Bεντέτα στο μαχαλά με νεκρό 28χρονο περαστικό | xronos.gr
ΣΕ ?ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΜΑΧΑΛΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ KOMOTHNH

Bεντέτα στο μαχαλά με νεκρό 28χρονο περαστικό

05/10/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Για τα μάτια της 16χρονης Σουνάι ο καβγάς των δύο οικογενειών Μια βεντέτα που την ζει όλος ο μαχαλάς στο τέρμα Αδριανουπόλεως, αλλά δε επεμβαίνει κανένας και διαρκεί Μια βεντέτα που την ζει όλος ο μαχαλάς στο τέρμα Αδριανουπόλεως, αλλά δε επεμβαίνει  κανένας και διαρκεί Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Έπεσαν 200 σφαίρες γινόταν ανταλλαγή πυρών κανένας δεν είναι σε θέση να περιγράψει με σαφήνεια ποιος πυροβολούσε ποιον. Όλοι όμως μιλούν για μια βεντέτα που υπάρχει για τα μάτια της 16χρονης Σουνάι που την διεκδικούσε ο νεαρός γόνος μιας οικογένειας αλλά η ίδια τον περιφρόνησε κι επέλεξε να παντρευτεί τον γιο της άλλης οικογένειας... 
Από τότε υπάρχουν διαρκείς αψιμαχίες, φραστικές αντεγκλήσεις, ξυλοδαρμοί, αλλά και πυροβολισμοί. Κανένας δεν θέλει να υπάρχει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν γίνεται και τίποτα. Βρεθήκαμε στον μαχαλά μετά τον θανάσιμο τραυματισμό χθες βράδυ ενός 28χρονου πατέρα, ο οποίος απλά όταν άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε από το σπίτι του στην οδό Αδριανουπόλεως στον ονομαζόμενο «Τενεκέ μαχαλά» Κομοτηνής να δει τι συμβαίνει και τα σκάγια τον γάζωσαν στο κεφάλι και το στήθος. Δεν εμπλεκόταν πουθενά, ήταν ένα αθώο θύμα. 
«Έφυγε τζάμπα τζαμπαντάν θα μας πουν» οι άνθρωποι. Οι νέοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με τον Γιάννη Δημόπουλο πρόεδρο των Ελλήνων Ρομ να μαζέψουν ταυτότητες, να συγκεντρωθούν, να μιλήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι, να βρεθούν με τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης  και να υπάρξει ένα κλίμα ηρεμίας. «Εμείς μαζεύουμε χρήματα για να τον σηκώσουμε, να κάνουμε την κηδεία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Σκεφτόμαστε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Και οι αστυνομικοί ψυχή κουβαλούν οι άνθρωποι, το σκεφτόταν να μπουν στο μαχαλά, και με το δίκιο τους. Ένας αδικοχαμένος έφυγε με δύο παιδάκια. Αν είναι δυνατόν και ζούμε στο 2012».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Θράκης και διασποράς Αχμέτ Μουφίτ μιλά με λύπη για το θλιβερό συμβάν. «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αντεγκλήσεις. Άδικα πέθανε ένα άγιο παλικάρι που δεν έφταιγε σε τίποτα. Όλοι φοβούνται να μην γίνει άλλο φονικό και δικαιολογημένα. Το θέμα είναι να δε το κράτος το πρόβλημα να δικάσουν τους υπαίτιους, να σταματήσουν. Να μην έχουμε κι άλλα θύματα.

Στον οικισμό όλοι είναι έξω από το σπίτι του αθώου θύματος. Κλαίνε μοιρολογούν  τον άδικο χαμό του. Ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Υπάρχουν έντονες συζητήσεις και οι μεγαλύτεροι κάθονται οκλαδόν στην αυλή και κατά μήκος του δρόμου περίλυποι. Η αγανάκτηση είναι έκδηλη να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά.
«Αν δεν υπήρχε ο αγώνας Ολυμπιακού –Άρσεναλ μπορεί να είχαμε και δέκα θύματα ευτυχώς όλοι έβλεπαν τον αγώνα», μας λέει ο νεαρός συγγενής του θύματος που περιγράφει στιγμή προς στιγμή την εικόνα στον μαχαλά. Σε άλλο σημείο γιόρταζαν με όργανα τα γενέθλια ενός μικρού κοριτσιού και γινόταν τελετή κνα, και μόλις τέλειωσαν τα γλέντια, άρχισαν οι πυροβολισμοί. Όλοι κρύφτηκαν δεν έβλεπαν πρόσωπα, μόνο άκουγαν τρομοκρατημένοι, έτσι δεν ήταν σε θέση να περιγράψουν αυτόπτες μάρτυρες στις αστυνομικές αρχές τί συνέβη ακριβώς. Τραυματίστηκαν πάντως έξι άτομα μεταξύ των οποίων κι ένα δεκάχρονο παιδί που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κομοτηνής κι έφυγαν, θα πει ο διοικητής Ηρακλής Χατζηνέστωρος. Όλοι είχαν τραύματα από σκάγια κυνηγετικού όπλου  και ήταν ελαφρά, ενώ ο βαρύτατα τραυματισμένος δέχθηκε σκάγια διάσπαρτα στο κεφάλι και κατέληξε στο χειρουργείο.
Η κηδεία του 28χρονου Αχμέτ Ρασήμ θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι. Η κατάσταση στο οικισμό είναι έκρυθμη. 
Η αστυνομία κάνει έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων. Ο οικισμός έχει όπλα είναι άραγε νόμιμη η κατοχή τους ακόμη και των κυνηγετικών καραμπίνων; Επιβάλλεται να γίνει μια έρευνα λέει ο Συμεών Xαϊρεσούν που φοβάται για την ζωή των δικών του μελών της οικογένειάς του. Δεν μπορεί αυτοί να μαλώνουν και να κινδυνεύουμε όλοι οι άλλοι… Παιδιά μεγαλώνουμε. Δηλαδή θα μαλώσουμε δυο άτομα και θα βγάζουμε όπλα; Ανήκει στις λογικές φωνές του οικισμού, είναι προβληματισμένος. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στην μέση να τους μιλήσουμε όταν κρατούν όπλα. Δεν θέλουμε να μαλώνουν», λέει φοβερά προβληματισμένος.
Από την πλευρά της οικογένειας Σωτηρίου μας δείχνουν τους τραυματισμούς με σκάγια των γυναικών της οικογένειας. Σηκώνουν τα φουστάνια και τις βράκες και βλέπουμε τα πόδια ή το στήθος διάτρητα από σκάγια. Φοβηθήκαμε και δεν πήγαμε στο νοσοκομείο εξομολογούνται. Στην οικογένειά τους ανήκει η 16χρονη νύφη, Σουνάι που την διεκδικεί η άλλη πλευρά. Το κορίτσι είναι φοβισμένο και τραυματισμένο και το ίδιο. Σήμερα με τον δικηγόρο τους θα πάνε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη για να αποτυπωθεί και η δική τους κατάσταση. Φιλήσυχοι άνθρωποι δεν έχουν απασχολήσει τις δικαστικές αρχές όπως θα πουν δεν είχαν ούτε έχουν όπλα, δεχθήκαν επίθεση όπως υποστηρίζουν. 
Την αλήθεια δεν είμαστε σε θέση να την αποτυπώσουμε μέσα από ένα ρεπορτάζ. Το ποιος φταίει για ότι έγινε και θα το φονικό είναι κάτι που θα το αναδείξει η έρευνα των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Στο τέρμα Αδριανουπόλεως ζουν πάνω από 2000 κάτοικοι σε μια υποβαθμισμένη περιοχή με δίχως τουαλέτες, με κοινόχρηστες βρύσες και τα στοιχειώδη ενώ εκκρεμεί χρόνια η μεταστέγασή τους σε άλλη περιοχή με την κατασκευή σπιτιών από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εθνική συμμετοχή. Τώρα με την οικονομική κρίση στην χώρα μας ακόμη και αυτά τα προγράμματα χτυπούν πίσω. Το αστυνομικό δελτίο αρκείται απλά να περιγράψει το συμβάν και να αναφέρει ότι διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr