Επιβάλλοντας την τάξη σε ?νεκρούς και ζωντανούς | xronos.gr
ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Επιβάλλοντας την τάξη σε ?νεκρούς και ζωντανούς

23/02/12 - 12:00
koimitiria_0_0.jpg

Μοιραστείτε το

Καταρτίζεται νέος κανονισμός λειτουργίας, διεκδικούνται χρήματα για την αγορά τάφων, δημιουργείται νέο οστεοφυλάκιο Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας, δημιουργία νέου οστεοφυλακίου και μηχανοργάνωση, είναι μερικές από τις αλλαγές που συντελούνται στα δημοτικά κοιμητήρια Κομοτηνής. Στον κόσμο της σιωπής επικρατούσε πραγματική αταξία. Αυτό διαπίστωσε ο Γιώργος Λαζαρίδης επί 23 χρόνια μόνιμος υπάλληλος του δήμου Κομοτηνής, που ανέλαβε πριν τρεις μήνες τη διαχείριση των νεκροταφείων λαμβάνοντας ρητή εντολή από τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να επιβάλλει την τάξη σε …νεκρούς και ζωντανούς. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον ίδιο, έναν μόνιμο εργάτη καθαριότητας και έναν ακόμα εργαζόμενο με σύμβαση δίμηνης διάρκειας, την ίδια στιγμή, που στη γειτονική Ξάνθη στα δημοτικά κοιμητήρια απασχολούνται 4 μόνιμοι εργάτες και δύο συμβασιούχοι, στην Αλεξανδρούπολη 8 μόνιμοι εργάτες και στην Καβάλα 13 μόνιμοι υπάλληλοι. Στην έλλειψη προσωπικού οφείλεται και ένα από τα πολλά παράδοξα που συνάντησε ο κ. Λαζαρίδης όταν ανέλαβε υπηρεσία στα νεκροταφεία, «είμαστε το μοναδικό νεκροταφείο πανελλαδικά που δεν είχε μόνιμο εργάτη να σκάβει τους τάφους, τους οποίους τους έσκαβαν οι ιδιώτες. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει ιδιώτης σε δημοτικό χώρο και να μην ξέρει ο Δήμος τίποτα. Γι’ αυτό πλέον πρέπει να είμαστε συνέχεια εδώ, αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, Σάββατο – Κυριακές, απογεύματα, όποτε έχει κηδεία, είμαστε εδώ για να ξέρουμε τι γίνεται». 


Απλήρωτοι τάφοι από το 1970 

Τα δημοτικά κοιμητήρια λειτουργούν από τη γένεση του Δήμου Κομοτηνής, όμως έγγραφα στοιχεία σχετικά με την αγορά των τάφων υπάρχουν από το 1965 και μετά. Και αυτά βέβαια είναι γραμμένα στο χέρι σε τετράδια κιτρινισμένα από το πέρασμα του καιρού, όπου κανείς πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να ξεχωρίσει τους διαφορετικούς και όχι ιδιαίτερα καλαίσθητους γραφικούς χαρακτήρες. Με περίσσια υπομονή και έχοντας στη διάθεσή του έναν υπολογιστή, ο κ. Λαζαρίδης προχώρησε εδώ και τρεις μήνες στη μηχανοργάνωση. Όσο προχωράει η διαδικασία αυτή διαπιστώνει ότι πολλοί τάφοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δεκαετίες, ακόμα και από το 1970, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Χ», «η μηχανοργάνωση ξεκίνησε και στον υπολογιστή περνάω ονόματα από το 1965, οπότε και υπάρχουν τα βιβλία. Είναι χιλιάδες τα ονόματα, που πρέπει να περαστούν στο σύστημα. Υπάρχουν τάφοι που από το 1970 είναι απλήρωτοι. Έχουν ταφεί 4-5 άτομα και δεν έχουν πληρωθεί. Αυτούς ψάχνουμε να βρούμε, κάνουμε τον έλεγχο, τους παίρνουμε τηλέφωνο και τους ενημερώνουμε». Στα νεκροταφεία η οικονομική κρίση δεν ισχύει, θα πει ο κ. Λαζαρίδης, αφού διαπιστώνει ότι οι συγγενείς προτιμούν να πληρώσουν για την αγορά τάφου, παρά να προχωρούν στην εκταφή και τη φύλαξη στο οστεοφυλάκιο.

Με ένα σχεδιάγραμμα που κατάρτισε ο Γιώργος Λαζαρίδης εξυπηρετεί άμεσα τους δημότες στην αναζήτηση κάποιου τάφου

Ευκολίες στην αγορά τάφων με άτοκες δόσεις 

Ακόμα και ο αριθμός των θέσεων ταφής ήταν άγνωστός στο Δήμο Κομοτηνής μέχρι πρότινος, οπότε ο κ. Λαζαρίδης προχώρησε την καταμέτρηση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν 5.000 τάφοι. 
Όσον αφορά την τιμή αγοράς είναι κοινή για όλους, αφού έχουν καταργηθεί η διαφοροποίηση των θέσεων ταφής σε α, β ή γ κατηγορία, και διαμορφώνεται στα 2.073 ευρώ, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ενώ γίνονται και ευκολίες πληρωμής με άτοκες δόσεις για ένα χρόνο. 

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό λειτουργίας μετά το πέρας 5 ετών από την ταφή η οικογένεια του θανόντος έχει δυο επιλογές. Μπορεί να αγοράσει τον τάφο καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο ή με τη διαδικασία της εκταφής τα οστά του νεκρού να τοποθετηθούν στο οστεοφυλάκιο. Και εκεί όμως η φύλαξη είναι επί πληρωμή έναντι 13 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα στα δημοτικά κοιμητήρια ξεκίνησε ήδη η κατασκευή νέου οστεοφυλακίου και «έτσι δεν θα έχουμε πρόβλημα χώρου», διαβεβαιώνει ο κ. Λαζαρίδης. Πάντως από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εκταφές, για όσους δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 


Κανονισμός λειτουργίας του 1964

Παράλληλα καταρτίζεται ο νέος κανονισμός λειτουργίας, καθώς αυτός που υπάρχει στο Δήμο Κομοτηνής χρονολογείται από το 1964 με μια τροποποίηση το 1984. Εντός των επόμενων δύο μηνών θα είναι έτοιμος και θα τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.«Είναι ένας σύγχρονος κανονισμός που αφορά την λειτουργία, τους τάφους, το προσωπικό, ποιοι πρέπει να δουλεύουν, ποιοι μπαίνουν μέσα, τα πάντα», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης. 
Η έκταση των 70 στρεμμάτων των δημοτικών κοιμητηρίων αποτελεί δημοτική περιουσία και μπορεί να αποδώσει έσοδα στο Δήμο Κομοτηνής, που τόσο πολύ τα χρειάζεται, αρκεί βέβαια να τα αξιοποιήσει σωστά, επιβάλλοντας τον απαιτούμενο έλεγχο σε όλους χρήστες?ζωντανούς και νεκρούς. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr