Επετειακή γκλάμουρ αποφοίτηση μαθητών του μειονοτικού λυκείου | xronos.gr
Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ

Επετειακή γκλάμουρ αποφοίτηση μαθητών του μειονοτικού λυκείου

22/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Πήραν το απολυτήριο οι 65 από τους 70 μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους θα συνεχίσουν με σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Χρηματικά βραβεία παρέδωσε στους τρεις πρώτους μαθητές για τις επιδόσεις τους ο Φαΐκ Μπεσίμογλου Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων λειτουργίας του μειονοτικού γυμνασίου – λυκείου Κομοτηνής (Τζελάλ Μπαγιάρ), που λειτουργεί από το 1952, συνέπεσε η ένατη κατά σειρά τελετή των αποφοίτων, η οποία φιλοξενήθηκε στο κέντρο Ποσειδώνιο το βράδυ της Τετάρτης. Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μία πραγματική πασαρέλα αφού τα κορίτσια συναγωνίζονταν η μία την άλλη στην ομορφιά επιλέγοντας εντυπωσιακά φορέματα και χτενίσματα ειδικά για την ημέρα. Άλλες επέλεξαν να ντυθούν πιο παραδοσιακά διαλέγοντας μακριά φορέματα και φορώντας μαντίλα, αλλά σε έντονα χρώματα και στολισμένη με κοσμήματα ή άλλους είδους αξεσουάρ, όπως ακριβώς επιβάλλει η μόδα στη γειτονική Τουρκία. 


Οι νεαρές κοπέλες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον με τις στυλιστικές τους επιλογές σε σχέση φυσικά με τα αγόρια που ήταν πιο απλά ντυμένα. Συνοδευόμενοι από γονείς, συγγενείς και φίλους κατέφθαναν οι απόφοιτοι στο χώρο της τελετής και σχημάτισαν πηγαδάκια συζητώντας τις λεπτομέρειες της βραδιάς αλλά και σχολιάζοντας, τουλάχιστον τα κορίτσια, τι φόρεμα φορούσε η καθεμία. Εισέπρατταν σχόλια θαυμασμού και αντίστοιχα τα ανταπέδιδαν. 

Εξαιρετικές εμφανίσεις των κοριτσιών που θύμιζαν πασαρέλα

Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε φέτος για 9η συνεχή χρονιά. Είναι μία εκδήλωση που έγινε παράδοση είπε ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Μεχμέτ Ισμαήλ, σημειώνοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που έχει το σχολείο στη μόρφωση των παιδιών και κατά συνέπεια στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. «Δεν είναι πολυτέλεια το σχολείο, αλλά ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε στους απόφοιτους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Εξαιρετικές εμφανίσεις των κοριτσιών που θύμιζαν πασαρέλα

Την υπόσχεση ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα είναι δίπλα στους μαθητές σε κάθε τους προσπάθεια ακόμα και μετά την αποφοίτηση έδωσε ο διευθυντής Μεχμέτ Τουνάλ. Παράλληλα ευχαρίστησε για την 35χρονη παρουσία τους στο μειονοτικό σχολείο τις καθηγήτριες Στέλλα Καλπάκη, Κάλλη Κετιπίδου, Φανή Βελονοπούλου και Γερακίνα Ζαφειρίου, οι οποίες συνταξιοδοτούνται και από τον Σεπτέμβριο δεν θα ανήκουν πλέον στο εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου. 


ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΟΙ 65 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 70

Φέτος αποφοίτησαν 65 παιδιά από τα συνολικά 70 που φοίτησαν. «Το νόημα της αποφοίτησης είναι να δείξουμε ότι η μειονοτική εκπαίδευση προσπαθεί και αγωνίζεται», είπε ο Μάρκος Χριστοδουλόπουλος, υποδιευθυντής του μειονοτικού γυμνασίου λυκείου Κομοτηνής αναγνωρίζοντας το δύσκολο και σύνθετο εκπαιδευτικών και μαθητών.«Το αποτέλεσμα είναι θετικό και για τη μειονότητα και για τη Θράκη και για την πατρίδα. Υπάρχει αποτέλεσμα, εμείς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο ότι υπάρχει βελτίωση στην ελληνομάθεια των παιδιών και γενικότερα στις επιδόσεις τους. Εκείνο που μας δίνει θάρρος είναι ότι τα παιδιά αγαπούν το σχολείο και ανοίγονται στην κοινωνία».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

Το ερώτημα είναι από τα 65 παιδιά που πήραν το απολυτήριο, ποια θα συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την απάντηση είχε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, αφού τόνισε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως είπε, «από τα 65 τα 50 παιδιά ίσως και παραπάνω θα ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα 60% μάλλον θα πάει στην Τουρκία. Θα δουν βέβαια αρχικά αν τους βολεύουν οι πόλεις. Τα παιδιά από τη μειονότητα από όσο έχω καταλάβει ενδιαφέρονται για σπουδές σε συγκεκριμένες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σμύρνη, Αδριανούπολη και για την Άγκυρα, αλλά οι προτεραιότητες τους είναι οι πρώτες τέσσερις». Πάντως, ακόμα και στην Τουρκία η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θεωρείται παιχνιδάκι, ενώ για τους μαθητές της μειονότητας, η Ελλάδα είναι ευκολότερος στόχος  λόγω της ευνοϊκής ποσόστωσης. Στην Τουρκία, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, «τα πράγματα δυσκολεύουν. Πλέον το τουρκικό υπουργείο παιδείας ζητάει τους βαθμούς των μαθημάτων σε όλο το λύκειο, περνάει τα παιδιά από συνέντευξη και μετά ικανοποιεί τα αιτήματα. Στις δε λεγόμενες ιδιαίτερα καλές σχολές ακούγεται ότι τα πράγματα στην Τουρκία θα δυσκολέψουν. 
Στην Ελλάδα, λόγω της ποσόστωσης τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, υπάρχει μια ροή προς τα ελληνικά πανεπιστήμια κυρίως Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Την Αθήνα την επιλέγουν κάποια παιδιά αλλά όχι όλα, την Πάτρα λιγότερα, την Κρήτη ακόμη λιγότερα. Στην Κομοτηνή θα ήθελαν πολλοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αν μπορούσαν να βγουν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά αυτά με την ποσόστωση στην Κομοτηνή, θα το προτιμούσαν πολλά παιδιά». 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 

Αναμνηστικοί έπαινοι δόθηκαν στους 65 απόφοιτους της φετινής χρονιάς. Νωρίτερα ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Νίκος Παπαγεωργίου έδωσε τις ευχές τους σε όλους τους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους και επισήμανε ότι η μειονοτική εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Παρότρυνε τα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς και, όπως χαρακτηριστικά είπε, να γίνουν ο συνδετικός κρίκος για την ελληνοτουρκική φιλία. Πιστός στο ραντεβού του με τους απόφοιτους του μειονοτικού σχολείου ήταν και ο παλιός απόφοιτος Φαΐκ Μπεσίμογλου, ο οποίος όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, παρέδωσε χρηματικά βραβεία στους τρεις πρώτους μαθητές. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Καλεσμένοι στην Κομοτηνή 1.400 απόφοιτοι 

Ανοιχτή εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 24 Ιουνίου η σχολική εφορεία

Η συμπλήρωση των 60 χρόνων λειτουργίας του μειονοτικού γυμνασίου ? λυκείου Κομοτηνής θα εορταστεί σε μία ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 24 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του σχολείου η σχολική εφορεία. Το σχολείο εγκαινιάστηκε το 1952 και φέτος μετράει τα 60 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτό η σχολική εφορεία αποφάσισε την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου να καλέσει τους αποφοίτους όλων των ετών αυτών, από το 1959 μέχρι και σήμερα, δηλαδή περίπου 1400 αποφοίτους σε μία εκδήλωση, ένα αντάμωμα αναμνήσεων στην ουσία, που θα δώσει τη δυνατότητα σε παλιούς συμμαθητές να συναντηθούν ξανά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr