Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Την ασφάλεια των παιδιών τους ακόμα και τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους, έθεσαν σαν επιχειρήματα οι διαμαρτυρόμενοι αλλά δεν έπεισαν Ανεγέρθηκε τον 14ο αιώνα, λειτούργησε μέχρι περίπου δεκαετία του ’80, αλλά κατεδαφίστηκε το 1989 όταν θεωρήθηκε ετοιμόρροπος και επικίνδυνος Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες των κατοίκων προσπάθησε να εξηγήσει ότι πρόκειται για ένα μνημείο, η χρήση του οποίου καμία σχέση δεν έχει με αυτή που γίνεται στα τεμένη Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Η ανάδειξη ενός μνημείου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και αποδεικνύει τον πλούτο των θρησκειών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, συνάντησε τις αντιδράσεις κατοίκων ενός οικοδομικού τετραγώνου. Ο λόγος για τον μοναδικό τεκέ της Κομοτηνής που ιδρύθηκε περί τα τέλη του 14ου αιώνα από τον δάσκαλο του σουφισμού Μπαμπά και εντάσσεται στους θρησκευτικούς – λατρευτικούς χώρους των αλεβιτών µπεκτασήδων της Θράκης. Ο «Χ» με δημοσίευμα του στις 11 Ιουλίου του 2012 είχε αναδείξει το θέμα προβάλλοντας την αίτηση προς το Δήμο Κομοτηνής, με την οποία ουσιαστικά άνοιξε ξανά ο φάκελος «τεκές», η οποία και προερχόταν από τη διαχειριστική επιτροπή μουσουλμανικής περιουσίας.
ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το θέμα είχε απασχολήσει τότε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του λατρευτικού χώρου. Εν συνεχεία είχε δημοσιευτεί στον Τύπο και στο δημοτικό κατάσταση η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, η υπ’ αριθμόν 198/2012, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ.8 της ΖΕΠ πόλης Κομοτηνής (περιοχή Νέας Μοσυνούπολης), σε ακίνητο του βακουφίου ιερού τεμένους «Εσκί Τζαμί». Με την εν λόγω απόφαση γινόταν ο χαρακτηρισμός του χώρου, όπου προβλέπεται η ανέγερση κοινωφελούς κτιρίου, ενώ καθορίζονται και οι όροι δόμησης ως εξής: κάλυψη οικοπέδου 11%, Σ.Δ. 0,11. Μέγιστο ύψος 3,30 + 1,50 στέγη, σύμφωνα με το από 18-5-2012 τοπογραφικό διάγραμμα της Φωτεινής Αντωνιάδου, τοπογράφου μηχ/κου του τμήματος Πολεοδομίας & Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κομοτηνής.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Στην απόφαση αυτή δεν υπήρξε καμία αντίθετη φωνή, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οπότε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής παρέστη αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται ο τεκές για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Η ένσταση των κατοίκων στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ήταν το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης. Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης θύμισε σχετικά το ιστορικό της ομόφωνης απόφασης και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Γρηγόρη Σεμπελίδη γενικό διαχειριστή του οικοδομικού τετραγώνου 8, όπου βρίσκεται ο τεκές. Ο κ. Σεμπελίδης ανέγνωσε σημεία της ένστασης λέγοντας ότι η ανέγερση ενός λατρευτικού χώρο θα οδηγήσει στη μείωση της αξίας των ακινήτων, σε μία περιοχή μάλιστα που διαθέτει από τα ακριβότερα ακίνητα. Παράλληλα σημείωσε ότι ο τεκές δε θα είναι ένα μνημείο, αλλά ένας χώρος καθημερινής χρήσης. Τέλος έθεσε το ερώτημα αν υπάρχουν αλεβίτες στη Ροδόπη και πόσος είναι ο αριθμός του. «Εμείς είδαμε μία επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου, δεν γνωρίζαμε τίποτα για τεκέ ή χώρο λατρείας», είπε με τη σειρά της η Γεωργία Υφαντίδου κάτοικος της οδού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος των διαχειριστών των πολυκατοικιών, σημειώνοντας πως «προσπαθούν να αναστηλώσουν κάτι όχι για να είναι απλά ένα μνημείο, αλλά θα είναι επισκέψιμο από όλους, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο διαθέτει χώρους διαμονής, λατρείας και συνεστίασης». Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε και η Ευαγγελία Κοψαλίδου κάτοικος της περιοχής καλώντας τα μέλη της δημοτικής αρχής πρώτα να επισκεφτούν το σημείο και στη συνέχεια να αποφασίσουν.
ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες των κατοίκων προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για ένα μνημείο, η χρήση του οποίου καμία σχέση δεν έχει αυτή που γίνεται στα τεμένη. Σημείωσε επίσης ότι η αίτηση για χρήση του χώρου κατατέθηκε από έναν επίσημη φορέα του κράτους, τη Διαχειριστική Αρχή Μουσουλμανικής Περιουσίας, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απασχολήσει αρνητικά τις τοπικές Αρχές.
Έκανε γνωστή επιπλέον στο σώμα αλλά και στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους την ύπαρξη ενός εγγράφου του γενικού γραμματέα θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος κάνει λόγο για μία αξιέπαινη ενέργεια εκ μέρους του Δήμου που συνεισφέρει θετικά στην ανάδειξη μιας διαφορετικής εικόνας της χώρας μας, από αυτή που παρουσιάζουν ξένα ΜΜΕ. «Αρκετοί από τους κατοίκους δεν ήταν ορθώς πληροφορημένοι για το τι θα συμβεί στο χώρο, είχαν στο μυαλό τους ένα τέμενος με μιναρέ όπου θα βγαίνει ο χότζας. Όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, είναι ένα κτίριο περιορισμένο ίδιο με αυτό που προϋπήρχε το οποίο έχει τη σύμφωνη γνώμη και μάλιστα την επιβράβευση του αρμόδιου γενικού γραμματέα θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος.
Πάντως για την ιστορία οι τεκέδες τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα από λειτουργικής απόψεως διαθέτουν συγκεκριμένους χώρους. Στο επίκεντρο του κτιρίου βρίσκεται η αίθουσα προσευχής και λατρευτικών συνάξεων, υπάρχει επίσης χώρος φιλοξενίας, χώρος συνάθροισης και βιβλιοθήκες και διάφοροι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΕΝΣΤΑΣΗ
Διχασμένα εμφανίστηκαν και τα μέλη της αντιπολίτευσης, παρόλο που αρχικά είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για την απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου. Πρόταση να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή για να εξετάσει το θέμα και γίνει δεκτή η ένσταση των κατοίκων, κατέθεσε ο Δήμητρης Κοτσάκης. Να επανεξεταστεί το θέμα ζήτησε και ο Νεκτάριος Δαπέργολας δικαιολογώντας ότι εξαρχής είχε ψηφίσει θετικά γιατί δεν υπήρχαν αντιδράσεις.
Ενοχλημένη από την έκβαση της συζήτησης, εμφανίστηκε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου σημειώνοντας πως αυτός ο τεκές υπάρχει εδώ και 500 και δεν είναι τζαμί, δεν έχει ιμάμη, ούτε πέντε φορές την ημέρα προσευχή. Μετά από δίωρη συζήτηση, η οποία πολλές φορές εκτραχύνθηκε, αφού οι κάτοικοι δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του δημάρχου, τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η ένσταση τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και η απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου για την αναστήλωση του τεκέ παραμένει σε ισχύ.
Η τελική απόφαση ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου θα αποσταλούν και οι ενστάσεις των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News