14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Επιτυχημένη η 3η εαρινή συνάντηση των μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Από την Ροδόπη ο εξπέρ του είδους, Σιδέρης Ευαγγελίδης Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Το τοπίο φανταστικό, η θερμοκρασία στις 13.00 μ.μ. στους 22 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ήταν στο 72%. Εξορμούμε στο δάσος, συλλέγουμε bolety aexpus, bolety edulis, bolety veticulatus, τους περίφημους akanita caesarea και akanita rubesceus, τους φρουτώδεις cantharebbey cibakiusu, το πολύ νόστιμο «συκώτι» russula nikesceus. Μετά από 2 ώρες περίπου αναζήτησης μανιτεριών στο δάσος, ξεκουραζόμαστε για λίγο στο καφενείο ? ψητοπωλείο του Καππαδόκη και συνεχίζουμε κάποια μέλη του συλλόγου στο σημείο Θεοτόκης που μας ανταμείβει η εξόρμηση κι επιλογή της θέσης με πληθώρα μανιταριών».
Πάντως οι μη γνωρίζοντες καλά είναι να μην επιδίδονται στην συλλογή μανιταριών αφού υπάρχουν δηλητηριώδη και θανατηφόρα. Οι γενικές οδηγίες των μανιταρόφιλων για αποφυγή δηλητηριάσεων είναι: «Δεν μαζεύουμε μανιτάρια που έχουν λευκά ελάσματα, δαχτυλίδι στο πάνω μέρος του ποδιού τους και θήκη στη βάση που θυμίζει σακούλα».
Οι γνωρίζοντες πάντως επιμένουν σε πρακτικές συμβουλές για τον καθαρισμό τους πριν τα μαγειρέψετε. Αφαιρέστε το κάτω μέρος του ποδιού και καθαρίστε τα με ένα μυτερό μαχαίρι, μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα υπολείμματα χώματος. Στη συνέχεια, πλύντε τα γρήγορα με άφθονο κρύο νερό και μην τα μουλιάσετε γιατί θα χάσουν το εκρηκτικό άρωμα και τη γεύση τους. Επίσης μπορείτε, αντί να τα πλύνετε, να τα καθαρίσετε επιμελώς με ένα σκληρό πινέλο ή ένα βρεγμένο πανάκι ή απλώς να τους δώσετε μια γερή δόση αέρα από το πιστολάκι των μαλλιών ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος χώματος.

Είναι καλό να προτιμούνται μανιτάρια με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά. Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5ο- 7ο C. Τα φρέσκα μανιτάρια, ανάλογα με την ποικιλία, δεν διατηρούνται περισσότερο από 6 - 9 ημέρες στο ψυγείο. Μακροβιότερες φαίνεται ότι είναι οι κανθαρέλλες (αντέχουν μέχρι και 18 ημέρες). Τα αποξηραμένα φυλάσσονται καλά κλεισμένα σε ξηρό και δροσερό μέρος.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Τα μανιτάρια είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας, εφόσον τα 100 γρ. αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου, ενώ περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Η ριβοφλαβίνη προάγει την υγεία του δέρματος και την καλή όραση, η νιασίνη ενισχύει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού συστήματος, ενώ το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στην παραγωγή των ορμονών.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΙΤΑΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΎΛΛΟΓΟ
Ο νυν πρόεδρος Νίκος Ιακωβάκης, ο πρ. πρόεδρος του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης Άγγελος Παπαδημητρίου με την σύζυγό του Σούλα, από Ξάνθη, ο Σιδέρης Ευαγγελίδης και ο Πασχάλης Παπαδόπουλος από Κομοτηνή διακρίνονται στην φωτογραφία, λειτούργησαν σαν μια μοναδική παρέα κι επέστρεψαν στις πόλεις τους και αργά το βράδυ με απερίγραπτη ικανοποίηση και χαρά που και η φετινή συνάντηση τους έφερε κοντά στην φύση στον κόσμο των άγριων μανιταριών που όλοι τους γνωρίζουν να ξεχωρίζουν και να επιλέγουν.
Όσα άτομα πάντως ενδιαφέρονται να ενταχθούν σ΄ αυτές τις συναντήσεις κι εξορμήσεις μπορούν να επικοινωνούν με τον σύλλογο στα τηλέφωνα 6937519475 Σιδέρης Ευαγγελίδης Κομοτηνή και στο 6974886852 Άγγελος Παπαδημητρίου Ξάνθη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News