Εθνικές προεκτάσεις δίνουναπό την υπολειτουργία του αγροτικού ιατρείου Κέχρου | xronos.gr
«ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Εθνικές προεκτάσεις δίνουναπό την υπολειτουργία του αγροτικού ιατρείου Κέχρου

18/07/12 - 0:00

Μοιραστείτε το

Το αγροτικό ιατρείο κρίθηκε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και όχι καθημερινά, αφού συνταγογραφούνται τον μήνα 75 έως 100 συνταγές, υποστηρίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος

«Στο ιατρείο του Κέχρου και της Οργάνης συνταγογραφούνται τον μήνα 75 έως 100 συνταγές συνολικά. Αυτός ο αριθμός δε δικαιολογεί γιατρό σε καθημερινή βάση». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο, απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος, στη «δίκαιη και αγανακτισμένη οργή» των αγανακτισμένων κατοίκων του ορεινού όγκου, που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν καθημερινή παρουσία γιατρών στο αγροτικό τους ιατρείο.   Ο «Χ», έγινε πρόσφατα αποδέκτης επιστολής που υπογράφεται από κάποιους αγανακτισμένους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Κέχρου-Δήμου Αρριανών Ροδόπης. Η «ορφανή» επιστολή περιγράφει με γλαφυρότητα τα υποτιθέμενα προβλήματα που προκαλούνται στον ορεινό όγκο, λόγω της υπολειτουργίας του αγροτικού ιατρείου στον Κέχρο το οποίο εξυπηρετεί και την Οργάνη, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του νοσοκομείου. 
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή με τίτλο «τακτική λειτουργία αγροτικού ιατρείου Κέχρου Ροδόπης», απευθύνεται προς το υπουργείο Υγείας και το διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής. Αναλυτικά αναφέρει ότι: «Από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του αγροτικού ιατρείου Κέχρου. Η διαφαινόμενη εδώ και αρκετούς μήνες, υπολειτουργία του ανώτερου ιατρείου οφείλεται σε ανορθολογική, αποσπασματική και αψυχολόγητη πρακτική αλλά και αντιμετώπισης του θέματος του οποίου και ασφαλώς έχει πέραν του κοινωνικού και βαρύνουσας σημασίας εθνικές προεκτάσεις που βαρύνουν τη διοίκηση του περιφερειακού νοσοκομείου Κομοτηνής». Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις που υπάρχουν μόνο πλασματικά είναι δύο γιατροί. Συνήθης πρακτική εδώ και έτη οι δύο γιατροί να έρχονται από δύο μέρες την εβδομάδα, στον Κέχρο ο καθένας και τις υπόλοιπες μέρες να είναι στο νοσοκομείο στην Κομοτηνή. Δηλαδή να λειτουργεί το ιατρείο τέσσερις μέρες την εβδομάδα, αναφέρει η επιστολή.   

Πρωτοφανείς και αδιευκρίνιστοι λόγοι, όπως αναφέρει η επιστολή, «φέτος το έτος 2012 αφού στελεχώθηκε το ιατρείο από τους δύο γιατρούς παρατηρήθηκε ότι οι γιατροί εναλλάσσονται και έρχονται από μία ημέρα την εβδομάδα στο αγροτικό ιατρείο με αποτέλεσμα τρεις μέρες την εβδομάδα το ιατρείο να είναι κλειστό. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν αποτέλεσε δε, «κεραυνό εν αιθρία», στις προσδοκίες των κατοίκων για μία σωστή και αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα –γεγονός που εκτιμάται και από του υπουργείο Υγείας και βγάζει δύο θέσεις για το ιατρείο-μετά από μία μακρά περίοδο(πλέον των πέντε μηνών) παντελούς απουσίας ιατρικού προσωπικού και, τούτο παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, -ματαίως όμως-προς τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η  περιγραφόμενη κατάσταση όπως είναι φυσικό προκαλεί γενική αγανάκτηση και δίκαιη οργή των κατοίκων. Είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα μίας ακριτικής και ευπαθούς κοινωνίας και χρήζει άμεσης και κατεπείγουσας αντιμετώπισης από κάθε αρμόδιο, ο οποίος και οφείλει πάραυτα να επιληφθεί για την επίλυση του απαράδεκτα χρονίζοντος κοινωνικού αυτού προβλήματος. Κατόπιν των ανωτέρου, απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την κατά τα προβλεπόμενα συνεχής λειτουργία του αγροτικού ιατρείου καθημερινά για όλες τις ημέρες και ώρες που προβλέπονται για την ημερήσια λειτουργία των αγροτικών ιατρείων του νομού Ροδόπης και όχι όπως παρανόμως και αυθαίρετα τον τελευταίο μήνα παρουσιάζεται το πρωτοφανές, απαράδεκτο και προκλητικό φαινόμενο, οι γιατροί εκτελώντας χρέη επισκέπτη έρχονται εν είδη μονοήμερης φυσιολατρικής εκδρομής στην υπηρεσία που είναι τοποθετημένοι και για την οποία λαμβάνουν επιμίσθιο. Συμπερασματικά είναι προς το συμφέρον όλων μας, η ταχεία αποκατάσταση του σοβαρού προβλήματος που περιγράφηκε και αφορά μια μειονοτική κοινότητα. Να λάβετε υπόψη ότι το πρόβλημα αντανακλά στην παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών σε ένα μειονοτικό διαμέρισμα που μέχρι σήμερα, δεν είχε κατηγορηθεί για την παραμικρή αμέλεια στην κάλυψη των αναγκών των δημοτών του και παντός μη νοούμενου οποιουδήποτε διαχωρισμού από πλευράς θρησκεύματος ή άλλης αιτίας, όταν πρόκειται για το δημόσιο αγαθό της υγείας». 
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενημερώθηκε το υπουργείο Υγείας και μάλιστα, όπως δηλώνει στο «Χ», ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής, έλαβε τηλεφώνημα από το υπουργείο. Τότε απάντησε πως κρίθηκε απαραίτητο να μειωθούν οι μέρες λειτουργίας του αγροτικού ιατρείου στον ορεινό όγκου, λόγω της περιορισμένης προσέλευσης και μάλιστα την ώρα που ακόμα και το νοσοκομείο είναι υποστελεχώμενο. Οι γιατροί που πρέπει να πηγαινοέρχονται καθημερινά στον Κέχρο και να μένουν άπραγοι επί ώρες,  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείου, εξυπηρετώντας χιλιάδες περιστατικά το μήνα, εξηγεί ο κ. Χατζηνέστωρος. Δεν πίνουν καφέ ξεκαθαρίζει, αλλά καλούνται να κλείσουν τρύπες στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο, όπου εκτός των άλλων οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. «Στον Κέχρο, για λόγους, τους οποίους δεν ξέρω εγώ, προκρίθηκαν και υπάρχουν δύο θέσεις γιατρών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι εκεί. Όμως, από την κίνηση την οποία παρουσιάζει το ιατρείο τελικά, ιατρικά τουλάχιστον, αν το δούμε δεν είναι απαραίτητοι, μάλιστα σε μία στιγμή που το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο από άποψη γιατρών. Και οι γιατροί «βογκάνε» εδώ για να βγάλουν τα περιστατικά», σημειώνει ο κ. Χατζηνέστωρος, αναφερόμενος στο νοσοκομείο. 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 

Όπως  τονίζεται στην απάντηση του διοικητή και προς το υπουργείο Υγείας, στο ιατρείο του Κέχρου και της Οργάνης συνταγογραφούνται τον μήνα 75 έως 100 συνταγές όλο και όλο.  Οι αρτηριακές πιέσεις που ζητούνται να προσδιοριστούν από ασθενείς είναι πέντε τον μήνα, ενώ υπάρχει σε καθημερινή βάση η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Κλινική εξέταση τον τελευταίο μήνα δε ζητήθηκε ούτε μία και δύο κυστικοί καθετήρες, που είναι προγραμματισμένοι να αλλάζουν μια φορά τον μήνα, αλλάζουν όπως προβλέπει το πρόγραμμα. «Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν τι γίνεται! Να στείλω εγώ δύο γιατρούς σε καθημερινή βάση να κάνουν πέντε συνταγογραφήσεις την ημέρα, τη στιγμή που οι γιατροί μας εδώ εκτός από τα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζουν και είναι αυξημένα κατά 30%, έχουν να κάνουν και συνταγοραφήσεις όλης της περιοχής και κάνουν πάνω από πενήντα συνταγοραφήσεις την ημέρα, αναρωτιέται ο διοικητής, ενώ παραδέχεται ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και υπό αυτές τις συνθήκες, ένας διοικητής πρέπει να δει τον κύριο όγκο των ασθενών. «Έχουμε και το θέμα της επίσχεσης. Αυτοί οι γιατροί, οι οποίοι μόνοι τους συναινετικά ήρθαν και είπαν στη διοίκηση ότι: «ξέρεις, δε χρειαζόμαστε». Είναι και δουλεύουν εδώ. Καλύπτουν κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν ιδίως τώρα που δουλεύουμε  μόνο με ειδικούς».

ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ 

Στην επιστολή αφήνεται να εννοηθεί, ότι η απόφαση για λειτουργία του ιατρείου μόνο δύο φορές την εβδομάδα, έχει και …εθνικές προεκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα, στο οποίο κατηγορείται προσωπικά ο κ. Χατζηνέστωρος, αφού αναφέρει ότι, «η διαφαινόμενη εδώ και αρκετούς μήνες, υπολειτουργία του ανώτερου ιατρείου οφείλεται σε ανορθολογική, αποσπασματική και αψυχολόγητη πρακτική αλλά και αντιμετώπισης του θέματος του οποίου και ασφαλώς έχει πέραν του κοινωνικού και βαρύνουσας σημασίας εθνικές προεκτάσεις που βαρύνουν τη διοίκηση του περιφερειακού νοσοκομείου Κομοτηνής». Σε όλα αυτά ο κ. Χατζηνέστωρος απαντά:  «Ο διοικητής του νοσοκομείου δεν μπορεί να βλέπει εθνικές προεκτάσεις. Ο διοικητής του νοσοκομείου βλέπει εξυπηρετούμενους ασθενείς και καλύτερη παροχή υπηρεσιών εκεί που πρέπει και, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας βέβαια, είναι αυτά τα οποία δέχονται τον κύριο όγκο των ασθενών. Να έχουμε δύο γιατρούς, οι οποίοι θα πηγαίνουν εκεί σε καθημερινή βάση για πέντε συνταγές και αντιστοίχως να έχουμε εδώ ουρές πολιτών οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τα φάρμακά τους με γιατρούς ελάχιστους οι οποίοι ασχολούνται με συνταγογραφήσεις, ασχολούνται με κλινικό έργο, ασχολούνται με προληπτική ιατρική;»

ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 90 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 

Πάντως η υπόθεση αυτή, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά, το καθεστώς στρεβλότητας που διέπει τη λειτουργία του δημοσίου. Στη Ροδόπη λειτουργούν 90 σημεία συνταγογράφησης, αποδυναμώνοντας το προσωπικό του νοσοκομείου. Όλα αυτά τα ιατρεία, στελεχώνονται από τα κέντρα υγείας, τα οποία όμως τα τελευταία χρόνια, καλούνται να «δανείσουν προσωπικό» στο νοσοκομείο, λόγω της μεγάλης έλλειψης. «Και οι δυνατότητες των κέντρων υγείας είναι περιορισμένες, διότι έρχονται και προς βοήθεια του νοσοκομείου. Υπάρχουν στις εφημερίες πια και γιατροί των κέντρων υγείας, διότι δεν μπορούν να βγουν αλλιώς. Να πω κάτι: δεν είναι καιρός για πολυτέλειες για να μπορούμε να επιτύχουμε, αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον να πληρώνονται αυτό που δουλεύουν», τονίζει ο διοικητής.

ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 

Περαιτέρω αναφέρει το παράδειγμα του αγροτικού ιατρείου της Φιλύρας, το οποίο μετρά κάθε μήνα 400 συνταγογραφήσεις. Εκείνο λειτουργεί καθημερινά και διαθέτει μόλις δύο γιατρούς όπως ακριβώς και το αγροτικό ιατρείου του Κέχρου, που εξυπηρετεί υποπολλαπλάσια περιστατικά το μήνα. Καταλήγοντας ο διοικητής αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση της διοίκησης και των υπολοίπων και επισημαίνει ότι, «το ιατρείο της Φιλύρας γράφει 400 συνταγές τον μήνα και έχουμε και εκεί δύο γιατρούς. 

Αλλά όταν είναι κατάσπαρτα τα περιφερειακά ιατρεία κάθε χωριό και περιφερειακό ιατρείο, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ως αιρετικό, αλλά διασπείρονται οι γιατροί παντού. Η Καρυδιά έχει περιφερειακό ιατρείο, οι Υφαντές έχουν περιφερειακό ιατρείο, το Μεσοχώρι, η Παραδημή, το Κόσμιο. Αντιλαμβάνεται κανείς,  ότι με τη στελέχωση που υπάρχει στο νοσοκομείο δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς όλα, οπότε βλέπουμε πού παρουσιάζεται ο κύριος όγκος. 

Το νοσοκομείο δέχεται 110 -120 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, δηλαδή γύρω στις 10 χιλιάδες επισκέψεις τον μήνα». Υπάρχει ένας προβληματισμός εκ μέρους της διοίκησης και γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, και με δεδομένη την υποστελέχωση πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας, καταλήγει  ο κ Χατζηνέστωρος. 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr