Ανταρσία δημάρχου Νέστου κατά του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση απορριμμάτων | xronos.gr
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανταρσία δημάρχου Νέστου κατά του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση απορριμμάτων

04/07/12 - 0:00

Μοιραστείτε το

Ο Σάββας Μιχαηλίδης είπε πως μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, θα αναληφθεί η διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Νέστου Αντιδρά στη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στα όρια του Δήμου

Την πρόθεσή του, να μην επιτρέψει τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στα όρια του δήμου Νέστου, εξέφρασε ο δήμαρχος της περιοχής Σάββας Μιχαηλίδης στην παρέμβαση του, στο περιφερειακό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας στην Κομοτηνή. Αφορμή, στάθηκε η επερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τη μονάδα επεξεργασίας και του ΧΥΤΥ στο νομό Καβάλας, η Λαϊκή Συσπείρωση και για το λόγο αυτό ξεκίνησε μία μαραθώνια συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, με τον περιφερειάρχη μάλιστα να δηλώνει ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Στην επερώτηση τους, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας, έκαναν γνωστό ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάιου, η κυβέρνηση Παπαδήμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου προχώρησαν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της λεγόμενης «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)» στο Νομό Καβάλας (Ο.Ε.Δ.Α. δυτικού τομέα), χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης όπως επεσήμαναν, δεν έχουν εκφραστεί, παρόλο που ρωτήθηκαν, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Παράλληλα έκαναν αναφορά στις αντιρρήσεις των κατοίκων της Καβάλας που ζητούν η περιοχή τους να μη φιλοξενήσει το ΧΥΤΥ και τη μονάδα επεξεργασίας. Με το δεδομένο, ότι το περιφερειακό συμβούλιο όταν συζήτησε το θέμα πριν από ένα χρόνο περίπου, δεσμεύτηκε ότι τίποτε δεν θα προχωρήσει ενάντια στη θέληση των κατοίκων, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Περιφέρειας σχετικά με την υπόθεση αυτή. Παράλληλα ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το εξής θέμα: «Ενημέρωση για τις απόψεις του δήμου Νέστου και των κατοίκων του Ξεριά και του Γέροντα Νέστου, για το ενδεχόμενο εγκατάστασης εργοστασίου σκουπιδιών και χωματερών στην περιοχή τους». 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΣΤΟΥ 

Ο δήμαρχος Νέστου, κατά την παρέμβαση του, δεν στάθηκε μόνο στις αντιρρήσεις αλλά και στη πρόθεση του να προχωρήσει εναλλακτικό σχέδιο, ώστε η περιοχή να απεμπλακεί από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Εξάλλου όπως είπε, δίνεται μία τέτοια δυνατότητα πλέον στους δήμους που το επιθυμούν να μην συμμετάσχουν αναγκαστικά, στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Όποιος νομίζει ότι εμείς δώσαμε λευκή επιταγή «πλανάται πλάνην οικτράν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι προσέβαλλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς η περιοχή στην οποία αναμένεται η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας, εκτός των άλλων, αποτελείται όπως υποστήριξε, από δημοτικές εκτάσεις, χωράφια ακτημόνων και δασικές εκτάσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

Κατά τον κ. Μιχαηλίδη, ο Δήμος Νέστου δεν εκφράζει αντιδράσεις, αλλά σχέδιο και μέθοδο, ενώ ζήτησε να τηρηθούν οι διαδικασίες. Ο Δήμος είναι από εκείνους που αντιλήφθηκαν εξαρχής, όπως ανέφερε, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, και για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία του Δήμου βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου παρουσίασε το εναλλακτικό του σχέδιο, όχι για να διεκδικήσει πόρους, αλλά να του δοθεί το πράσινο φως να υλοποιήσει το σχέδιο που εκπόνησε. Σε αυτήν την προσπάθεια στην περιοχή του Νέστου βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναπτύχθηκαν συνεργασίες μεταξύ των άλλων με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έτσι ώστε να κατατεθεί μία διαφορετική και καινοτόμος πρόταση, που όμως θα δίνει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών που είναι το ζητούμενο. Εκτός από καινοτόμα η πρόταση του κ. Μιχαηλίδη δίνει λύση και διαχειρίζεται χωρίς άλλα υπολείμματα ένα όγκο που παρουσιάζεται στα οργανικά υπολείμματα. Αυτό το εγχείρημα βρίσκει κλειστές πόρτες σχολίασε ο δήμαρχος Νέστου, πρόσθεσε δε ότι, «δεν μπορούν να καταλάβουν ορισμένοι ότι με μεθοδεύσεις και τρικοκοσμικές ή προβλεπόμενες ή προβαλλόμενες λύσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορούν να επιβάλλουν σε κανέναν όσα και αν προσπάθησαν να επιχειρήσουν στο παρελθόν, να μας οδηγήσουν σε μία διαδικασία όπου φερόμαστε να δώσαμε λευκή επιταγή». Ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες δε δέχονται τον περιφερειακό σχεδιασμό. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Επιμένοντας ότι ο Δήμος Νέστου δεν μπορεί να υποχρεωθεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό, αναφέρθηκε σε απόφαση η οποία επιτρέπει σε όποιον Δήμο το επιθυμεί να απεμπλακεί από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία απόφαση περιφερειάρχη ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δίνει στους δήμους την αυτάρκεια, δηλαδή να μπορεί ο κάθε δήμος να δημιουργήσει δικές του υποδομές, να διαχειρίζεται τα δικά του απορρίμματα». Αυτό είναι που θέλει και ο Δήμος Νέστου ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαηλίδης. Όσον αφορά στο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, τόνισε ότι ήδη έχει κατατεθεί έτοιμη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να διαχειριστεί τα δικά του οργανικά υπολείμματα παράγοντας πέλετ από αυτά, στο χώρο που ήδη σήμερα λειτουργεί ως ΧΑΔΑ μετά την αποκατάσταση του. Αυτή είναι η πρόταση που σκοντάφτει στον περιβόητο, όπως τον χαρακτήρισε περιφερειακό σχεδιασμό, αν και όπως τόνισε είναι μέρος του. 


ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Περαιτέρω ο δήμαρχος Νέστου, εκτίμησε ότι αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης παρόμοιων υποδομών και σε άλλες περιοχές της χώρας και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται να μπει σε εφαρμογή. «Ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι μία πρόταση η οποία λειτουργεί υπέρ του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, αφού θα λειτουργήσει ως μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πολύ σύντομα». Όσον αφορά τέλος στους πόρους, δεν απαιτούνται σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αφού πρόθεση του είναι να προχωρήσει το σχέδιο μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ). «Δεν χρειαζόμαστε χρήματα και ούτε ζητάμε από αυτά τα εκατομμύρια τα οποία έχουν εγκριθεί εδώ και έξι χρόνια και δεν έχουν προχωρήσει», είπε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μόλις διάστημα 8 μηνών για να αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, αρκεί να έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Καταλήγοντας ο δήμαρχος Νέστου δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει εξηγώντας μάλιστα ότι δεν είναι το πρώτο πρωτοπόρο σχέδιο που εκπονεί ο Δήμος, αφού ήδη έχει ξεκινήσει την εκμετάλλευση της γεωθερμίας ως μοναδικός δήμος στην Ελλάδα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.  

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και την ανακύκλωση έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η ανακύκλωση και ο στόχος για διαχείριση των απορριμμάτων με όρους περιβαλλοντικού σεβασμού, αφήνει πλέον στο παρελθόν τις χωματερές, αλλά και την επιβάρυνση των οικοσυστημάτων και της δημόσιας υγείας. Και αυτό γιατί, ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ Κυριάκος Χαρακίδης ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης - προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης ύψους 21.570.000 ευρώ. Συγκεκριμένα θα γίνει προμήθεια του εξής εξοπλισμού:

▶ 35 Απορριμματοφόρα 16 κ.μ.
▶ 4.000 πλαστικοί κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών
▶ 4 Σχίστες σάκων
▶ 6 Τεμαχιστές ογκωδών αντικειμένων
▶ 6 Διαχωριστές απορριμμάτων δύο ρευμάτων (περιστροφικά κόσκινα επί τροχήλατου πλαισίου)
▶ 3 Πρέσες – Δεματοποιητές
▶ 3 Ελαστιχοφόροι φορτωτές με ειδική εξάρτηση για μεταφορά δεμάτων
▶  6 Τεμαχιστές κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων
▶ 6 Συστήματα αερόβιας επεξεργασίας (κομποστοποιητές)
▶ 6 Διαχωριστές απορριμμάτων (περιστροφικά κόσκινα επί τροχήλατου πλαισίου)
▶ 6 Ελαστιχοφόροι φορτωτές με κάδο γενικής χρήσεως με δόντια

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr