσμήματα ή και με χρήματα, υπάρχουν συνάδελφοι που τα παίρνουν, μετατρέπονται, λιώνουν, ξαναγίνονται, με τιμολόγιο όλα κανονικά και νόμιμα». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr