Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Η οικονομική δυσπραγία δυσχεραίνει την ολοκλήρωση του δρόμου
Τη στασιμότητα του έργου και την οικονομική δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι όντας 7 μήνες απλήρωτοι, διαπίστωσε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης σε προχθεσινή του επίσκεψη στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα. Η γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχει σαν αποτέλεσμα οι εργασίες να έχουν σταματήσει, μία πραγματικότητα την οποία επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης μιλώντας στο «Χ», «βρέθηκε την Τετάρτη στο κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία ? Μάκαζα για να δω την πορεία του έργου και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις κατολισθήσεις.
Η ποιότητα του έργου είναι εξαιρετική και αυτό έχει συνομολογηθεί από όλους. Παρότι εμείς δεν έχουμε ως Περιφέρεια την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου, την έχει η Εγνατία Α.Ε., διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα είναι η οικονομική στασιμότητα. Υπάρχουν άνθρωποι εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν 7 μήνες. Μάλιστα έχουμε πολλές φορές εκτεθεί εξαγγέλλοντας ημερομηνίες ολοκλήρωσης του».
ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
Για στάση εργασιών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών. «Πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν τρέχει η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά διαστήματα που έχουν εξαγγελθεί. Ξέρετε ότι την λειτουργία του κάθετου άξονα την αναμένει πλέον ως τουριστική έκφραση όλη η περιφέρεια». Η παράδοση του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα μέχρι το τέλους του 2012, αλλά χωρίς στο έργο να περιλαμβάνεται το τελευταίο πεδινό τμήμα των 9 χιλιομέτρων, είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη στη διάρκεια επίσκεψης στην Κομοτηνή και στον κάθετο άξονα.
ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΟΜΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Όπως είχε γίνει γνωστό τότε το συνολικό κόστους το έργου επί ελληνικού εδάφους θα ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση του γινόταν από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών, αλλά η πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτήθηκε, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τις κατολισθήσεις, αλλά και με τα νέα τεχνικά στοιχεία που δεν υπήρχαν στις αρχικές μελέτες του ορεινού τμήματος, όπως και με τις αναγκαίες αλλαγές στο νότιο τμήμα κόστους 30 εκ. ευρώ, θα γινόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το γεγονός ότι έπρεπε να διοχετευτούν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου από εθνικούς πόρους κατέστησε ακόμη πιο δυσχερή την χρηματοδότηση, είχε παραδεχτεί ο υφυπουργός, αλλά είχε διαβεβαιώσει χαρακτηριστικά, «σε συνεργασία με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αποφασίσαμε ότι η χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του άξονα είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ροή της χρηματοδότησης».
Η χρηματοδότηση, όπως η πραγματικότητα αποδεικνύει δεν εξασφαλίστηκε, με αποτέλεσμα να έργο να έχει «παγώσει» και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Τους λόγους της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση θα αναζητήσει την επόμενη εβδομάδα σε επαφές του στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, επιζητώντας την άμεση λύση.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News