Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Η διοργάνωση του προτάθηκε σε συνάντηση φορέων με το Τοπικό Σύμφωνα Ποιότητας
Τα μέλη του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας θα λάβουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των επιχειρήσεων του νομού Ροδόπης ώστε άμεσα, εντός του μήνα, να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις. Άμεσα να γίνουν παρουσιάσεις των προϊόντων τους και να δοθούν τιμές, ανάλογα με τις ποσότητες που μπορεί κάθε επιχείρηση να απορροφήσει και τελικά να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται. Σε αυτό κατέληξαν, ο σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών , φορείς που συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στην Κομοτηνή, με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών της περιοχής μας, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την ουσιαστική συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τόπου.

Με το σύνθημα «θέλουμε να στηρίξουμε την αγορά», ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Νίκος Γιουφτσιάδης, έδωσε το στίγμα της συνεργασίας, που ξεκινούν ευελπιστώντας και οι ίδιοι να προχωρήσουν από τα λόγια στην πράξη. Ευχή όλων είναι σύντομα να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τους, προκειμένου να περιγράψουν το πλαίσιο συνεργασίας και να ξεκινήσουν. «Σε μια περίοδο που το άγχος, η γκρίνια και η μεμψιμοιρία κυριαρχούν ειδικά στους ιδιώτες και επιχειρηματίες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την ποιοτική διαφορά για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε όσο γίνεται το προϊόν μας. Σαν ξενοδόχοι εκτός από τη διαμονή και την παροχή διανυκτέρευσης και λοιπών υπηρεσιών στους πελάτες μας, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε και τη σίτιση, παντρεύουμε δηλαδή και την τοπική γαστρονομία με το πολιτισμό, την ιστορία της περιοχής μας». Αυτό είναι το σκεπτικό της συνεργασίας, ανέφερε ο κ. Γιουφτσιάδης. Στην πράξη, σκοπός είναι τα προϊόντα που παράγοντα στη Ροδόπη, να καταναλώνονται και στη Ροδόπη. Να δημιουργηθεί η λεγόμενη αλυσίδα κατανάλωσης, συνταγή που είδαν σε άλλες περιοχές να πετυχαίνει, οι εμπνευστές του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
Στην περιοχή θα γίνει μία προσπάθεια ώστε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται να αξιοποιούνται και στα ξενοδοχεία, σε μονάδες, σε εστιατόρια. Ήδη στα περισσότερα ξενοδοχεία υπάρχουν τοπικά προϊόντα, και πρώτες ύλες, όμως και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια μόνιμη και πιο οργανωμένη συνεργασία. «Θέλουμε να ωφελήσουμε ακόμη περισσότερο τους επαγγελματίες, για να δείξουμε τη δυνατότητα που έχει μέσα από την τοπική παραγωγή να δώσει και ποιότητα, να ομορφύνει ακόμη περισσότερο τον πρωινό μπουφέ ή την κάρτα του μενού που υπάρχει στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο. Να μπορέσει να κάνει πιο θελκτικό το προϊόν στον τελικό καταναλωτή, στον πελάτη. Γιατί ο πελάτης αν μείνει σε μια περιοχή και θα φάει και θα πιεί, κακά τα ψέματα είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης».

Μετρώντας απώλεια εισοδήματος που φτάνει έως και το 30%, ο κ. Γιουφτσιάδης τόνισε την ανάγκη, η κρίση να ενώσει τις επαγγελματικές ομάδες, ώστε με συλλογικές προσπάθειες να αντέξουν, δημιουργώντας τις βάσεις της υγιούς τοπικής οικονομίας. Για να γίνουν όλα αυτά ωστόσο, απαιτείται η Ροδόπη να αποκτήσει ταυτότητα. Αυτό τόνισαν οι επαγγελματικές ομάδες που συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον τους.
ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το ζήτημα των τιμών στα προϊόντα, και οι παραγωγοί κλήθηκαν να «αποδείξουν», ότι τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν δεν είναι ακριβά. Η ποιότητα δεν αμφισβητείται, ωστόσο ζητούμενο είναι και η τιμή, γι΄ αυτό «δε το προσπεράσαμε αυτό, γίνεται η προσωπική επαφή με κάθε επαγγελματία, επιχειρηματία προς επιχειρηματία για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή, από την άλλη να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα αλλά και η επάρκεια των αγαθών», ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος των εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων της Ροδόπης, Αντώνης Καμπουρίδης, πηγαίνοντας τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα. Πρότεινε στους συμμετέχοντας, τη διοργάνωση φεστιβάλ γεύσεων στην Κομοτηνή. Οι φορείς συμφώνησαν και μάλιστα αρχικά πρότειναν η διοργάνωση να συμπέσει με τον ερχομό των φοιτητών στην πόλη μας. Έτσι λοιπόν κατέληξαν θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, και η Ροδόπη να παίξει το δυνατό της χαρτί, τον πολύ-πολιτισμό της. Οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι θα κληθούν να παντρέψουν τις γεύσεις τους, να συμβάλλουν και οι ίδιοι ώστε, η Ροδόπη να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Οι γύρω πόλεις το έχουν ήδη καταφέρει, ενώ η Ροδόπη, άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, είπε ο κ. Καμπουρίδης, πιστεύοντας ότι είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί. «Καλώς ή κακώς η Κομοτηνή είναι πολύ όμορφη αλλά δεν έχει θέμα, σε σύγκριση με τις γειτονικές πόλεις, γιατί όλοι λέμε να προωθήσουμε – να κάνουμε. Ας ανακατευτούμε εσωτερικά πρώτα, να δημιουργήσουμε ένα θέμα για να μπορέσουμε πάνω σε αυτό να δουλέψουμε και να προσελκύσουμε ξένο κόσμο». Αυτό δήλωσε στο «Χ» και αναρωτήθηκε γιατί κάποιος επισκέπτης να έρθει στην Κομοτηνή; Όταν μπορεί ο καθένας να δώσει εύκολα την απάντηση, τότε θα κερδηθεί και το στοίχημα, απάντησε.
ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν ευθέως οι εστιάτορες στους παραγωγούς, ήταν το κόστος των προϊόντων. Πρέπει να εξασφαλιστούν καλές τιμές, τόνισε ο κ. Καμπουρίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι συναλλαγές να τεθούν σε νέα βάση, όσον αφορά και στις ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση σύντομα προγραμματίζεται νέα συνάντηση μεταξύ των φορέων , οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του φεστιβάλ γεύσεων. Μέχρι τότε, ο επαγγελματικός κόσμος, ζητά τη στήριξη και των τοπικών αρχών, ειδικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία που αντιμετωπίζει όλη η ελληνική κοινωνία. Μέτρο στήριξης θεωρείται και το τουριστικό περίπτερο που παραμένει κλειστό στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. «Είμαστε έδρα Περιφέρειας, μητροπολιτικός δήμος έχουμε χιλιάδες φοιτητές, αλλά το μοναδικό τουριστικό περίπτερο στην πλατεία είναι κλειστό. Είναι αμαρτία, κρίμα.
Οι φορείς δίνουν λεφτά για ασήμαντα και σημαντικά πράγματα, αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε, να υπάρχει ένα φυλλάδιο, να έρχεται ένας επισκέπτης να παίρνει κάποιες πληροφορίες;»
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News